Transpiratia la bebelusi: ce trebuie sa stii
Transpiratia este procesul de eliminare a apei prin piele, cu ajutorul glandelor sudoripare. Principalul rol al transpiratiei este cel de a regla temperatura corpului. Prin eliminarea de apa la nivelul pielii organismul se raceste, in momentul in care apa incepe sa se evapore. In cazul copiilor mici, pierderile de apa prin transpiratie sunt si ele mici, urmand sa creasca catre pubertate. Transpiratia este strans legata de gradul de hidratare al corpului.
Transpiratia este compusa in mare parte din apa, dar mai contine minerale precum sodiu, potasiu, calciu, magneziu, alaturi de compusi precum uree sau lactat. Pentru a nu afecta echilibrul interior, in organism trebuie sa se regaseasca cantitati adecvate de apa, dar si de compusi, in asa fel incat transpiratia sa nu afecteze negativ aceste valori.
Cantitatea de transpiratie eliminata din corp este influentata de:
- Temperatura mediului extern. Caldura excesiva activeaza centrul termoreglarii din creier ce coordoneaza procesul de transpiratie. Astfel corpul elimina mai multa apa pentru a-si creste rata de racire. Un bebelus trebuie sa stea intr-un mediu inconjurator cu o temperatura relativ constanta. Intervalul de confort termic este intre 22 si maximum 26 de grade Celsius. Acesta este motivul pentru care se recomanda evitarea intervalului orar 11-16 pentru plimbarea bebelusului pe timp vara, cu atat mai mult in timpul zilelor caniculare cu temperaturi extreme. Utilizarea aparatelor de aer conditionat sau a altor optiuni pentru a raci aerul ambiental din locuinta sau masina este necesara pentru a mentine o temperatura corecta pentru copil.
- Materiale din care sunt confectionate hainele sau asternuturile. Fibrele naturale, precum bumbacul, inul, matasea, lasa caldura sa treaca in mediul exterior si nu accentueaza transpiratia. La polul opus sunt unele fibre sintetice, de exemplu nailonul sau poliesterul care blocheaza caldura in apropierea corpului, crescand astfel cantitatea de transpiratie. Trebuie avuta grija atunci cand alegeti hainele celui mic, cat si materialele cu care el intra in contact. Optati pentru un prosop de bumbac pentru a proteja scoica, scaunul de masina, caruciorul sau scaunelul de masa pentru bebelus in zilele calde, evitand astfel fibrele sintetice care duc la supraincalzire. Nu imbracati copilul gros, alegeti haine lejere cu maneca scurta. Protejati pielea celui mic de soare prin aplicarea unor produse special destinate protectiei solare la aceasta varsta.
- Substante care activeaza transpiratia: ceapa, usturoi, capsaicina din ardeiul iute, cofeina ingerata de copii din ceaiuri sau dulciuri pe baza de cafea, bauturi carbogazoase.
- Modificari ale starii de sanatate:hiperhidroza – in care corpul elimina mult mai multa apa decat este normal pentru a se raci, fapt care duce la o transpiratie abundenta. Hiperhidroza apare adesea la nivelul extremitatilor fata, cap, palme, talpi. Transpiratie abundenta mai poate aparea in hipertiroidism, anumite intoxicatii, la copiii cu apnee – pauze respiratorii din cauza suprasolicitarii muschilor respiratori.
- Starea psihica a copilui, anxietatea, frica, furia sau fobia pot sau nu sa declanseze transpiratia abundenta.
O particularitate a copiilor este faptul ca centrul termoreglarii din creier este inca imatur, iar somnul profund este inca o stare naturala in care corpul transpira mai mult. In concluzie:
- Atunci cand copilul transpira dar nu asociaza alte simptome (semne de infectie, modificari ale starii generale, dificultati respiratorii) este ceva perfect natural.
- De cele mai multe ori copiii transpira mai mult ca raspuns la faptul ca sunt prea gros imbracati sau pentru ca temperatura din camerele in care isi petrec timpul sau dorm este prea ridicata.
- Materialele din care sunt confectionate hainele si asternuturile copiilor trebuie adaptate la preferintele copiilor si la temperaturile din exteriorul sau interiorul casei.
- Cand transpiratia cauzeaza disconfort repetat copilului si nu parintelui, sau asociaza semne sau simptome ingrijoratoare este bine sa va adresati medicului de familie sau pediatrului.
- lapte matern sau formula de lapte. Ei pot cere mai des, cantitati mici de lapte pentru a-si potoli setea. Bebelusilor cu varsta de peste 6 luni le puteti oferi si apa in zilele calde, la cerere.
Farmaciile Catena intampina mamicile, dar si femeile care se pregatesc sa ramana insarcinate, cu cardul Mama si Copilul. Pe baza cardului, posesoarele pot beneficia de reduceri de pana la 25%.
Text: Dr Alexandra Barzan, medic pediatru