Galactoree − semne si simptome
Galactoreea reprezinta o patologie a lactatiei (secretiei lactate) in perioada de alaptare (post-lauzie). Pentru a intelege aceasta patologie a perioadei de lactatie, trebuie sa intelegem procesele fiziologice care guverneaza aceasta manifestare clinica. Glandele mamare sunt organe pereche cu rol complementar aparatului reproducator feminin, avand functia de a secreta lapte pentru nou-nascut. Procesele fiziologice care vizeaza manifestarea lactatiei sunt guvernate de sistemul nervos central ce implica stimularea sau inhibarea functiei gonadotrope a glandei hipofize prin intermediul hipotalamusului, rezultand lactogeneza. Lactogeneza reprezinta procesul fiziologic de declansare a lactatiei imediat dupa nastere, odata cu delivrenta placentara (dispar hormonii placentari ce dezinhiba hipofiza anterioara care, in lipsa acestor hormoni, incepe sa secrete prolactina – hormonul responsabil de cantitatea de lapte oferita sugarului: galactopoieza).
Hipergalactie versus hipogalactie
Galactopoieza reprezinta procesul de excretie a laptelui si procesul de mentinere a lactatiei in cantitati normal fiziologice. Laptele este un produs fiziologic sintetizat de celulele epiteliale ale acinilor glandulari situati in glandele mamare, fiind o emulsie de grasimi cu o anumita valoare calorica. Exista doua tipuri de lapte: laptele normal (descris anterior) si colostrul. Colostrul este prima secretie a glandelor mamare, bogat in albumina si saruri. Tulburarile secundare patologiilor ce implica procesele fiziologice ale lactatiei sunt secundare perturbarii acestor mecanisme de secretie; astfel, pot fi secretate cantitati mici de lapte (hipogalactie) sau cantitati mai mari decat volumul normal al secretiei (hipergalactie).
Agalactie versus galactoree
De asemenea, exista si patologii ce implica lipsa secretiei lactate in perioada post-sarcina (agalactia) sau secretia lactata in afara perioadei post-sarcina (galactoreea). Galactoreea reprezinta prezenta secretiei lactate in urma stimularii glandei mamare de hormonii responsabili cu secretia lactata (prolactina). Cresterea nivelului acestui hormon, peste valorile normale, induce o productie de lapte (perioada de lactatie) la pacientele care nu sunt sau au fost recent insarcinate. Aceasta crestere a nivelului hormonului prolactina poate fi secundara unei hipersecretii a glandei pituitare sau se poate manifesta ca urmare a stilului de viata (administrarea unor medicamente / contraceptive, consumul de anason, de fenicul, de chimen, ce au ca efect secundar, pe langa principiul activ, cresterea cantitatii de prolactina). Exista in literatura de specialitate cateva situatii exceptionale in care prezenta galactoreei reprezinta un simptom al unor afectiuni hormonale (hipotiroidism) sau al unor afectiuni renale cronice, cat si al unor obiceiuri sociale (autoexaminari frecvente ale sanilor).
Galactoreea: atat la femei, cat si la barbati
Galactoreea poate fi prezenta la ambele sexe (masculin sau feminin), in cazul instalarii la pacientul de sex masculin fiind posibil sa fie secundara unei deficiente secretorii a hormonului testosteron, caz in care este insotita si de prezenta ginecomastiei.
In momentul in care pacientul / pacienta sesizeaza o asemenea manifestare patologica – prezenta lactatiei in afara perioadei post-sarcina, se recomanda sa apeleze la serviciile medicale ale unui medic specialist ginecolog si endocrinolog care, impreuna cu medicul de familie al pacientului, vor gestiona cazul.
Text: Dr. Hetea Andreea – Obstetrica-Ginecologie conform protocoalelor medicale, cazul medical respectiv.