Recuperarea dupa cezariana vs. recuperarea dupa nasterea naturala
Recuperarea medicala in obstetrica ginecologie are o importanta deosebita intrucat recuperarea pacientei dupa nastere trebuie sa respecte anumite principii si sa fie in deplina concordanta cu indicatiile medicale stabilite de medicul ginecolog. Modul in care se face aceasta si rezultatele finale ale recuperarii medicale (mai ales in cazurile ce asociaza diverse patologii) influenteaza in mod direct, cat si in mod indirect evolutia urmatoarelor sarcini. Recuperare medicala este ramura a medicinii ce se ocupa cu managementul cazului medical in scopul restabilirii starii de bine (a sanatatii) pacientei secundar aplicarii tratamentelor de specialitate ce au avut rolul de ameliorare a simptomatologiei sau de ce nu chiar de vindecare. Recuperare medicala este indicata si recomandata de medicul ginecolog, doar in cazurile medicale in care in urma nasterii starea generala a pacientei necesita aportul medicului specializat in recuperare medicala.
Recuperarea dupa cezariana
Actul chirurgical cunoscut si sub denumirea „cezariana” presupune faptul ca o nastere naturala nu a fost posibila intrucat au existat patologii asociate care nu au permis nasterea in mod natural intrucat riscurile ce trebuiau asumate de echipa medicala si de pacienta depaseau beneficiile nasterii naturale.
In functie de patologia asociata ce a determinat apelarea la operatia de cezariana, recuperarea medicala are particularitatile ei. Spre exemplu in cazul in care proaspata mamica asociaza patologii cardiace, iar efectul medicamentelor poate avea repercursiuni asupra calitatii vietii pacientei sau asupra calitatii laptelui, daca exista posibilitatea si numai la recomandarea medicului cardiolog si ginecolog se pot inlocui anumite medicamente cu diverse metode de recuperare medicala ce pot ameliora simptomatologia sau chiar pot suplini medicamentele administrate.
Bineinteles cel mai important lucru de cunoscut pentru proaspata mamica este cum sa isi autoingrijeasca plaga rezultata in urma interventiei chirurgicale, cum trebuie sa evite miscarile si factorii predispozanti ce pot complica evolutia vindecarii. Din punct de vedere al duratei, recuperarea postoperatie cezariana are o durata mai lunga intrucat trebuie tinut cont si de evolutia plagii chirurgicale care practic in mod normal ar trebuie sa se vindece complet in cateva luni.
Recuperarea dupa nasterea naturala
In cazul in care nasterea a fost naturala spre exemplu in cazurile medicale ce sunt diagnosticate cu disfunctie ventilatorie obstructiva (sindromul obstructiv bronsic, astm, etc.) in locul utilizarii medicatiei specifice ce poate influenta calitatea laptelui matern se poate apela cu incredere la principalele tehnici de recuperare medicala si la indepartarea posibilei surse ce poate produce aceasta patologie, la controlul si „educarea” puseelor de tuse, la utilizarea „drenajului postural”, la controlul respiratiei cu ajutorul exercitiilor de respiratie, apelarea cu incredere la efectuarea exercitiilor fizice indiferent de tipul lor si care combat imobilizarea prelungita.
Recuperarea dupa nasterea vaginala este cu mult mai rapida decat nasterea dupa operatie cezariana, astfel ca lauza la cateva ore de la nastere poate sa se ocupe de bebelus, chiar sa-l alapteze. In cazul mamicilor operate mobilizarea se realizeaza cel mai devreme la 8 ore de la interventie.
Citeste si Cum alegi intre nasterea naturala si cezariana
Text: Dr. Hetea Andreea Obstetrica -Ginecologie