Cum crestem imunitatea in sarcina?
Imunitatea reprezinta totalitatea mecanismelor fiziologice ale corpului gravidei de a oferi un raspuns imun in fata microoragnismelor si agentilor externi biologici agresori.
Imunitatea organismului gravidei este constituita din doua parti si anume, imunitatea naturala a viitoarei mamici obtinuta prin rezistenta specifica a organsimului mamei la contactul direct cu agentii agresori cu o durata pe intreaga perioada a vietii si imunitate dobandita in mod particular cu o durata ceva mai scurta de aproximativ 15- 20 de ani prin formarea de anticorpi.
Legatura dintre imunitate si gravidie
Capacitatea organismului gravidei de a oferi un raspuns imun pe durata sarcinii este mentinuta la cote ce corespund standardelor doar daca gravida tine cont de recomandarile personalului medical atat pe perioada sarcinii, dar mai ales anterior conceperii viitorului bebelus. Pentru a cunoaste statusul imunologic, gravida trebuie sa efectueze analize medicale specifice, analize ce au rolul de a cuantifica cat mai exact deficientele imunologice atat ale ei, cat si ale produsului de conceptie. Daca se constata deficiente, gravida trebuie sa urmeze indicatiile specifice fiecarei cauze a deficientei imunologice in parte.
Este demonstrat stiintific ca stresul are un rol important in scaderea imunitatii, de aceea este recomandat ca pe perioada gravidiei, viitoarea mamica sa se odihneasca si sa respecte programul de somn de cel putin 8 ore pe noapte neintrerupt, deoarece este binecunoscut ca doar in perioada somnului non-REM ( rapid eye movement) se secreta anumiti hormoni ce au rol marcant in modularea raspunsului imun. Etapa somnului non-REM cunoscut si sub denumirea de somn profund apare doar dupa aproximativ 4 ore de somn superficial cunoscut in literatura de specialitate ca somn REM.
Alimentatia de calitate care sa fie constituita din fructe si legume provenite din agricultura certificata ecologica, constituie, de asemenea, o modalitate de crestere a imunitatii pe perioada sarcinii. Evitarea calatoriilor in mijloacele de transport in comun in perioada epidemiilor de gripa sau alte boli transmisibile pe cale aeriana sau prin contact ( manere de usi, aparate de validat cardurile, de calatorie) constituie de asemenea o modalitate ce are ca efect secundar marirea sanselor gravidei de a avea un status imunitar crescut. Utilizarea suplimentelor naturale cunoscute ca au efecte modulatoare imunologice trebuie facuta cu precautie pe perioada sarcinii, deoarece pot avea ca efect pierderea sarcinii prin avort.
Aerisirea zilnica a locuintei si cura heliomarina au ca efect obtinerea unui status imunitar crescut, deoarece prin utilizarea acestor metode la recomandarile medicului, se obtine un status imunitar crescut.
Citeste si Vitamine si minerale necesare in sarcina
Farmaciile Catena intampina mamicile, dar si femeile care se pregatesc sa ramana insarcinate, cu un nou card, Mama si Copilul. Pe baza cardului, posesoarele pot beneficia de reduceri de pana la 25%.
Text: Dr. Hetea Andreea Obstetrica-Ginecologie