Pozitii de somn in sarcina
In timpul sarcinii, organismul matern trebuie sa treaca printr-o serie de modificari pentru a face fata cererilor crescute si pentru a putea sustine embrionul aflat in dezvoltare.
Corpul mamei va suferi o serie de modificari pe parcursul celor 9 luni de sarcina. Circumferinta abdominala se mareste vizibil de la o luna la alta, kilogramele in plus fac miscarile greoaie mai ales in ultimul trimestru, apar durerile articulare si osoase, picioarele se umfla, iar somnul va deveni din ce in ce mai dificil. Astfel, gasirea unei pozitii confortabile in somn poate deveni din ce in ce mai problematica.
Pozitii corecte si pozitii riscante de somn in timpul sarcinii
Anumite pozitii de somn nu sunt recomandate in timpul sarcinii din cauza disconfortului suplimentar si a posibilelor probleme pe care le pot crea. Unele pozitii de somn pot accentua durerile de spate, arsurile gastrice si pot crea dificultati de respiratie.
Din cauza cresterii volumului abdominal, este de preferat sa se adopte somnul pe o parte a corpului. Se poate dormi atat pe partea stanga, cat si pe partea dreapta, mai ales ca nu se va putea mentine o singura pozitie de somn toata noaptea. De obicei, se recomanda dormitul pe partea stanga, pentru ca aceasta pozitie pare sa favorizeze circulatia sangvina si asigurarea unui flux sangvin corespunzator catre embrion si tesuturile materne.
Poate fi utila de cele mai multe ori si folosirea unei perne pozitionate intre genunchi si sub burta care va usura somnul si va creste confortul gravidei.
De asemenea, poate fi util ca partea superioara a corpului sa fie un pic mai ridicata fata de restul corpului prin folosirea unor perne suplimentare. Acestea vor rezolva dificultatile de respiratie si vor diminua arsurilor gastrice si refluxul gastroesofagian.
Somnul va fi perturbat si de necesitatea de schimbarea frecventa a pozitiei in somn.
Pe cat posibil, se va evita dormitul pe spate. Daca in trimestrul I dormitul pe spate nu pune mari probleme, pe masura ce sarcina creste, adoptarea acestei pozitii poate accentua durerile de spate, refluxul gastroesofagian si aparitia pirozisului (arsuri gastrice). Totodata, uterul crescut de volum poate comprima vasele pelvine, ducand la alterarea circulatiei sangvine si la perfuzia deficitara a tesuturilor materne si a placentei. Daca schimbarea pozitiei pe spate se face involuntar in somn, disconfortul sigur va trezi gravida.
O alta pozitie de somn nerecomandata in sarcina este dormitul pe burta. Daca in primele luni de sarcina acesta nu reprezinta o problema, pe masura ce sarcina creste, disconfortul si miscarile bebelusului vor face imposibila adoptarea acestei pozitii.
In trimestrul al treilea, somnul devine din ce in ce mai dificil si mai neodihnitor indiferent de pozitia adoptata. Intoarcerea de pe o parte pe alta va fi greoaie, articulatiile devin din ce in ce mai dureroase si drumurile la toaleta din ce in ce mai dese. De asemenea, este indicat ca gravida sa profite de orice ocazie de a se odihni, reprizele scurte de somn din timpul zilei fiind bine-venite.
Farmaciile Catena intampina mamicile, dar si femeile care se pregatesc sa ramana insarcinate, cu un nou card, Mama si Copilul. Pe baza cardului, posesoarele pot beneficia de reduceri de pana la 25%.
Text: Dr. Stavri Andreea
Medic specialist obstetrica-ginecologie