De ce esti inca singura?
Poti fi inconjurata de oameni si totusi sa te simti singura… O camera goala iti da un sentiment de nesiguranta, insa o camera plina de oameni cu care nu gasesti nimic in comun te face sa simti un gol imens. Sunt intalnite aceste descrieri la diferite persoane care, chiar daca sunt intr-o conjunctura sociala ce presupune un job animat, o familie sau o relatie, un parteneriat, socializari de tot felul cu colegi, prieteni, vecini, rude etc., se simt neimplinite. Singuratatea este marcata de un sentiment de izolare. Singuratatea, pe de alta parte, poate fi o stare de a te simti singur fara a fi, de fapt, singur. In mod cert, nu numarul de persoane cu care relationezi concura la satisfactia personala.
Cand vine vorba de relatii, calitatea legaturii ghideaza persoanele, actiunile, comportamentele si le creeaza sentimente de implinire. In acelasi timp, singuratatea este adesea o consecinta a unei nemultumiri profunde de sine. Ne simtim singuri cand renuntam la conexiunea cu noi insine, cu sinele. Toti oamenii se simt singuri din cand in cand. Cu toate acestea, prin recunoasterea a ceea ce declanseaza acest sentiment, putem incepe sa intelegem ce este, de fapt, singuratatea – un produs al unei incapacitati de conexiune cu sinele − si sa lucram cu noi insine pentru a o inlatura.
Bucura-te de singuratate pentru a te regasi!
Implementam acest moto nu pentru incurajarea alegerii singuratatii, ci pentru persoanele care chiar se afla in aceasta situatie sa poata sa o inteleaga ca prilej de autocunoastere si dezvoltare.
Singuratatea nu este data de realitatea in care te afli, de situatia concreta prin care treci (te-a parasit iubitul, de exemplu), ci este mai degraba un handicap creat de incapacitatea de a-ti regasi sinele – cumva, alegi sa faci asta: renunti la tine… pentru exterior.
Un alt reper pentru persoanele singure, pentru a intelege mai bine cum stau lucrurile, ar fi sa isi analizeze mai bine modul in care privesc lumea si viata si pe ele insele, evolutia lucrurilor pe pamant, si vor vedea ca singuratatea este un fapt natural, dar nu este permanenta.
Oamenii sunt fiinte sociale si nu sunt construite pentru a petrece tot timpul lor singure. Studiile au aratat ca, de fapt, singuratatea poate avea un impact negativ asupra sanatatii unei persoane si creste riscul de moarte timpurie. Asociate singuratatii sunt sentimentele de tristete, depresie, insa persoanele singure ar trebui sa se ghideze dupa motoul de mai sus si sa faca un prim pas spre promovarea unui suflet fericit, adica sa invete sa se iubeasca pe ele insele.
Daca esti sau te simti singura, bucura-te ca ai prilejul de a te redescoperi, de a te analiza mai bine si poate vei incepe sa te iubesti si pe tine, sa contezi pentru tine in aceeasi masura in care o face exteriorul. Singuratatea permite unei persoane sa se confrunte cu ea insasi si sa mediteze asupra sentimentelor si gandurilor sale cele mai intime. In acest proces, ea da nastere constiintei de sine si poate fi inteleasa ca un pas spre cautarea sentimentelor de echilibru in viata.
Citeste si Ce trebuie sa stie o femeie singura
Text: Ionela-Janina Sabou, psiholog