Cum vad femeile si barbatii aventurile de-o noapte
O noapte de intimitate si…atat. Sexul ocazional pentru unii poate sa fie un obicei, o bravada, dar pentru altii un regret. Lucrurile se pot intampla pur si simplu fara prea mare chibzuinta, insa gandurile de dupa eveniment pot sa persiste o buna perioada de timp.
……E vineri seara. Te-ai intors tarziu de la serviciu iar prietenii tai si-au facut deja programul pentru weekend. Nu ai cu cine petrece seara si mergi sa bei ceva intr-un bar in care te ciocnesti de un tip dragut. Instant se formeaza o conexiune care te atrage sa flirtezi, apoi te apropii din ce in ce mai mult si comunici cu el, iar dupa o ora iti dai seama ca aveti atat de multe lucruri in comun….
Ti se pare cunoscut scenariul? Nu este dintr-un film anume, ci chiar se intampla in viata de zi cu zi, adeseori.
Din moment ce exista atractie, pana la actiune mai este doar un pas. Ce determina ca actiunea sa se intample sau sa nu se intample, sunt doar grijile si fricile oamenilor cu privire la consecintele ce pot aparea, insa daca sunt capabili sa se calmeze frica devine un concept strain si tot ce devine important este cum sa se bucure pe deplin de o noapte in doi. Daca femeile au mai multe griji cu privire la consecinte de boli cu transmitere sexuala, sarcina sau reputatia lor, barbatii isi fac mai multe griji cu privire la performanta lor in pat sau dimensiunea barbatiei in raport cu nevoile femeii.
Rusinea – Femeile pot gandi ca o noapte intr-o camera de motel sau euforia imbietoare dupa un pahar de vin le discrediteaza moralitatea. Barbatii gandesc ca marimea barbatiei le discrediteaza capacitatea sexuala si ca femeile pot face comparatii cu alti tipi. De asemenea mai gandesc ca propunerea de a merge la un motel sau la el acasa poate sa o sperie pe partenera sau poate sa nu fie satisfacatoare pentru aceasta. Sentimentele de rusine apar ca si consecinte ale unor interpretari personale care se dovedesc a fi inutile, deoarece dorinta fiind puternica la ambii parteneri, vointa de implinire a ei va fi o chestiune de timp.
Frica de boli cu transmitere sexuala – Sanatatea este cel mai important lucru pentru oricine, iar atunci cand lucrurile se petrec in graba si cu parteneri necunoscuti, apare frica pe fondul neglijentei de a utiliza protectie. Nimeni nu isi doreste sa obtina in urma unei aventuri o boala. Protectia cu prezervativ este cea mai simpla modalitate de inlaturare a acestei frici si ajuta nu doar impotriva bolilor cu transmitere sexuala ci, de asemenea, si impotriva sarcinilor nedorite.
Frica de despartire – Cu toate ca acceptarea unei nopti de intimitate nu implica obligativitatea partenerilor cu privire la vreun angajament serios, se poate intampla ca placerea obtinuta sa comande dorinta de a continua. Unul isi doreste, iar celalalt nu. In acest caz este destul de dificil ca partenerii sa iasa nesifonati din acest context. Teama ca partenerul nu isi va arata disponibilitatea de a continua relatia sau de a o dezvolta naste obsesii, gelozie nejustificata si comportamente negative ce vor conduce la ura intre cei doi si la spulberarea a ceea ce a fost frumos…chiar daca numai pentru o noapte.
Frica de incompatibilitate sexuala – Placerea depinde de mai multi fatcori – performanta in pat, chimia sexuala dintre cei doi si experienta generala. Distractia pe termen scurt exclude posibilitatea ca cei doi sa se cunoasca si sa invete cum sa se simta bine impreuna. Ea se bazeaza pe provocare si dorinta partenerilor de a-si dovedi calitatile sexuale fata de celalat.
7 din 10 oameni experimenteaza o aventura de-o noapte
O cercetare din Norvegia sugereaza ca 7 din 10 oameni experimenteaza o aventura de-o noapte si arata diferentele in care femeile si barbatii se simt cu privire la acest fapt, in dimineata de dupa evenimentul trait. O echipa de cercetatori de la Universitatea Norvegiana de Stiinte a recrutat 263 de persoane de sex masculin si feminin cu varste cuprinse intre 19 si 37 ani, care au experimentat o aventura de-o noapte, constatand ca aproximativ 35% dintre femei si doar 20% din barbati regreta experienta intr-o oarecare masura. Alte rezultate au aratat ca 30% dintre femei si peste 50% dintre barbati au fost fericiti cu experienta lor cea mai recenta de sex ocazional. In ceea ce priveste investigarea despre refuzul unei aventuri de-o noapte, aproape 80% dintre femei declara ca sunt fericite ca au spus NU, pe cand la barbati acest segment este de 40%. Echipa norvegiana explica aceste diferente prin faptul ca femeile isi fac mai multe griji atunci cand e vorba de un risc, pe cand barbatii sunt mai predispusi la comportamente riscante. Pentru ca explicatiile despre aceste diferente nu au fost suficiente pentru a explica reactiile dupa eveniment, in continuare s-a incercat a se explica regretul femeilor prin faptul ca acestea nu primesc la fel de mult placerea sexuala dintr-o noapte ca si barbatii, ca isi fac probleme legate de o sarcina nedorita, de boli cu transmitere sexuala sau in legatura cu reputatia. Din perspectiva psihologiei evolutioniste, dr. Buss unul din coautorii acestui studiu a explicat ca „Femeile si barbatii difera fundamental in psihologia lor sexuala, unul din motive fiind ca d.p.v. istoric succesul reproductiv masculin se baza pe accesul sexual la femeile fertile. Aceste presiuni de selectie evolutive au creat o minte sexuala masculina atenta la oportunitati sexuale.”
Citeste si Ce cred barbatii despre aventura de o noapte
Text: Ionela-Janina Sabou, psiholog