Consilierea psihologica pre si post fertilizare in vitro
Fertilizarea in vitro este un procedeu solicitant atat din punct de vedere fiziologic, cat si emotional. Viitorii parinti sunt supusi stresului cauzat de nesiguranta si asteptare tensionata, care se pot combina adesea cu scaderea stimei de sine. De aceea, consilierea ar trebui sa fie o parte integranta a acestui proces.
Efecte psihologice ale fertilitatii scazute
Dificultatea de a face un copil este un aspect care poate sa ii faca pe parinti sa puna sub semnul intrebarii propria valoare, propria sanatate si rolul lor in societate. De asemenea, asteptarea indelungata a unui copil poate duce la ingrijorare cu privire la capacitatea de a fi parinte biologic, dar si capacitatea de a creste frumos un copil. In plus, aceasta asteptare continua duce la stres si poate cauza conflicte intre parteneri. In cazul in care dificultatea de a avea un copil se datoreaza unor probleme de sanatate ale unuia din viitorii parinti, acesta se poate simti vinovat sau chiar nedemn. Daca aceste sentimente nu sunt discutate cu partenerul si clarificate, ele pot pune o presiune suplimentara asupra relatiei si pot sabota evolutia acesteia.
Ambii parteneri, dar si membrii familiei extinse si grupul lor de prieteni trebuie sa inteleaga ca dificultatea de a avea un copil ii pune pe cei doi intr-o pozitie foarte delicata in care viitorii parinti sunt mai sensibili si vulnerabili din punct de vedere emotional. Astfel, ei au nevoie de suport si sprijin din partea celor din jur. Este contraindicat sa se caute vinovati sau sa se aduca in discutie superstitii. In cultura romaneasca si nu numai, imposibilitatea de a avea un copil este pusa pe seama greselilor parintilor sau a faptului ca nu sunt „vrednici”. Aceste superstitii pun si mai multa presiune pe cei care doresc sa aiba un copil, afectandu-le uneori modul in care se pozitioneaza ei in societate.
Efecte fiziologice ale FIV
In cadrul fertilizarii in vitro, femeia primeste un tratament hormonal care stimuleaza ovarele sa matureze mai multe ovule. Aceste ovule sunt apoi recoltate din ovare si fertilizate in afara corpului. Dupa cateva zile de la fertilizare, embrionii cei mai buni sunt transferati in uter, iar restul sunt congelati.
Sansele de reusita ale unei proceduri sunt de 30-40%. Ceea ce inseamna ca unele cupluri au nevoie sa repete de mai multe ori aceasta procedura. Tratamentul hormonal poate avea uneori si efecte secundare cum ar fi bufeurile, insomnia, durerile de cap sau depresia. Aceste efecte sunt temporare si in general inceteaza odata cu incetarea tratamentului.
Efecte psihologice ale FIV
Datorita modificarilor hormonale, femeile pot trece prin schimbari de dispozitie si pot avea o sensibilitate mai mare la stres. Acest lucru le poate afecta atat starea de spirit, cat si relatia cu partenerul care, daca nu este bine informat, s-ar putea sa nu reactioneze adecvat, oferind sprijinul de care femeia are nevoie. Acestor lucruri li se pot adauga critica fata de sine si temerile cu privire la reusita procedurii, dar si la capacitatea de a fi un bun parinte. In plus, pentru unii oameni, pretul acestor proceduri poate constitui un factor de stres in plus, mai ales daca fertilizarea nu a reusit dupa prima incercare.
Consilierea psihologica pre si post fertilizare
Inainte de inceperea procesului de fertilizare este important ca cel putin femeia sa participe la sedinte de consiliere in care sa fie informata cu privire la posibilele dificultati pe care le poate intampina si sa gaseasca din timp resurse emotionale si sociale pentru a face fata acestei provocari. In timpul tratamentului, consilierul poate sprijini familia si ii poate ajuta sa nu se lase coplesiti de efectele secundare ale procedurii sau de un eventual esec.
Dupa fertilizare, consilierea ii poate ajuta pe viitorii parinti sa se pregateasca pentru sarcina si venirea copilului. In plus, poate fi abordata si tematica imaginii de sine in schimbare a femeii, imagine schimbata atat de dificultatea de a ramane insarcinata, de stresul intregii proceduri, dar si schimbarile corporale care apar.
Citeste si 10 factori care afecteaza fertilitatea
Text: Ioana Bors, psihoterapeut