Greseli de comunicare care iti vor afecta relatia de cuplu
Comunicarea deschisa si onesta este poate cel mai important reper intr-o relatie sanatoasa. Dar, poate fi de asemenea si un aspect dificil al vietii in doi, multe cupluri confruntandu-se cu probleme de comunicare, probleme care conduc iminent la aparitia si alimentarea conflictelor. Fie ca partenerii recurg in aceste ipostaze la evitarea discutiilor, fie ca acestia ajung sa isi sparga farfuriile unul in capul celuilalt – ca o figura de stil pentru dezacordurile proeminente, voci ridicate, izbucniri, vorbim de o proasta gestionare a problematicilor din cuplu si insuficienta comunicare. Partenerii ajung in astfel de situatii sa acorde cea mai mare importanta faptului de a descoperi cine are dreptate, in defavoarea gasirii de solutii la probleme si de a-si uni fortele si resursele pentru rezolutii satisfacatoare. Bineinteles ca centrarea pe cine are dreptate si nu pe cautarea de solutii , este o modalitate neproductiva de implicare in conflict, care nu face altceva decat sa perpetueze si sa amplifice situatia conflictuala si sa fara rau celor implicati. Vinovatia, rusinea, accentuarea neincrederii, vor patrunde in toate aspectele comunicarii lor, partenerii se indeparteaza emotional si fizic, iar evitarea sau deopotriva confruntarea pot fi la fel de daunatoare relatiei. Bineinteles ca mai multi factori influenteaza natura si starea comunicarii, printre care educatia, mediul, nivelul de cultura.
Unii oameni au crescut cu un stil de comunicare rece si dur, in familia lor de provenienta poate nu s-au exteriorizat sentimente, nu s-au verbalizat emotii, asadar pretentiile de a oferi caldura si afectiune prin declaratii verbale pot fi prea mari pentru ei. Oamenii sunt diferiti, unii au simtul umorului mult mai dezvoltat decat altii, unii pot gusta o gluma la care altii pot stramba din nas sau chiar simtindu-se lezati, unii sunt mai reci afectiv, altii mai tandri, din acest motiv este important sa incercati sa intelegeti modul in care difera stilurile de comunicare. Dupa ce ati identificat particularitatile specifice stilului propriu si stilului celuilalt, este important sa respectati cateva solutii de comunicare generale sau mai bine zis sa incercati sa nu cadeti in urmatoarele greseli de comunicare, atunci cand lucrurile ies din zona lor de confort sau situatia degenereaza. Constientizati ca tensiunile nu conduc lucrurile spre rezolvare ci pot amplifica situatia negativa.
5 greseli de comunicare in cuplu:
- Presupunerile
Este usor sa faci presupuneri asupra persoanei pe care o cunosti bine, insa atentie! Nu bagati mana in foc si nu acordati votul absolut acestor presupuneri. Chiar daca va cunoasteti partenerul de ani de zile este posibil sa nu intelegeti mereu perspectiva lui de a vedea lucrurile. Deschideti discutii pe tema respectiva si puneti mai multe intrebari clarificatoare pentru a intelege punctul lui de vedere si pentru a lamuri situatia. Presupunerile sunt si calea usoara pe care o alegem uneori intr-o situatie complicata. Tindem sa credem ca ceea ce credem noi este adevarul. Dar problemele nu se imbunatatesc atunci cand mizam doar pe propriile pareri. O conversatie chiar daca este dificila este necesara, pentru ca ofera amandurora posibilitatea de exprimare. Pana la urma, poate fi ceva normal intr-o relatie. Evitarea unei discutii din pricina anticiparii unei conversatii dificile, este o problema mai grava decat discutia in sine.
- Intreruperile
Atunci cand partenerul trebuie sa se concentreze pe o sarcina, un proiect sau pe lectura a ceva ce considera important, iar dumneavoastra interveniti cu alte probleme, nu va asteptati sa va ofere atentie deplina. Ar fi bine sa va educati rabdarea si sa asteptati sa isi termine treaba, dupa care sa ii explicati ca aveti nevoie de cateva minute sau ore sa isi directioneze atentia pentru a discuta problemele comune. Intreruperile pot parea lipsite de respect si nepoliticoase. Nu conteaza cine porneste discutia, insa acordati-va ragazul ca fiecare sa termine ce are de spus. Ascultarea celuilalt este jumatate din ecuatia comunicarii.
Atunci cand vorbiti despre un incident raportati-va doar la acel aspect care trebuie rezolvat. Evitati adverbele intotdeauna si niciodata, care aduc invinuiri permanetizate. Este incorect sa va acuzati partenerul ca face/nu face ceva tot timpul si il veti pune mai degraba in pozitia de a se apara in loc sa va asculte doleantele. Incercati sa va concentrati pe rezolvarea problemei curente.
- Critica exagerata
Critica poate fi constructiva, insa cand o exprimati in momente de furie poate duce la deteriorarea relatiei. Este evidenta pentru nemultumirea pe care o aveti si folosita in mod repetat conduce la invinovatire, pierderea increderii, racirea relatiei. Este important sa amintiti lucrurile pe care le apreciati, sa evidentiati punctele pozitive si sa intariti relatia.
- Lipsa sensibilitatii asupra a ceea ce spui
Se spune ca modul cum spui (cum transmiti) are un impact mult mai mare asupra interlocutorului, decat ceea ce spui de fapt. Asadar sarcasmul exagerat, tonul dur, rasul fara rost, gestica sau mimica amenintatoare, nu vor conduce decat la defensivitate si starnirea furiei celuilalt. Ranirea emotionala a celuilalt se adanceste cu timpul si cicatricile emotionale sunt greu de reparat. Comunicarea sanatoasa este sincera, directa dar si cu grija fata de situatia, conditia celuilalt sau fata de nevoile acestuia.
Citeste si Comunicarea digitala in cuplu – comunicare eficienta?
Text: Ionela-Janina Sabou, psiholog