Cum iti ingrijesti sanii in perioada alaptarii?
Pentru a intelege cele mai importante principii ce trebuie respectate in managementul ingrijirii sanilor pe perioada alaptarii, gravida trebuie sa stie ca odata cu expulzia placentei stimularea hormonala specifica sarcinii incepe sa scada, astfel incat hipofiza incepe sa controleze secretia prolactinei, un hormon responsabil de inceperea lactatiei. Odata inceputa lactatia, procesul de secretie al laptelui trebuie intretinut pentru ca s-a demonstrat faptul ca in momentul in care bebelusul suge se secreta prolactina.
Oxitocina, un alt hormon specific acestei perioade, produce stimularea celulelor sanului, obtinandu-se in acest mod o contractie fiziologica a sanului, contractie ce apasa asupra acinilor galactofori (grup de celule specifice sanului, responsabile cu secretia laptelui la gravide). Pe langa stimularea hormonala, proaspata mamica trebuie sa stie ca o deosebita importanta o are si statusul neurologic si psihologic.
Sfaturi de urmat pe perioada alaptarii
Principalele patologii ale sanului in perioada lactatiei sunt reprezentate de agalactie (lipsa laptelui), hipogalactie (secretia laptelui in cantitate mica), hipergalactie (secretia exagerata a laptelui), infectiile generate de diversi agenti patogeni, traumatismele ce implica sanul etc. Daca primele trei situatii enuntate anterior pot fi secundare dereglarilor hormonale si afectiunilor neurologice, psihologice, mediului de viata, adica afectiuni ce necesita implicarea personalului medical in managementul acestor cazuri, in situatiile infectiilor ce implica sanul, proaspata mamica trebuie sa cunoasca principalele gesturi ce presupun o igiena riguroasa.
Igiena riguroasa a sanului
Este suficient ca proaspata mamica, inainte de fiecare masa a bebelusului, sa isi spele sanii cu apa usor calduta, insa fara a utiliza gel de dus, sapun, sampon sau alte substante cu rol degresant. Dupa ce a efectuat igiena regionala a sanului, mama trebuie sa isi spele riguros mainile cu apa, sapun si perie pentru a curata posibila mizerie de sub unghii, sa isi clateasca inca o data cu apa simpla mainile, astfel incat sa evite contactul guritei bebelusului cu sapun ramas in mod accidental pe mainile mamei. De mentionat la acest capitol ca mainile mamei trebuie sa fie un exemplu de igiena in sensul ca trebuie ca mama sa aiba unghiile scurt taiate, bine spalate si totodata intretinute fara a utiliza creme de maini, lapte de corp, parfumuri sau diverse lotiuni pentru ingrijirea pielii mainilor sau sanului. O atentie deosebita trebuie acordata mameloanelor si zonei perimamelonare, intrucat orice leziune in aceasta zona poate constitui o posibila sursa de infectie pentru san si deci o posibila cale de contaminare a laptelui cu diversi agenti patogeni. Copilul nu va fi tinut la san mai mult de o perioada de 12 minute, interval suficient nou-nascutului pentru a se hrani suficient. Daca perioada de supt va fi mai mare de 12 minute exista riscul aparitiei iritatiei mameloanelor. Se recomanda dezinfectarea si chiar sterilizarea prin fierbere a pompelor pentru muls, hainelor ce intra in contact cu zona sanului, deoarece prin fierberea acestora scade spre zero riscul de o posibila infectie a sanului.
Farmaciile Catena intampina mamicile, dar si femeile care se pregatesc sa ramana insarcinate, cu cardul Mama si Copilul. Pe baza cardului, posesoarele pot beneficia de reduceri de pana la 25%.
Citeste si Mameloanele sensibile si iritate la alaptare
Text: Dr. Hetea Andreea Obstetrica-Ginecologie