Săptămâna 18 de sarcină
Săptămâna 18 de sarcină este marcată de multe schimbări importante care au loc asupra corpului viitoarei mămici, dar și a bebelușului care încă se dezvoltă. În săptămâna 18 de sarcină bebelușul are deja dimensiunea unui cartofi, având de asemenea posibilitatea să audă sunetele din exterior. De asemenea, mișcările bebelușului sunt din ce în ce mai intense, având momente când se mișcă brusc și vă poate surprinde. La nivelul corpului mamei, în săptămâna 18 de sarcină veți simți în continuare oboseala, cu momente de durere a picioarelor și disconfort pe măsură ce burtica începe să crească.
Corpul meu în săptămâna 18 de sarcină
În săptămâna 18 de sarcină, burtica este evidentă, întrucât bebelușul a început să crească, iar uterul să se extindă ca să îi facă loc. Având în vedere că burtica va începe să crească, de la săptămâna 18 de sarcină este posibil să simțiți disconfort mai accentuat la nivel lombar. Alte schimbări și simptome pe care le experimentați în săptămâna 18 de sarcină, includ:
- momente de amețeală – pe măsură ce sarcina se dezvoltă, este normal să aveți momente de amețeală din cauza tensiunii arteriale scăzute. Această senzație o puteți experimenta în săptămâna 18 de sarcină mai ales atunci când vă ridicați brusc.
- crampe la nivelul membrelor inferioare – atunci când ajungeți la această vârstă de sarcină este posibil să experimentați mai des crampe la nivelul picioarelor. Prin urmare, este important să vă relaxați cât mai mult, să faceți masaj și să vă hidratați cât mai mult pentru a reduce crampele.
- congestie nazală sau sângerare – din cauza schimbărilor hormonale și a creșterii volumului de sânge din perioada sarcinii, mucoasa nasului se pot inflama. Prin urmare, este posibil ca în săptămâna 18 de sarcină să vă confruntați cu congestie nazală sau sângerări. Puteți reduce congestia nazală prin curățarea nasului cu soluție salină.
- picioare umflate – din păcate, acest simptom va continua pe tot parcursul sarcinii din cauza retenției de apă.
- apariția liniei de culoare închisă la nivelul abdomenului – atunci când burtica începe să se evidențieze, veți observa apariția unei linii de culoare mai închisă pe mijlocul abdomenului. Aceasta este normală și va dispărea în primele luni după naștere.
- schimbări la nivelul părului – începând cu săptămâna 18 de sarcină veți observa că aveți părul mai bogat și mai strălucitor.
Bebelușul meu în săptămâna 18 de sarcină
În săptămâna 18 de sarcină, bebelușul are aproximativ 14.2 cm. Simțurile auzului, înghițitul și suptul se dezvoltă foarte bine la această vârstă de sarcină. De asemenea, în săptămâna 18 de sarcină bebelușul este foarte activ, mișcându-și tot mai mult mâinile și picioarele. Câteva caracteristici importante legate de dezvoltarea bebelușului în această săptămână sunt următoarele:
- căscatul – aceasta ei ste abilitatea care caracterizează săptămâna 18 de sarcină. Bebelușul este din ce în ce mai pricepul la acest lucru și este posibil să îl surprindeți căscând chiar la ecografie.
- sistemul nervos se dezvoltă rapid – rețea de nervi este acoperită de o substanță cunoscută drept mielină care ajută la transmiterea mesajelor de la celule la nervi, formând conexiuni complexe. De asemenea, celulele de la nivelul creierului continuă să se dezvolte, contribuind la dezvoltarea simțurilor gustului, tactil, mirosului, văzului și auzului.
De asemena, la ecografiile din această perioadă, veți putea confirma foarte clar sexul bebelușului. Așadar, de acum înainte puteți să începeți să vă gândiți la numele acestuia sau acesteia.
Sfaturi importante pentru săptămâna 18 de sarcină
Săptămâna 18 de sarcină vine cu schimbări importante pentru viitoarea mamă. Puteți parcurge cu succes această perioadă, având grijă de următoarele aspecte:
- încercați să vă relaxați cât mai mult – din cauza schimbărilor hormonale, este posibil să fiți amețită atunci când faceți mișcări bruște. Cel mai important lucru pe care îl puteți face este să încercați să luați orice schimbare într-un sens pozitiv și să nu vă grăbiți să finalizați sarcinile casnice sau profesionale.
- apelați la “ajutor” pentru picioarele obosite și cu edem – mai ales în cazul persoanelor cu probleme de circulație, în această perioadă a sarcinii vă puteți confrunta cu senzația de picioare obosite și disconfort accentuat. În acest caz, puteți folosi ciorapi compresivi, în funcție de recomandarea medicului, pentru a reduce edemul și să vă mișcați în continuare fără dificultăți. De asemenea, purtarea unor pantofi confortabili vă va fi de mare ajutor.
- creșteți consumul de fibre – consumul alimentelor sănătoase în timpul sarcinii este esențial. Partea mai puțin plăcută a consumului mai ridicat de fibre este apariția balonării, crampelor și gazelor. Așadar, atunci când începeți să creșteți consumul de fibre este important să faceți acest lucru gradual pentru a evita simptomele menționate anterior.
- continuați să faceți mișcare – pe tot parcursul sarcinii este esențial să faceți mișcare pentru a preveni edemul la nivelul picioarele, oboseala și senzație de sufocare. Prin menținerea unei rutine de exerciții potrivite pentru sarcină veți avea mai multă energie în sarcină și veți menține o greutate corporală optimă.
În concluzie, în săptămâna 18 de sarcină ați ajuns deja la jumătatea perioadei. De acum înainte burtica va fi din ce în ce mai evidentă și este posibil ca o parte din activitățile pe care le efectuați înainte de sarcină să nu mai fie posibile. Este recomandat să vă bucurați de această perioadă și să încercați să reduceți stresul cât mai mult. Bebelușul va deveni din ce în ce mai activ și datorită dezvoltării auzului, este posibil sa înceapă să reacționeze la anumite sunete din exterior. De asemenea, dieta pe care o aveți este extrem de importantă, ajutându-vă să mențineți un nivel optim de energie, dar și pentru dezvoltarea bebelușului.
Surse:
https://www.babycenter.com/pregnancy/week-by-week/18-weeks-pregnant
https://www.thebump.com/pregnancy-week-by-week/18-weeks-pregnant
https://www.whattoexpect.com/pregnancy/week-by-week/week-18.aspx