Sarcina in cifre
Diagnosticul de sarcina este suspicionat aproape intotdeauna la o femeie aflata la varsta de reproducere in cazul in care prezinta amenoree. Testele de sarcina pe care femeile le fac acasa se bazeaza pe prezenta hormonului gonadotrop corionic (hCG) in urina femeii gravide. Valori acestui hormon cresc mai repede in sange, detectabil fiind din ziua a 7-a post fecundare, iar valori de peste 8-10UI/ml sunt specifice sarcinii.
Ritmul consultatiilor prenatale
Prima consultatie prenatala este indicat sa fie programata indata ce femeia are suspiciunea ca este insarcinata. Scopul acestei intalniri cu medicul obstetrician are la baza evaluarea starii de sanatate a mamei (anamneza, varsta materna, greutate, indicele de masa corporala, inaltimea, examenul fizic, masurarea tensiunii arteriale, infectii, hepatitele B, C, HIV, sifilis, tuberculoza, analize de laborator, examen ginecologic), evaluarea factorilor de risc (consumul de alcool, tutun, droguri, violenta domestica, statusul socio-economic, mediu de lucru, dieta alimentara, expunerea la substante toxice), stabilirea cu exactitate a varstei gestationale si elaborarea unui plan de monitorizare a sarcinii. Obiectivele primei consultatii prenatale reprezinta pentru viitoarea mama o sursa de informare, educare si consiliere.
Sarcina dureaza in medie 280 de zile, adica 40 de saptamani, iar data probabila a sarcinii se calculeaza in functie de ultima menstruatie. In cazul in care gravida nu stie sa precizeze ultima menstruatie, varsta sarcinii in primul trimestru se stabileste in functie de masurarea ecografica a embrionului. Primul trimestru cuprinde primele 14 saptamani de sarcina, al doilea trimestru dureaza pana la inceputul saptamanii 28 de sarcina, iar ultimul trimestru pana in saptamana 42.
Ritmul consultatiilor prenatale la medicul ginecolog atunci cand vorbim de o sarcina fara complicatii la o gravida sanatoasa este o data pe luna pana la 28 de saptamani, o data la doua saptamani intre saptamanile 28-36 si apoi saptamanal pana la nastere. Scopul acestor vizite la medic consta in reevaluarea continua a starii de sanatate a mamei si a fatului, anticiparea unor probleme si interventia in cazul in care se impune.
Cu ocazia fiecarei consultatii se va monitoriza tensiunea arteriala, greutatea, masurarea inaltimii fundului uterin pentru evaluarea cresterii fetale corespunzatoarea, cu ajutorul ecografului se documenteaza bataile cordului fetal si se evalueaza perceptia miscarilor active fetale. O monitorizare corecta a sarcinii trebuie sa includa doua examinari ecografice fetale importante, in primul trimestru intre 11 si 13 saptamani si 6 zile de sarcina se recomanda screening pentru depistarea anomaliilor fetale cromozomiale la fat si intre 18-22 de saptamani este indicata ecografia de trimestru doi care are ca scop depistarea anomaliilor structurale fetale.
Supraveghere prenatala
Gravida cu o greutate normala la inceputul sarcinii este recomandat sa ia in greutate pana la nastere intre 11,5 si 16 kg; cand vorbim despre gravidele supraponderale, castigul ponderal in timpul sarcinii trebuie sa fie intre 6,8 si 11,3 kg, iar in cazul gravidelor obeze, surplusul de kilograme acumulate trebuie sa fie intre 5 si 9,1 kg, trebuie sa tinem cont ca obezitatea materne se asociaza frecvent cu hipertensiune, diabet gestational, preeclampsie, macrosomie fetala, nastere prematura, moarte fetala intrauterina.
O alimentatie adecvata in sarcina implica un aport caloric de 2500-2700 kcal, cu un plus de 500 kcal fata de perioada anterioara sarcinii. Este recomandata la gravide alimentatia variata (fructe, legume, cereale, lactate, carne, oua) si sanatoasa care sa asigure toti nutrientii necesari in perioada sarcinii. In monitorizarea gravidei, modul de alimentatie se va corela cu cresterea in greutate a gravidei si cu anumiti parametri biologici (calcemie, sideremie, hemoglobina, iodurie).
Citeste si Ce inseamna o sarcina responsabila?
Farmaciile Catena intampina mamicile, dar si femeile care se pregatesc sa ramana insarcinate, cu un nou card, Mama si Copilul. Pe baza cardului, posesoarele pot beneficia de reduceri de pana la 25%.
Text: Dr. Hetea Andreea Obstetrica-Ginecologie