Metroragia – semne si simptome
Metroragia reprezinta o sangerare uterina anormala, in majoritatea cazurilor in cantitate excesiva, situatie ce determina pacienta sa apeleze la serviciile medicului ginecolog. De cele mai multe ori aceste sangerari nu prezinta caractere de graviditate, insa excluderea cauzelor organice este un element esential. Sangerarea vaginala anormala poate fi cauza unei disfunctii la nivelul gonadostatului, se poate asocia des cu anovulatia sau poate sa apara si in cazul in care femeia are un ciclu ovulator cu o faza luteala sau foliculara scurta. Metroragia este de fapt o manifestare a unei stimulari hormonale anormale a endometrului.
Tipuri de metroragii:
• Menoragia sau hipermenoreea se caracterizeaza printr-o sangerare menstruala ciclica in cantitate excesiva (cresterea fluxului menstrual cu mai mult de 80 ml) sau cu o durata mai mare de 8 zile. Trebuie sa tinem cont ca durata ciclului menstrual nu este modificata. Acest timp de sangerare apare ca urmare a insuficientei corpului galben, dar prelungita ca timp.
• Menometroragia reprezinta o sangerare uterina total neregulata atat ca durata, cat si ca frecventa, fiind in cantitate abundenta. Un lucru foarte important este reprezentat de faptul ca pacienta nu poate sa individualizeze menstrele.
• Polimenoreea este o sangerare uterina ciclica in cantitate normala, insa cu o durata a ciclului menstrual sub 21 de zile.
• Polimenoragia este tot o sangerare uterina ciclica, insa cantitatea de sange este mult mai mare, iar durata a ciclului menstrual este mai mica de 21 de zile.
• Hemoragia premenstruala presupune aparitia sangerarilor intre zilele 22-24 ale ciclului menstrual, cu scurtarea regulata a ciclului menstrual. Cauza este reprezentata de insuficienta corpului galben, respectiv de scaderea brusca a progesteronului.
• Sangerarea intermenstruala reprezinta sangerarea ce apare intre doua menstruatii regulate si care variaza in cantitate. Cauza este reprezentata de scaderea brusca postovulatorie a estrogenilor, cu descuamare endometriala consecutiva.
Diagnosticul clinic
Sangerarea vaginala reprezinta de cele mai multe ori un simptom, alteori metroragia este insotita de mastodinii, sindrom premenstrual sau intermenstrual. Pierderile de sange pot fi reduse cantitativ, moderate sau abundente, acestea din urma pot determina un rasunet clinic manifestat printr-o anemie secundara sau tulburari hemodinamice din cauza hemoragiei masive.
La adolescente, odata cu aparitia menarhei, primele cicluri menstruale sunt de regula anovulatorii, iar pentru o buna perioada de timp, poate persista un grad de insuficienta luteala. Sangerarile uterine functionale, prin anovulatie, sunt destul de comune in randul adolescentelor. La femeile aflate la varsta fertila, sangerarile uterine anormale sunt legate mai mult de aparitia unei sarcini sau de unele afectiuni maligne sau benigne ale uterului. Cand vorbim despre femeile aflate la menopauza, teoretic sangerarile uterine nu mai sunt prezente, insa orice sangerare care apare trebuie sa fie un criteriu important pentru a merge la medicul ginecolog. Orice sangerare care apare in perioada menopauzei trebuie tratata cu maxim de seriozitate, deoarece poate sa ascunda o afectiune maligna.
Farmaciile Catena va recomanda cardul Safe for You care va ofera posibilitatea de a achizitiona produse pentru contraceptie si pentru uz feminin cu pana la 25% REDUCERE.
Text: Dr. Hetea Andreea Obsterica – Ginecologie