Săptămâna 14 de sarcină
În săptămâna 14 de sarcină sunteți oficial în al doilea trimestru. Cu mai puține grețuri și mai multă energie, vă simțiți deja mai bine și începeți să vă faceți planuri pentru momentul în care vă veți întâlni cu bebelușul. În săptămâna 14 de sarcină deja burtica este mai evidentă, marcând intensificarea altor simptome cum ar fi apetitul și durerea de ligament rotund. În privința bebelușului, veți constata că acesta crește, ajungând la mărimea unei piersici. Organele sale sunt dezvoltate și își exercită funcțiile normale, iar datorită impulsurilor din creier mușchii feței încep să lucreze, fiind chiar posibil să observați primul zâmbet al bebelușului la ecografie.
Corpul meu în săptămâna 14 de sarcină
În săptămâna 14 de sarcină, corpul trece prin diverse modificări. În această perioadă, este foarte probabil ca greața de dimineață să fi dispărut, iar energia să revină la normal. De asemenea, uterul se poziționează puțin mai sus de osul pubian, ceea ce va face ca burtica să devină mai evidentă. Prin urmare, dacă încă nu i-ați anunțat pe cei dragi despre schimbările prin care treceți, în săptămâna 14 de sarcină schimbările sunt deja foarte evidente. Alte schimbări care apar în corpul viitoarei mămici în săptămâna 14 de sarcină sunt următoarele:
- sângerarea gingiilor – mare parte dintre viitoarele mămici se confruntă cu gingii mai roșii, inflamate și dureroase la periaj, atunci când ajung în săptămâna 14 de sarcină. Această inflamație a gingiilor este cauzată de schimbările hormonale, ceea ce face ca acestea să devină mai sensibile la bacterii și placa bacteriană. Prin urmare, este important să vă curățați dinții de două ori pe zi și să folosiți ață dentară.
- durere de ligament rotund – pe fiecare parte a uterului, există două ligamente care se întind și se îngroașă pe măsură ce burta crește. Aceste schimbări pot cauza durere de ligament rotund. Această durere poate crește după o zi mai activă sau poate fi un răspuns la o mișcare mai bruscă.
- creșterea sânilor și diminuarea sensibilității – în săptămâna 14 de sarcină, sânii continuă să crească și să își schimbe aspectul. De exemplu, areola devine mai închisă la culoare, iar sfârcurile sunt aproape în permanență în tensiune. Chiar dacă nivelul de sensibilitate nu mai este atât de ridicat ca în primul trimestru, aceștia rămân sensibili și continuă să se modifice pe măsură ce sarcina evoluează.
Bebelușul meu în săptămâna 14 de sarcină
În săptămâna 14 de sarcină, bebelușul se dezvoltă rapid, ajungând la o dimensiune de 8.5 cm lungime. Capul bebelușului începe să fie mai rotund și să se încadreze în proporții cu restul corpului. Chiar dacă încă nu îl simțiți, bebelușul este deja activ. De asemenea, la ecografie, este posibil să îi auziți bătăile inimii.
- creșterea părului lanugo – în săptămâna 14 de sarcină, părul bebelușului începe să crească, dar nu doar pe cap sau sprâncene. Pe corpul bebelușului va crește un păr fin, de culoare mai închisă sau ai deschisă, în funcție de genetica sa, care îi va acoperi întreg corpul. Acest păr se numește lanugo și are rolul de a-i ține de cald bebelușului.
- reflexele bebelușului funcționează – dacă ați putea să îi atingeți mâinile sau picioarele, veți observa cum bebelușul are reflexe și începe să se miște. De asemenea, întrucât este încă foarte mic și are suficient loc, în această perioadă, bebelușul va sta chiar și în picioare.
Sfaturi importante pentru săptămâna 14 de sarcină
Pentru mai mult confort în săptămâna 14 de sarcină și pentru a evita orice fel de reacții sau modificări ale stării pe care o aveți, puteți ține cont de următoarele sfaturi importante:
- tratați constipația – pe măsură ce sarcina avansează, vă va fi tot mai dificil să gestionați constipația. Prin urmare, în săptămâna 14 de sarcină este important să aveți o dietă bogată în fibre, să consumați cât mai multă apă și să încercați să aveți activitate fizică diversă.
- faceți mișcare – în săptămâna 14 de sarcină, rutina exercițiilor fizice este osibil să se schimbe puțin, având în vedere că aveți mai multă energie. În funcție de recomandările medicului, puteți efectua diverse tipuri de exerciții fizice, cum ar fi aerobic în apă, yoga sau mers pe jos. De asemenea, regularitatea este importantă. Așadar, încercați să aveți activitate fizică de 3-4 ori pe săptămână.
- continuați să aveți contact sexual cu partenerul – atunci când ajungeți în săptămâna 14 de sarcină veți observa că libidoul este crescut. Având în vedere că grețurile de dimineață au trecut, iar starea de oboseală s-a diminuat, această perioadă este perfectă pentru a vă bucura de o conexiune foarte bună cu partenerul. În urma contactului sexual este normal să aveți spotting ușor.
În concluzie, săptămâna 14 de sarcină aduce mult mai multă energie pentru mămică, dar și pentru bebeluș. Este important să faceți mișcare și să vă mențineți în formă, mai ales având în vedere că spre finalul sarcinii activitatea fizică va deveni mai greoaie. De asemenea, dezvoltarea bebelușului este surprinzătoare cu fiecare zi, acesta ajungând la mărimea unei piersici în săptămâna 14 de sarcină și având din ce în ce mai multe reflexe. Mai mult, dacă sunteți norocoasă, la ecografie este posibil chiar să surprindeți un zâmbet.
Surse:
https://www.pregnancybirthbaby.org.au/pregnancy-at-week-14
https://www.whattoexpect.com/pregnancy/week-by-week/week-14.aspx
https://www.babycenter.com/pregnancy/week-by-week/14-weeks-pregnant
https://www.thebump.com/pregnancy-week-by-week/14-weeks-pregnant
https://www.healthline.com/health/pregnancy/14-weeks-pregnant?utm_source=ReadNext#symptoms