Vinovatia si regretul in cuplu
Vinovatia si regretul nu sunt aspectele la care ne-am gandi prima data atunci cand vorbim despre un cuplu. Totusi, ele sunt prezente in mod constant in multe cupluri si macar ocazional in restul. Desi ambele sunt emotii umane normale, in unele cazuri, ele pot sabota relatia si pot duce chiar la aparitia unor disfunctionalitati de relationare.
Vinovatia vs regretul
Vinovatia este un sentiment puternic, uneori greu de suportat, care implica autoblamarea pentru anumite actiuni sau intamplari din trecut. Ea apare de multe ori atunci cand vedem consecintele anumitor actiuni proprii, dar poate aparea si atunci cand lucrurile nu sunt in controlul nostru. Vinovatia apare datorita empatiei si capacitatii noastre de a simti suferinta celorlalti, dar si atunci cand actiunile noastre nu sunt in acord cu valorile proprii. In ambele cazuri, persoana isi doreste sa nu fi facut o actiune sau sa fi facut ceva in plus si sufera din cauza consecintelor.
Regretul este o componenta esentiala a vinovatiei. El poate aparea insa si separat. Regretul implica o parere de rau legata de un anumit eveniment. Vinovatia cuprinde regretul, dar acestuia i se adauga autoblamarea, autocritica si o serie de trairi negative de intensitate mai mare.
Cand apar vinovatia si regretul in cuplu
In cuplu, vinovatia si regretul pot aparea atunci cand unul din parteneri este nemultumit sau trist. In aceasta situatie, celalalt se poate simti responsabil pentru acest lucru, isi poate crea scenarii cu ce ar putea sa faca si sa fie nemultumit de lucrurile pe care nu le-a facut. Vinovatia mai poate aparea atunci cand unul din cei doi a incalcat o regula de cuplu sau nu a respectat valorile sau dorintele celuilalt.
Efectele vinovatiei in cuplu
Vinovatia are de obicei ca efect inchiderea in sine. Astfel, in momentul in care unul sau ambii membri ai cuplului se simt vinovati, ei se pot departa unul de celalalt si pot fi mai atenti la sentimentul lor de vinovatie decat la nevoile celuilalt. Astfel, vinovatia poate crea o distanta si poate fi o bariera in comunicare. In unele cazuri, daca sentimentul de vinovatie este foarte puternic, acesta poate duce chiar la destramarea cuplului.
Cum putem aborda vinovatia in cuplu
Primul pas in a diminua vinovatia este comunicarea. In momentul in care cei doi comunica, pot intelege mai bine efectele actiunii lor asupra celuilalt si daca sentimentul de vinovatie este proportional sau nu.
In plus, a vorbi despre propria vinovatie poate fi eliberator si clarificator si in unele cazuri poate chiar intari legatura dintre cei doi. O alta varianta ar fi sa incercati sa „reparati” pe cat se poate acele aspecte in privinta carora va simtiti vinovat.
Daca vinovatia nu este abordata in niciun fel, ea poate crea un cerc vicios in care blocheaza relationarea si astfel poate crea si mai multa vinovatie. De aceea este important ca eventualele sentimente de vinovatie care apar sa nu fie bagate sub pres. In anumite cazuri, in care cei doi nu pot sa gestioneze aceste trairi, se poate apela la terapie de cuplu.
Citeste si Cum depasim sentimentele de vinovatie?
Text: Ioana Bors, psihoterapeut