Sexul dupa menopauza – ce trebuie sa stiti
Menopauza este o etapa fiziologica in ciclul biologic natural al femeii. Se defineste ca fiind oprirea definitiva a menstruatiei ca urmare a pierderii activitatii foliculare ovariene. Diagnosticul se pune retrospectiv dupa 12 luni de amenoree.
Deficitul estrogenic asociat in perioada de menopauza determina aparitia unor manifestari uro-genitale: alterarea perfuziei tisulare, atrofia epiteliala, reducerea tesutului conjunctiv. Originea embrionara comuna din sinusul urogenital, a tractului genital inferior si a uretrei si trigonului vezical explica densitatea receptorilor estrogenici la acest nivel si suferinta tisulara in conditiile deprivarii estrogenice.
Menopauza determina atrofia vaginului
Epiteliul vaginal devine atrofic, ce implica o scadere a vascularizatiei tisulare si a maturatiei celulelor epiteliale. Mucoasa vaginala devine palida, subtire, friabila si vulnerabila la ulceratiei, infectii. In menopauza scade cantitatea de glicogen in celulele vaginale, cu scaderea colonizarii de catre lactobacili, se ajunge la un vagin inelastic si scurtat ceea ce induce o deficienta a actului sexual. In aceasta etapa a vietii se inregistreaza o crestere a ph-ului vaginal care determina alterarea florei vaginale normale si modificarea mecanismelor naturale de aparare si favorizarea infectiilor vaginale si urinare.
Deficitul de estrogeni produce o scadere a secretiilor vaginale, ceea ce duce la o uscaciune a mucoasei vaginale si dispareunie sau act sexual dureros. Scaderea libidoului sau interesului pentru sex la femeile aflate in menopauza sunt determinat atat de scaderea secretiei de estrogeni, act si de disfunctiile care apar la nivelul vezicii urinare, de depresie, de anxietate, de tulburarile de somn, de tratamentele medicamentoase. La femeile cu o viata sexuala normala, regulata si moderata impusa de casatorie, senescenta se produce mai tarziu decat la femeile celibatare cu viata sexuala dezordonata sau cu parteneri multipli. Multiparele intra in perioada de senescenta mai tarziu si mai putin manifest decat nuliparele.
Tratamentul hormonal la menopauză
Tratamentul hormonal substitutiv este extrem de eficient pentru tulburarile urogenitale. Se indica administrarea locala, pe cale vaginala a hormonilor estrogeni, cu absorbtie sistemica mica. In vaginita atrofica ameliorarea citologiei vaginale se observa dupa cateva saptamani de tratament local, efectul maxim fiind dupa 6 luni. Aceste tratamente locale ajuta la o lubrifiere vaginala mai buna, acest lucru facand actul sexual mai putin dureros. In prezent sunt studii in derulare care cerceteaza o combinatie intre estrogeni si androgeni, care ar putea duce la o crestere a libidoului la femei.
Atunci cand intr-un cuplu apar probleme de natura calitatii actului sexual este recomandat ca respectivul cuplu sa se adreseze unui medic specializat in astfel de patologii in vederea solutionarii problemei de baza. Acest tip de consiliere este de un real ajutor, se desfasoara pe o perioada scurta de timp si pacienta poate fi sfatuita individual sau impreuna cu partenerul in cadrul unui grup suportiv.
Farmacistii Catena recomanda produsul Mastrelle Madame 45+, cu reducere de 15% in baza cardului Safe for You, utilizat pentru pentru a trata si peveni uscaciunea si disconfortul din zona genitala cu care se confrunta femeile in perioada menopauzei.
Citeste si Menopauza – simptome, manifestari si recomandari terapeutice
Text: Dr. Hetea Andreea – Obstetrica Ginecologie