Dragoste versus frica de singuratate
Viata in singuratate nu este cea mai fericita optiune. Unii oameni aleg singuratatea de frica unui esec in dragoste sau determinati de experientele nefericite din trecut. O alta perspectiva dezvolta cei care se tem de singuratate si decid sa ramana in relatii care nu le ofera satisfactie si dupa ce au incercat cam tot ce puteau incerca pentru a readuce armonia in climatul relational. De teama de a nu ramane singuri oamenii raman in situatii pe care nu le agreeaza sau stabilesc relatii cu parteneri mai putin doriti.
Un studiu efectuat de cercetatori din Toronto a aratat cat de obisnuita este aceasta frica de singuratate si cum afecteaza viata romantica. S-a constatat ca frica de singuratate este prezenta la un procent semnificativ, 40% din intervievati se temeau ca nu vor avea companie pe termen lung cu un partener, iar 18% au raportat o teama explicita de a fi singuri. Alte studii arata ca persoanele cu temeri mai puternice au avut standarde de relatie mai scazute. Asadar, pentru ei a fost mult mai probabil sa ramana in relatii doar OK, mai putin probabil sa initieze o despartire si mai putin selectivi in alegerea unui partener.
La o extrema se situeaza acele persoane care de teama singuratatii aleg sa ramana in relatii nereusite sau abuzive. Ideea de a nu avea pe cineva alaturi (chiar daca nu gasesc nici macar un minim suport in situatii dificile) ii sperie atat de rau, precum frica de moarte. Neincercand libertatea considera ca singura varianta este de a ramane nemiscati in situatia in care se afla si ca sunt sortiti pentru acea povara afectiva; libertatea pentru astfel de persoane este amenintatoare pentru ca nu au incredere in fortele proprii si au o incapacitate de a proiecta o incertitudine sau variante de solutionare. Frica de singuratate este asociata cu frica de incertitudine care paralizeaza gandirea, intentiile, actiunile, iar in acest context alegerea de a ramane langa o persoana care nu aduce un plus de valoare vietii partenerului sau intr-o relatie care a lasat cicatrici emotionale, pare a fi singura optiune.
Poti scapa de teama de a fi singur pentru totdeauna, pentru ca este doar o teama, o emotie, o credinta despre viitorul tau, dar nu exista certificari in acest sens. Meriti iubire si sa gasesti un partener romantic care te va pretui.
Iata ce poti face sa scapi de teama de a fi singur:
- Opreste autocritica. Cat de des te critici spunandu-ti lucruri precum: Sunt atat de prost / gras / batran / urat / nu merit mai mult / etc. Daca vorbesti cu sinele tau in acest mod, starea de spirit va scadea, temerile si nesiguranta cresc si rezultatul este o auto-conditionare in a crede ca esti o persoana nedemna. Gandurile au un impact direct asupra modului in care te simti.
- Evidentiaza-ti punctele forte, calitatile, ceea ce te pune in valoare. Care sunt calitatile tale minunate? Ai uitat complet de ele? Redescopera-le! (Citeste si aminteste-ti unde te afli: esti o persoana sincera, sensibila, aveti inclinatii artistice, sau poate inclinatii tehnice, esti o persoana organizata si eficienta sau poate o persoana inclinata spre relaxare, iti place muzica, ideea de familie, apreciezi adevarul, binele, frumosul, iubesti copiii, esti ponderata, toleranta, nu iti place sa ranesti sau sa fii ranita etc. Desigur ca poti descoperi in tine alte calitati, alte trasaturi care iti potenteaza personalitatea si pe care poti miza aducandu-le in relatie.
- Renunta la stereotipii, prejudecati, despre sexul opus. Aceste convingeri limitative nu fac decat sa puna bariere intre tine si celalalt si nu vor lasa deschisa poarta cunoasterii reciproce reale. Aprecierile fata de celalalt vor fi marcate mereu de aceste convingeri. (Crezi lucruri precum: Toti barbatii sunt ticalosi, Toti barbatii isi doresc doar sex; Barbatii se tem de relatii; Barbatii nu pot fi credinciosi femeilor; Femeile sunt explozii emotionale; Barbatii se uita dupa femei frumoase iar Femeile dupa interes material; Tot ce e bun (barbat/femeie) e luat deja). Mentinerea unor astfel de credinte false vor amplifica frica de singuratate, pentru ca iti spui in mod constant ca nu exista nimeni potrivit pentru tine.
- Modifica modul in care interpretezi singuratatea – A fi casatorit si a avea copii, a devenit o masura pentru succesul personal si reper de evaluare de catre ceilalti din jur. In cultura noastra exista o presiune sociala destul de evidenta pentru a fi intr-o relatie, mai ales pentru femei. Indiferent de cat de reusita este situatia pe care femeia o are chiar in postura de singura, oamenii cred ca este nefericita, sau ca este o persoana dificila si nu reuseste sa se inteleaga cu un partener si sa dezvolte o relatie. Publicul vede acest fapt ca o incapacitate a femeii ajunsa la o anume varsta, de a stabili si mentine o relatie cu un partener si interpreteaza situatia ca pe un esec personal. Insa nu este nicidecum un esec. Este vorba de un stereotip al mentalului colectiv si care se invalideaza prin adevarul incontestabil al argumentului urmator: valoarea personala ramane aceeasi indiferent daca esti singur sau intr-o relatie. Sunt mult mai multe criterii de apreciere a valorii personale decat alegerea individului de a fi singur sau de a stabili o relatie. Iar singuratatea – alegere constienta, conjunctura sau destin – ii este persoanei respective o punte de dezvoltare personala, deoarece ii solicita adaptarea la viata si cerintele ei intr-o conditie oarecum dezavantajata– ce fac doi, in cazul de fata face unul singur. Idealizarea relatiei devine pentru multi reper de siguranta, insa valorificarea potentialului individual este prioritar pentru adaptarea la viata, la ciclurile ei, la evenimentele inerente ce se pot ivi.
Citeste si Ce trebuie sa stie o femeie singura
Text: Ionela-Janina Sabou, psiholog