Esti pregatita sa devii mama?
Desi nu mai traim in vremurile in care rolul femeii era sa faca copii si sa se ocupe de gospodarie, inca mai exista in zilele noastre o presiune din partea socialului ca femeia sa devina rapid mama. Cum facem sa ne dam seama cand este momentul potrivit pentru acest pas?
Aparitia copilului, motiv de fericire si mandrie. Pentru toate cunostintele.
Ce mama de femeie nu rasufla usurata ca fiica a intrat "in randul lumii", odata cu nasterea primului copil? De cate ori nu aude o femeie fara copil la intalnirile de familie: „pe cand un copilas?”. Oare nu pune presiune in a grabi o alegere ce influenteaza toata viata? Sa discutam despre efectele pe termen lung asupra psihicului tinerei femei, al tanarului cuplu.
Esti pregatita pentru aceasta schimbare? Iata cateva aspecte de care sa tii cont:
In primul rand, chiar daca ai decis impreuna cu partenerul tau ca inca nu e cazul sa faceti un copil, apare in mintea ta un semn de intrebare. Oare de ce toata lumea numai de asta vorbeste? Oare au dreptate? Trebuie facut un pas in spate si privit din perspectiva. Aparitia unui copil modifica tot, iar asta nu inseamna ca este neaparat rau, dar este indicat ca cei doi parteneri sa aiba timp sa se cunoasca, iar decizia sa fie unanima si argumentata. Desi copilul este facut de doua fiinte, cea care duce "greul" e femeia. Sarcina nu modifica doar corpul, ci si psihicul femeii, iar aceasta trebuie sa hotarasca daca este pregatita pentru aceasta schimbare.
In al doilea rand, trebuie sa aducem in discutie si ceasul biologic si instinctele. Mintea si trupul noastru au metode unice de a ne anunta ca suntem pregatiti, iar semnalele sunt clare, individuale si personale. Acestea nu pot fi influentate din exterior.
Situatia materiala si profesionala
De cand femeia s-a emancipat, a avut acces la gustul succesului profesional si al veniturilor proprii. Acest aspect nu trebuie neglijat, in special cand vorbim de profesii alese cu drag si pasiune! Balanta intre maternitate si profesie trebuie echilibrata dupa preferintele femeii in discutie. Cand vine vorba de banii necesari cresterii unui copil, important este sa aducem in discutie gradul de confort ce sunteti dispusi sa il oferiti. Desi tot circula vorbe de tipul: "unde mananca 10 guri, mai incape si a 11-a" sau "un copil creste oricum", trebuie discutat si decis cu partenerul si acest aspect.
Echilibrul in cuplu
Este acest barbat omul cu care pot face un copil pe care sa il crestem inconjurat de dragoste?
Imaginati-va urmatoarele scenarii:
• Aveti fetita. Este partenerul dumneavoastra genul de barbat pe langa care vreti sa creasca cea mica?
• Aveti baietel. Va doriti ca cel mic sa preia modelul tatalui?
Trebuie inteles ca modelul de relatie dintre mama si tata este cel pe care copilasul il preia. Ideal este ca acest pattern sa fie unul pozitiv, ce ofera un mediu cald si un exemplu bun de relatie interumana. In niciun caz un copil nu o sa salveze o relatie! Nu puneti aceasta presiune pe micuta fiinta! Daca pentru o relatie e mai bine sa se termine, atunci aceasta e decizia potrivita. Nu tarati copilul in drama divortului, doar din ambitie.
Mediul propice dezvoltarii copilului
Un copil trebuie adus intr-un mediu calm, linistit, sa i se indeplineasca toate nevoile fizice si emotionale! Ambii parinti trebuie sa fie oameni linistiti, echilibrati, implicati in mod egal in cresterea si educarea celui mic. Datoria parintilor este de a sustine copilasul pentru intreaga sa viata! Asa ca, pregatiti ce aveti mai bun pentru micul om.
In concluzie, un copil este o responsabilitate pentru intreaga viata! Desi sunt o minune, aparitia lor trebuie sa fie motiv de bucurie, in niciun caz de tristete. Decizia de a face un copilas trebuie sa fie gandita din toate punctele de vedere, iar daca simtiti ca nu sunteti gata inca sau nu vreti deloc sa faceti copii, decizia este in exclusivitate personala, iar nimeni nu va poate obliga sa va razganditi.
Citeste si ABC-ul parintilor model
Text: Lupu Florentina Natalia, consilier psihologic