Spasmul hohotului de plans la copii
Spasmul hohotului de plans este cea mai frecventa manifestare paroxistica non-epileptica intalnita la copilul mic si prescolar. Afecteaza in general < 10% dintre copiii cu varsta pana in 5-6 ani. Apare pentru prima data in primele 6-12 luni de viata ale copilului, dispare de regula pana la varsta de 6 ani, iar episoadele au un maximum de frecventa intre varsta de 1 si 2 ani.
Episoadele de spasm al hohotului de plans se datoreaza unei scaderii trecatoare a oxigenarii la nivelul creierului, numita hipoxie cerebrala. Aceasta hipoxie cerebrala este precipitata sau declansata cel mai adesea de plans, dar un astfel de episod se poate datora durerii, frustrarii sau daca cel mic este surprins sau speriat de ceva.
Cum se manifesta crizele de spasm ale hohotului de plans?
-
o respiratie profunda, urmata de un spasm;
-
oprirea temporara a respiratiei, pentru mai mult de 20 de secunde, numita apnee;
-
cresterea tonusului general, cu aparitia unei rigiditati a corpului;
-
cianoza, coloratie albastruie a buzelor si a degetelor de la maini si picioare sau, in cazul altor copii, paloare;
-
scaderea tonusului general la unii copii, cei mici putand chiar sa cada din picioare.
Cum recunosti simptomele sindromului
Episoadele de spasm cu cianoza incep de obicei cu plans, declansat de durere, nemultumire, manie. In timpul plansului, dupa cateva respiratii, cei mici raman blocati in inspir, devin cianotici, rigizi si pot chiar sa isi piarda starea de constienta. Episoadele dureaza intre cateva secunde si 1-4 minute. In cazul spasmului cu paloare, el este cel mai frecvent declansat de durere provocata de mici episoade traumatice, mai ales la nivelul capului. Copilul incepe sa planga, isi pierde constienta, devine palid, hipoton (moale).
Cauzele exacte ale aparitiei spasmului hohotului de plans sunt inca cercetate. Datele publicate pana in prezent leaga aceste episoade de o imaturitate a centrului respirator din creier sau de existenta unui grad de anemie. Este bine ca atunci cand sesizati un posibil astfel de episod sa va adresati medicului de familie, care va poate indruma ulterior catre un medic pediatru sau catre un medic neurolog pediatru.
Lucruri importante de facut cand copilul trece printr-o astfel de criza:
-
Nu incercati sa stimulati copilul in scopul de a incerca sa opriti episodul;
-
Inlaturati obiectele din gura copilului, inclusiv mancarea;
-
Plasati-l pe cel mic intr-un loc sigur, pe o parte, si asigurati-va ca are suficient aer (dati la o parte fularul, desfaceti gulerul jachetei, camasii etc.);
-
Nu incercati manevre de resuscitare de tip respiratie gura la gura sau masaj cardiac;
-
Vorbiti cu copilul pe un ton bland si calm;
-
Lasati-l pe cel mic sa doarma, daca asta doreste, la incetarea episodului.
Text: Dr. Alexandra Barzan, medic pediatru