5 feluri in care societatea moderna distruge romantismul
Poate ca multi dintre noi au impresia ca mai gasesc romantici doar in cartile de istorie sau in filmele alb-negru, unde barbatii poarta costume din trei piese si isi cheama femeile cu apelativul „draga mea”. O era in care, evident, nu lipseau problemele dintre barbati si femei; o lume de la care s-a evoluat enorm in ultimele decenii, insa este discutabil daca toata aceasta evolutie a adus numai lucruri bune pentru oameni.
Relatiile, de exemplu, par mai fragile si mai usor de destramat decat oricand. Oamenii, in general, nu mai sunt devotati cu adevarat nimanui. Traim intr-o societate in care ne putem lipsi repede de ceea ce avem, fiind mereu in cautarea a ceva mai bun. Fara indoiala ca mintea fiind antrenata astfel, aceasta gandire se rasfrange si asupra relatiilor in care suntem implicati.
Cu siguranta, nu putem plasa vina asupra uneia sau mai multor circumstante pentru eludarea romantismului, dar nu putem ignora anumite trenduri sociale si este bine sa aducem putina lumina asupra acestui subiect si eventual sa identificam modalitati de a imbunatati calitatea relatiilor dintre noi. Iata cateva feluri in care lumea de astazi discrediteaza ideea de romantism:
1. Nu mai suntem atat de mandri de ceea ce facem
Desigur, sunt si unii care au succes si ajung in topul domeniilor in care activeaza si se bucura de recunoastere, insa majoritatea este formata din oameni care nu au parte de asa ceva. Pentru multi, totul este la un click distanta, inclusiv intalnirile si le stabilesc printr-o aplicatie de pe telefonul mobil. Spre deosebire de generatiile trecute care trebuiau sa construiasca de la zero orice, oamenii de astazi sunt obisnuiti ca mai nimic in viata lor sa nu dureze, fiind deja obisnuiti cu un tipar in care lucruri si sentimente vin si pleaca din vietile lor tot timpul.
2. Nu avem habar care este rolul nostru, al fiecaruia
A fi egali nu inseamna a fi la fel. Barbatii si femeile sunt diferentiati natural din punct de vedere biologic, diferente care au evoluat in milioane de ani. Unul dintre aspectele din trecut la care ne referim si care facea ca relatiile sa infloreasca era acela ca si barbatii si femeile intelegeau traditiile si le urmau in asa fel incat sa mentina procesul functional. Era ca si cum ar fi colorat intre linii deja existente, iar noi astazi nu mai vedem liniile respective. Aparent, tindem sa mergem cu egalitatea intre sexe atat de departe incat uitam de micile lucruri atat de frumoase care ne diferentiaza si ajungem sa nu stim sa ne mai comportam in cadrul unei relatii.
3. Nu discutam cu adevarat despre ceea ce ne preocupa
Se pare ca problema o constituie faptul ca oamenii sunt mai preocupati sa discute unii despre altii decat unii cu altii. Pentru a afla despre dorintele sau nevoile pe care le are fiecare dintre noi, nu doar in privinta relatiilor, ci si viata de zi cu zi, discutiile deschise si sincere reprezinta cea mai buna solutie. Si poate ca ar fi bine sa si ascultam mai mult, nu doar sa ne expunem punctul de vedere.
4. Cautam implinire in locuri nepotrivite
O alta problema a societatii moderne consta in faptul ca ne induce ideea ca avem nevoie mereu de mai mult pentru a fi fericiti. Mai multe lucruri, un corp mai lucrat, masini mai frumoase, case mai mari, mai multe likeuri, mai multi followeri, mai mult, mereu mai mult. Ne intalnim cu tot felul de oameni si ii schimbam in speranta ca vom intalni ceva mai bun, chiar dupa colt. Numai ca problema este inauntrul nostru. Numai cand vom intelege asta si vom lucra cu noi insine, cand ne vom crea propriul stil de viata, abia atunci vom avea ceva de impartasit altcuiva. Abia atunci vom avea ceva solid de adus intr-o relatie in care sa merite depus efort pentru a fi cea la care visam.
5. Nu ne apreciem unii pe ceilalti
Facem asta in viata de zi cu zi, poate chiar fara sa ne dam seama. Devenim din ce in ce mai individualisti, fiind convinsi ca a accepta orice din partea oricui poate fi un semn de slabiciune. Astfel am ajuns sa respingem chiar si actele de tandrete venite din partea cuiva. Acest lucru nu face decat sa descurajeze comportamentele de acest fel din partea celorlalti, ciclul repetandu-se in defavoarea noastra, actiune dupa actiune. Cel mai bun sfat pentru cei cu inima buna este sa nu se opreasca din a face gesturi frumoase, indiferent daca sunt apreciate sau nu. Intr-adevar, poate deveni obositor sa te daruiesti si sa se treaca cu vederea peste felul tau de a fi. Daca barbatii cred ca femeile nu apreciaza romantismul, nu vor fi romantici. Ambele genuri ar trebui sa-si reconsidere pozitia si sa inceteze sa accepte mai putin decat merita.
Citeste si Romantismul in cuplu pe perioada sarcinii
Text: Ionut Solescu
Sursa: yourtango.com