Semne ca esti in relatie cu un narcisist
Daca te afli intr-o relatie cu un narcisist, pregateste-te pentru emotii intense, pentru un consum extraordinar de energie si pentru sentimente de vina generate de greseli pe care nu le-ai comis. Acest personaj grandios alaturi de care ai ales sa iti petreci viata nu va fi interesat de dorintele si sentimentele tale, absorbit fiind de minunea care este. Lipsa de empatie si aroganta lui nu au decat un scop: atentia tuturor si recunoasterea talentelor sale. Narcisistul este patologic „indragostit” de o imagine de sine idealizata, pe care o proiecteaza pentru a evita contactul cu sinele lui real, vulnerabil si ranit. Unii dintre ei se simt in adancul sufletului ca „ratusca cea urata”, desi e dureros sa recunoasca asta.
Cum stii ca te afli intr-o relatie cu un narcisist?
1. Adora sa vorbeasca despre el insusi
Una dintre cele mai usoare cai de a detecta un narcisist este prin ascultarea modului in care vorbeste. Un narcisist patologic vorbeste despre el insusi in termeni exagerati si grandiosi. Probabil va domina conversatia, iar subiectele obisnuite se invart in jurul propriilor realizari si trofee.
2. Este fermecator si romantic
In timpul etapelor initiale ale relatiei sunt extrem de atragatori, folosindu-si carisma pentru a iti atrage atentia si lingusirea pentru a te seduce si a obtine de la tine tot ce isi doreste. Nu este nimic gresit in a fi iubitor si romantic, doar ca ei se folosesc de aceste trasaturi pentru a te cuceri, fiind incapabil de a crea cu adevarat o intimitate.
3. Gratificarea instantanee
Narcisistii, fiind foarte centrati pe ei insisi se asteapta la satisfactii instantanee pentru a-si indeplini nevoile. Acest lucru poate varia de la a te grabi sa raspunzi imediat la mesaj sau apel sau de la a te presa sa faci lucrurile repede si in felul dorit de ei. O modalitate rapida de a detecta un posibil narcisist este sa refuzi sa te conformezi unei solicitari venita din partea lui. Observa daca incearca din greu sa te convinga si daca incepe sa dea semne de iritare sau chiar furie la rezistenta ta.
4. Conduita antisociala
Narcisistul are o inclinatie naturala spre incalcarea normelor sociale si de convietuire in comunitate: nu respecta regulile de circulatie; intarzie plata datoriilor etc. El manifesta adesea o lipsa de respect fata de gandurile, sentimentele, posesiunile, timpul și spatiul fizic al altor persoane. Ei se folosesc de ceilalti fara sensibilitate si fara remuscari.
Unii narcisisti se vor folosi de partenerul de cuplu pentru satisfacerea unor nevoi nerezonabile sau pentru indeplinirea unor ambitii nerealizate de ei. Nimic nu este din vina lor. Tu vei purta povara tuturor esecurilor, si ale tale si ale lui. Cand vor castiga e meritul lor iar cand vor pierde, e vina ta.
6. Complexul de superioritate
Sentimentul exagerat al propriei importante poate fi usor confundat cu stima de sine crescuta sau increderea in fortele proprii. Vei vedea in timp ca este castigat prin doborarea celorlalti. Vei observa ironia la adresa incompetentei celor din jur, inclusiv a ta, comentariile despre trecutul tau, caracteristicile corpului sau stilul vestimentar. Aceste remarci incep sa ti se para rezonabile si ai tendinta de a porni un proces urgent de „schimbare in bine”. Critica lui nu e constructiva deoarece nu e capabil sa empatizeze cu problemele tale.
Ar fi bine sa nu te gaseasca langa el momentul in care incearca sa gaseasca vinovati printre cei care i-au sabotat fericirea si sa il lasi sa isi traiasca singur delirul de grandomanie si propria poveste de dragoste cu el insusi.
Citeste si Cum definesti iubirea de sine?
Text: Dana Comanescu, psiholog