Importanta spatiului personal in cuplu
De ce este spatiul personal este atat de important intr-o relatie? Se pare ca atunci cand partenerii au propriul set de interese, proprii prieteni si timp suficient pentru sine sunt mai fericiti si mai putin plictisiti. Pe langa aceasta, cercetatorii ne informeaza si faptul ca timpul nostru de relaxare, pe care il petrecem fara partener si fara responsabilitatea bunastarii lui personale este benefic cuplului. Unii afirma chiar ca acest spatiu destinat propriei persoane este mai important decat o viata sexuala buna pentru fericirea unui cuplu.
Stilul de atasament este factorul cheie care influenteaza nevoia de spatiu intr-o relatie
Timpul petrecut in afara cuplului este sanatos si aduce o nota de prospetime relatiei, astfel incat partenerii sa nu se sufoce reciproc. Pastrarea sentimentului identitatii celor doi contribuie la consolidarea relatiei si longevitatea ei. Stilul de atasament este determinat de legatura pe care o formam cu parintii nostri in copilarie. Un atasament sigur, infaptuit de parinti iubitori si hranitori emotional, va genera ulterior o abordare sanatoasa a relatiei de cuplu, in care timpul petrecut impreuna este de calitate, iar spatial personal al fiecaruia este respectat si ocrotit. Pe de alta parte, daca ai fost crescut de parinti anxiosi sau distanti, vei avea o problema in acordarea acestor “libertati”. E posibil sa devii critica, suspicioasa, “lipicioasa” si sa intri nepermis de mult in zona intima a partenerului. Si cu cat ii invadezi mai mult spatiul personal, cu atat va dori sa evadeze, sa simta ca respire, dezvoltand o relatie nesanatoasa.
Respectarea spatiului personal consolideaza stima de sine
Daca traim exclusiv in sfera relatiei de cuplu, nu ne putem forma o stima de sine solida si o buna incredere in calitatile si abilitatile noastre. Functionand si in alte zone ale vietii noastre, obtinem un feedback din partea mediului care ne ajuta sa ne formam o parere obiectiva despre sine. Serviciul, iesirile cu prietenii, frecventarea unor cursuri, timpul petrecut cu sine, desfasurand activitati care ne fac placere, ne ajuta sa ne dezvoltam si sa evoluam. Daca vrei sa iti consolidezi increderea in tine doar prin feedback-ul obtinut de la partener este ca si cum ti-ai investi toti banii intr-o singura banca. Atunci cand banca da faliment, ai pierdut tot ce aveai. Este cazul persoanelor care nu isi mai revin dupa o despartire, care si-au pierdut sentimentul valorii personale odata cu plecarea partenerului, deoarece au renuntat la spatiul personal in favoarea acestuia. Raman cu sentimentul dureros de a nu mai sti cine sunt, ce le place sa faca, ce hobbiuri au, ce calitati si preferinte au in afara relatiei de cuplu.
Constientizarea importantei spatiului personal intr-o relatie este un semn de maturitate si de adaptare armonioasa la viata. Oamenii si implicit relatia ta sunt intr-o continua schimbare si este necesar sa gasesti un echilibru. In masura in care timpul petrecut in afara relatiei este confortabil pentru amandoi si nu incalcati anumite limite stabilite de comun acord, puteti avea surpriza sa va bucurati de o relatie mult mai vie si mai interesanta.
“Veti fi impreuna cand aripile albe ale mortii va vor risipi zilele…
Insa lasati sa fie spatii in comuniunea voastra,
Si lasati vanturile raiului sa danseze intre voi.” Kahlil Gibran.
Text: Dana Comanescu, psiholog