Si tacerea este un raspuns
Aceasta este prima axioma a comunicarii. Nu ma refer aici la axioma in sensul riguros cunoscut din matematica, ci mai degraba este un principiu simplu al comunicarii identificat in contextul unor cercetari medicale cu privire la conceptul de “double mind” sau “dubla legatura”.
Comunicarea creeaza comunicare si comunitate. Comunicarea este inevitabila. Chiar si atunci cand nu spunem nimic, comunicam. Acceleratia respiratiei, inrosirea obrazului, privirea care fuge in alta directie, hainele pe care le purtam, masinile cu care circulam, casele in care locuim, joburile pe care le avem, toate acestea comunica ceva despre noi. A vorbi sau a tacea, ambele au valoare de mesaj.
Asadar, fii atenta sau atent la limbajul nonverbal al partenerului sau al partenerei de cuplu. Acesta iti poate transmite, prin intermediul semnalelor sale, adevaratele mesaje care conteaza.
Comunicarea in procente
Stiai ca doar 7% din intreg procesul comunicarii se transmite prin intermediul cuvintelor sau al limbajului nonverbal?
Sau ca restul de 93% sunt aspecte care tin de limbajul nonverbal si de registrul emotional al comunicarii intre cel putin doi oameni?
Dupa cum se poate observa, cuvintele nu inseamna totul, ci chiar foarte putin, 7%. Acestea au rolul de a transmite anumite informatii al caror inteles este nuantat de celalalt limbaj, cel nonverbal.
Registrul comunicarii are si un nivel inconstient, pe care sunt transmise dispozitii, trairi emotionale, sentimente, atitudini, nevoi si dorinte secrete. Acest nivel acopera 90% din comunicare.
Pauzele, la fel de sugestive ca si cuvintele
In comunicarea dintre doi oameni, pauzele pot fi la fel de sugestive ca si cuvintele sau modulatia vocii. Pauzele subliniaza cuvintele care au fost rostite sau introduc idei importante. Acestea sunt pauzele retorice, „de efect”.
Alte tipuri de pauze sunt invitatii adresate celuilalt pentru a se exprima sau reprezinta modalitati de control al impactului dorit a avea mesajul.
Cu toate ca pauzele sunt nimic din punct de vedere al continutului, ele pot transmite informatii mai dense si mai puternice decat cuvintele. Suna paradoxal, insa si tacerea vorbeste. Doar trebuie sa invatam sa o ascultam!
Limbajul corpului, mai expresiv decat cuvintele
Am aflat deja ca limbajul nonverbal ocupa un procent considerabil din procesul comunicarii.
De-a lungul timpului, limbajul corpului a fost studiat atent de catre specialisti in domeniu. In acest sens, au fost stabilite anumite “legi ale limbajului nonverbal”.
Cu toate acestea, nu exista un dictionar cert de kinezica. Un anumit gest nu inseamna intotdeauna acelasi lucru.
De exemplu, mana sprijinita in sold cu cotul scos in afara creeaza impresia de dominare, fiind un gest intimidant. Sunt insa si situatii in care sprijinirea mainilor in sold semnifica dezamagirea sau neajutorarea.
“Legile” limbajului corpului surprind regularitati de exprimare in comunicare, deci descriu cu aproximatie o realitate, aceea a comunicarii nonverbale.
Un semnal nonverbal ofera un indiciu, pe cand un grup de semnale este mai credibil atat timp cat ofera indicii care se valideaza unele pe celelalte.
Totodata, pentru a descifra semnalele nonverbale ale celorlalti, este necesara mai intai descifrarea propriului limbaj corporal. In plus, intrebarile de control au o mare greutate in decodarea mesajelor nonverbale.
Capatarea controlului asupra comunicarii in cuplu
Este necesar sa cunoastem nevoile celuilalt, sa gasim modalitatea optima pentru a veni in intampinarea acestora si astfel sa contribuim la cresterea nivelului de fericire si satisfactie din viata celuilalt, si nu numai. Prin implicarea activa si constienta, vom capata control asupra traiectoriei propriilor noastre relatii, fara a ne simti niciun moment slabi sau nemultumiti de atitudinea noastra.
Text: Ioana Corina Marcu
Consilier psihologic – formare in evaluarea si consilierea experientialista a copilului, adultului, cuplului si familiei