Lungimea colului uterin in timpul sarcinii
Lungimea colului uterin in timpul sarcinii este uneori asociata cu nasterea prematura – nasterea inainte de saptamana 37 de sarcina. Un col uterin scurt fiziologic poate fi asociat cu o crestere a riscului de nastere prematura. Cu cat nasterea are loc la o varsta gestationala mai mica, cu atat riscurile fetale sunt mai mari si prognosticul mai prost. La pacienta care nu este insarcinata, colul uterin este in mod normal inchis si rigid. Exista o serie de patologii ginecologice ce pot afecta structura, pozitia sau forma colului uterin.
Masurarea lungimii colului uterin
In sarcina, colul uterin deserveste 2 functii majore. In primul rand, pe tot parcursul celor 9 luni de sarcina, colul trebuie sa-si mentina integritatea structurala si sa ramana inchis, pe masura ce uterul creste progresiv odata cu fatul aflat in plina dezvoltare. Aceasta capacitate a colului uterin de a mentine inchis mediul uterin este esentiala pentru buna dezvoltare a sarcinii si dezvoltarea optima fetala.
In al doilea rand, in urma anumitor modificari structurale si biochimice, in momentul declansarii travaliului, colul uterin trece printr-o serie de schimbari, in sinergie cu contractiile uterine dureroase pentru a permite in final expulzia fatului.
In trimestrul al treilea de gestatie, pe masura ce se apropie momentul nasterii, colul uterin isi modifica structura, se „inmoaie” treptat si chiar se poate scurta si deschide usor. Acest lucru este posibil datorita capacitatii colului uterin de rearanjare a fibrelor de colagen si a unor procese biochimice complexe. Cantitatea de acid hialuronic creste, permitand astfel si imbibarea cu molecule de apa a colului uterin, ceea ce duce la inmuierea lui. Totusi, daca aceste procese biochimice debuteaza precoce in evolutia sarcinii si colul uterin incepe sa se deschida prea curand, sarcina poate fi periclitata, mergand pana la avort spontan (sub 24 de saptamani) sau nastere prematura.
Factori ce pot influenta lungimea colului uterin in timpul sarcinii
Diferiti factori pot influenta lungimea colului uterin in timpul sarcinii: diferentele biologice dintre femei, hiperdistensia uterina (polihidramnios, fat macrosom, sarcina multipla), complicatii cauzate de metroragii aparute in timpul sarcinii, infectii si, nu in ultimul rand, modificari structurale ale colului uterin ce duc la incontinenta cervicala. Acestea din urma cauzeaza sau contribuie la nasterea prematura sau pierderea unei sarcini si pot fi fiziologice sau secundare anumitor patologii si interventii chirurgicale la nivelul colului uterin.
Evaluarea lungimii colului uterin in timpul sarcinii
Lungimea colului uterin in sarcina este cel mai corect evaluata prin ecografia transvaginala, evaluare ecografica ce trebuie efectuata dupa ce s-a golit in prealabil vezica urinara. Lungimea normala a colului uterin in perioada de gestatie este considerata a fi de cel putin 30 mm (3 cm). In cazul in care evaluarea este efectuata cu vezica urinara negolita, acuratetea evaluarii scade, ducand la o supraestimare a lungimii colului uterin. Dupa 30 de saptamani de sarcina, evaluarea lungimii colului uterin nu mai are niciun beneficiu, deoarece pot aparea modificari fiziologice ce nu influenteaza parcursul sarcinii.
Tratamentele de prevenire a scurtarii colului uterin sunt limitate si controversate
Studiile de specialitate, din pacate, au rezultate contradictorii. Daca pana nu demult tratamentul progesteronic – sub forma de comprimate vaginale sau injectabil – era considerat de electie pentru prevenirea nasterii premature prin modificari de col uterin, in prezent studiile par sa sugereze ca acest tratament nu ar avea o asa mare influenta pozitiva in preventia scurtarii colului uterin precum se credea.
O alta metoda de tratament folosita consta in montarea unui dispozitiv din silicon (pesar) la nivelul colului uterin pentru a reduce riscul de nastere prematura la femeile care au cervix scurt. Acest dispozitiv poate fi folosit si in cazul sarcinilor gemelare cu rezultate satisfacatoare. De asemenea, exista posibilitatea montarii unui fir de cerclaj la nivelul colului uterin, menit sa realizeze mecanic un col continent. Acesta se poate monta transvaginal – caz in care va fi indepartat inainte de declansarea travaliului sau laparoscopic, urmand sa fie indepartat la nastere prin operatie cezariana. Ca orice manevra invaziva, aceste metode comporta cresterea riscului infectios si de complicatii obstetricale si fetale.
Citeste si Ce este o leziune pe colul uterin?
Farmaciile Catena intampina mamicile, dar si femeile care se pregatesc sa ramana insarcinate, cu un nou card, Mama si Copilul. Pe baza cardului, posesoarele pot beneficia de reduceri de pana la 25%.
Text: Dr. Stavri Andreea
Medic specialist obstetrica-ginecologie