Implicatiile psihologice ale unei intreruperi de sarcina
O intrerupere de sarcina este o decizie extrem de dificila, cu repercusiuni grave asupra mintii si trupului unei femei, o decizie care indiferent de motivele pentru care a fost facuta, lasa urme adanci atat asupra trupului cat si a sufletului, mai ales cand in proportie de 99% decizia este lasata in totalitate pe umerii femeii.
Desi nimeni nu ar trebui sa judece alegerea de a pastra sau nu o sarcina, oamenii au tendinta de a judeca aspru o femeie chiar daca doar aceasta suporta consecintele indiferent de alegerea facuta.
Efectele negative ale unui avort:
Vina. Acest sentiment o sa urmareasca o femeie pentru toata viata ei. Chiar daca la un moment dat va da nastere unui copilas, acel moment o sa fie umbrit de decizia din trecut. De asemenea, daca femeia in discutie mai are copii acasa, o sa ii priveasca cu durere stiind ca a oprit din evolutie o sarcina existenta. In unele situatii vina poate conduce chiar spre depresie. Corect ar fi sa imparta vina cu persoana cu care a fost conceput bebelusul, dar din pacate, multi barbati se sustrag din fata unei astfel de situatii.
Durerea fizica. Orice interventie chirurgicala doare sau prezinta un disconfort de diverse intensitati. Acest aspect nu trebuie neglijat mai ales stiind ca o intrerupere de sarcina poate cauza diverse complicatii medicale dintre care, cele mai grave fiind infertilitatea sau decesul femeii.
Durerea sufleteasca. Acest aspect este total diferit de vina pentru ca se manifesta exact ca o durere fizica. O sa doara de fiecare data cand o sa vedeti o femeie insarcinata, un nou-nascut sau de cate ori cineva va aduce in discutie acest subiect, in orice context.
Modificarea imaginii de sine. Multe doamne vorbesc despre faptul ca nu se mai simt femei dupa un avort. Imaginea de mama defineste feminitatea in societatea in care traim si fara sa vrem, si noi ne lasam infuentati de aceasta perspectiva.
Libidou scazut. Atat schimbarile hormonale cat si modificarile la nivel psihic pot influenta negativ apetitul sexual al femeii, dar si al barbatului care se poate simti vinovat sau hiperprotectiv cu partenera.
Stigmatul social. Fie ca vrem sau nu, avem tendinta sa punem o eticheta unei femei care a hotarat sa faca o intrerupere de sarcina. De multe ori, cele mai dure etichete sunt puse chiar de familie pentru ca a fost „facuta de ras” in fata vecinilor sau altor membri ai familiei. Etichete precum „criminala”, „inconstienta” sau „inumana” te urmaresc toata viata chiar daca nimeni nu intelege rationamentul din spatele unei astfel de decizii.
Cum treci mai usor peste aceasta drama?
- Nu te izola! Spune unui om de incredere tot ceea ce simti pentru ca astfel vei avea langa tine un om care intelege.
- Plangi! Permite sufletului tau sa sufere dupa copilul pierdut. Nu suprima aceasta traire pentru ca odata si odata tot o sa refuleze.
- Nu te lasa influentata de opiniile vehemente. Nimeni nu cunoaste situatia ta concreta, motivele tale, iar multi isi impun punctele de vedere fara ca vreodata sa fi trecut prin asa ceva.
- Apeleaza la ajutor specializat cand te simti coplesita de sentimente. Depresia este o boala serioasa ce necesita interventie cat mai rapida.
Cum te protejezi de o astfel de experienta?
Cea mai sigura metoda pentru a nu ajunge intr-o astfel de situatie este sa folosesti metode de protectie. Traim in vremuri in care avem la dispozitie o multitudine de metode contraceptive, chiar exista oportunitatea de a le obtine gratuit in centrele de planificare familiala. In plus, informatiile corecte, sanatoase sunt la indemana noastra, printr-o vizita la medic, un click distanta, prin site-urile specializate sau chiar o sursa de incredere din familie, iar informarea impiedica crearea si prevenirea unor astfel de drame.
Niciun barbat nu merita ca tu, femeie, sa iti risti integritatea morala, sanatatea psihica si cea fizica, indiferent de motivele pe care acesta le are.
Farmaciile Catena va recomanda cardul Safe for You, care va ofera posibilitatea de a achizitiona produse pentru contraceptie si pentru uz feminin cu pana la 25% REDUCERE.
Citeste si Sexul dupa o intrerupere de sarcina
Text: Lupu Florentina Natalia, consilier psihologic