Necesitatea educatiei sexuale in scoli
Ca multe alte subiecte importante pentru societate, cel al educatiei sexuale in scoli este inca unul tabu, greu de inteles si de discutat. Mecanismele prin care se implementeaza astfel de programe sunt inca greoaie si depind de oameni care se adapteaza mai greu nevoilor reale ale momentului in care se afla civilizatia.
Pentru o mai buna intelegere a acestei nevoi, este bine sa stim ca educatia sexuala este un proces prin care se asimileaza informatii, se dezvolta atitudini si convingeri in privinta sexualitatii, a identitatii sexuale, a relatiilor si a intimitatii. Evolutia abilitatilor tinerilor este in stransa legatura cu educatia sexuala, aceasta influentandu-le comportamentul, increderea in propria persoana, si alegerile ulterioare.
Tinerii au dreptul sa aiba acces la informatii despre ceea ce ii poate afecta
Cei tineri au dreptul la educatie sexuala, aceasta reprezentand unul dintre cele mai importante mijloace prin care pot fi ajutati sa se protejeze de viitoare sarcini nedorite, de boli cu transmitere sexuala si HIV, de exploatare si abuzuri. Tinerii au dreptul sa aiba acces la informatii despre ceea ce ii poate afecta, au dreptul sa isi poata explora sexualitatea si sa se bucure de relatiile din care fac parte, iar educatia sexuala vine exact in intampinarea acestor nevoi.
In 1955, Suedia era prima tara care introducea acest tip de educatie in programa scolara. In anii ’70-’80, si alte tari din vestul Europei i-au urmat exemplul. Franta, Marea Britanie, Portugalia, Ucraina si Estonia au decis acelasi lucru in anii ’90 si 2000. Acum, in majoritatea tarilor din Uniunea Europeana, educatia sexuala este obligatorie in scoli. La acest capitol exceleaza Germania, Franta si Benelux-ul. Austria este recunoscuta pentru implicarea serioasa a parintilor in acest fenomen. Intre timp, in tarile din Europa de Sud si de Est, lucrurile nu stau chiar atat de bine.
Dupa Bulgaria, Romania este tara cu cea mai ridicata rata de sarcini la adolescente
Faptul ca dupa Bulgaria, Romania este tara cu cea mai ridicata rata de sarcini la adolescente din Uniunea Europeana, este extrem de ingrijorator. Este o cifra de trei ori mai mare in comparatie cu media europeana. In anul 2014, in Romania, 18 600 de fete cu varste mai mici de 19 ani au nascut; 662 dintre acestea nici macar nu implinisera 15 ani. Educatia sexuala tratata serios in sistemul de educatie ar putea preveni astfel de intamplari nefericite si care afecteaza enorm atat tinerele mame cat si pe copiii acestora.
Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii a comunicat ca persoanele care sufera de HIV/SIDA sunt dintre cele mai discriminate in tara noastra. In Romania, in anul 2013, cel mai mare numar de diagnosticari noi cu HIV se regasea in randul tinerilor cu varsta intre 15 si 24 de ani. Acest fapt constituie fara indoiala inca un motiv suficient pentru a promova educatia sexuala in scoli, cat mai curand, cat mai coerent si cat mai eficient.
Citeste si Viata sexuala la adolescenti – ce trebuie sa stiti?
Farmaciile Catena va recomanda cardul Safe for You, care va ofera posibilitatea de a achizitiona produse pentru contraceptie si pentru uz feminin cu pana la 25% REDUCERE.
Text: Ionut Solescu