Leucoreea – cauze si tratament
Prezenta leucoreei in viata intima a unei paciente trebuie sa reprezinte un semnal de alarma, iar aceasta sa solicite opinia unui medic specialist ginecolog pentru a se identifica in acest mod o solutie pentru tratamentul acestei patologii. Din punct de vedere medical, clinic, leucoreea vizeaza prezenta unor „scurgeri” fara sange, situate la nivelul aparatului uro-genital. Pentru a putea sa identificam cauzele si tratamentele, trebuie sa intelegem ca prezenta leucoreei este un semn patologic cu privire la fiziologia aparatului genito-urinar.
Cauze fiziologice ale leucoreei
Leucoreea nu are aspect purulent (origine tubaro-uterina) sau aspect seros cum sunt scurgerile seroase (hidroree). Leucoreea este caracterizata de anumite semne care ghideaza medicul ginecolog in a stabili si a identifica o posibila cauza patologica, medicul ginecolog trebuind sa tina seama de momentul aparitiei/instalarii/factorul declansator (parteneri multiplii, medicamentos etc.), consistenta, culoare, miros, perioada de manifestare (ciclicitate). Pacienta trebuie sa cunoasca faptul ca leucoreea poate fi si fiziologica (normala), aceasta fiind o secretie albicioasa secretata in cantitate scazuta si doar in perioada eliminarii ovulului, este lipsita de vreun miros caracteristic si nu este specifica niciunei patologii a aparatului reproducator feminin.
Cauze patologice ale leucoreei
Leucoreea patologica este caracterizata de prezenta unui miros si a unei consistente specifice si poate fi secundara unor patologii:
• prezenta posibila a unui corp strain (sterilet), oxiuroza;
• carenta estrogenica;
• tulburari ale instalarii pubertatii;
• afectiuni genitale de cauza inflamatorie ce implica aparatul genito-urinar feminin;
• interventii chirurgicale in sfera ginecologica;
• tratamente/medicatie ce dezechilibreaza flora biotica existenta la nivelul aparatului genital feminin etc.
In functie de punctul de origine, leucoreea poate fi de cauza vaginala sau de cauza cervicala. Iritatia locala a mucoasei vaginului, secundara utilizarii unor dezinfectanti locali, cosmetice sau chiar solutii lubrifiante, poate fi o cauza a leucoreei.
Terapia infectiilor vaginale
Identificand cu precizie cauzele, medicul ginecolog poate gestiona corect cazul medical si poate emite o solutie de tratament a leucoreei cu origine patologica. Primul pas in tratamentul leucoreei constituie, asadar, etapa de identificare a cauzei, ceea ce presupune prelevarea de mostre din secretie si trimiterea acestora la laboratorul de microbiologie in vederea identificarii agentului patologic. Dupa ce s-a reusit identificarea agentului patogen care determina prezenta leucoreei, se pot prescrie diferite medicamente cu actiune locala la nivelul aparatului genital feminin sau cu actiune generala. Aceste medicatii pot fi sub forma de geluri aplicate la nivel local, capsule, creme, ovule, spalaturi locale, etc.
Farmaciile Catena va recomanda cardul Safe for You, care va ofera posibilitatea de a achizitiona produse pentru contraceptie si pentru uz feminin cu pana la 25% REDUCERE.
Text: Dr. Hetea Andreea – Obstetrica-Ginecologie