Semnificatia sarutului sub vasc
La trecerea dintre ani, milioane de oameni din lumea intreaga isi atarna o crenguta de vasc sub usile lor. Conform obiceiului, in cazul in care o femeie este prinsa in picioare sub vasc, un barbat poate sa o sarute. In Romania, traditia spune ca sarutatul sub vasc a celor care se iubesc le va aduce fericire in cuplu in noul an.
Care este povestea acestei micute si misterioase plante?
De secole, vascul a fost considerat o planta care creste fertilitatea si prelungeste viata. Druizii celti o priveau ca pe un simbol de vivacitate, deoarece ramanea verde pe timpul iernii, comparativ cu celelalte plante. Unii istorici cred ca legatura dintre vasc si sarut provine din mitologia nordica. In conformitate cu versiuni mai fericite ale legendei, Baldur, zeul luminii si al bucuriei, a fost ucis de sageata unui inamic facuta din vasc. Mama sa Frigg, zeita cerului, a plans si a varsat lacrimi pe sageata. Lacrimile ei s-au transformat in bobite albe, pe care le-a pus pe rana lui Baldur, readucandu-l la viata. Zeita Frigg a binecuvantat vascul si i-a sarutat si imbratisat pe toti cei care treceau pe sub el. Cu toate ca legenda lui Baldur este adesea citata ca fiind originea legaturii dintre vasc si sarut, alti istorici ne asigura ca inca din vremurile antice musafirii sarutau mana gazdei atunci cand veneau in vizita. De atunci, traditiile au evoluat si au devenit un pic mai personale. Astazi, orice cuplu prins in picioare sub vasc trebuie sa isi ofere un sarut memorabil.
Si vechii greci i-au atribuit vascului puteri magice, il considerau un leac pentru fertilitate. De Craciun, fiecare fata care statea sub coronita unui vasc nu avea voie sa refuze sarutul, pentru a avea parte de iubire, noroc si prietenie. Daca fata ramanea nesarutata, anul urmator avea ghinion in dragoste si nu se casatorea.
Ce este, de fapt, vascul?
Departe de a oferi un raspuns romantic, vascul este o planta parazit, care depinde de o alta planta pentru a supravietui. El poate creste doar daca semintele sale sunt transportate pe ramurile inalte ale unui alt copac -gazda, de catre pasarile care i-au mancat fructele. Acestea isi ascut ciocurile pe o creanga, iar semintele de vasc se lipesc pe scoarta viitorului copac gazda. Semintele de vasc incep sa incolteasca, absorbind apa si mineralele pe care copacul le extrage din pamant. Iarna, vascul ofera o priveliste incantatoare, fiind ca o sfera verde luxurianta pe copacii desfrunziti. Desi in trecut, era considerata o planta otravitoare care alunga spiritele rele, in prezent este utilizata ca planta tamaduitoare, datorita efectelor sale benefice in scaderea tensiunii arteriale si a tratarii unor afectiuni, cum ar fi cancerul.
Saruta-ti iubitul sub vasc daca vrei sa ai noroc in dragoste!
In ajunul sarbatorilor de iarna, oamenii isi impodobesc casele cu vasc, ca simbol al bucuriei, iubirii si armoniei. In seara de Revelion, dupa ce v-ati sarutat sub crengutele plantei magice, barbatul va rupe o bobita din ea. Si va indeplini acest ritual de fiecare data cand va veti saruta, pana in momentul in care nu va mai ramane nicio bobita. Se considera ca atunci magia dispare, dar apare posibilitatea unei frumoase casatorii in noul an.
Citeste si Traditii de Anul Nou din toate colturile lumii
Text: Dana Comanescu, psiholog