Cat de sigura este de fapt metoda calendarului?
Metoda calendarului face parte din categoria metodelor de contraceptie in mod natural, fiind cea mai cunoscuta si mai ieftina metoda de contraceptie, cat si cea care are cele mai putine efecte negative asupra sanatatii pacientei sau chiar si a cuplului. Aceasta metoda mai este cunoscuta si sub numele de metoda abstinentei periodice intrucat in perioada eliminarii ovulului, cuplul nu are relatii sexuale. Din punct de vedere al eficientei si eficacitatii utilizarii acestei metode indicele Pearl este de aproximativ 25% .
Ce este metoda calendarului?
Metoda calendarului presupune de fapt recunoastrea de catre pacienta a unor semne clinice specifice perioadei de ovulatie, usor accesibile si interpretabile de aceasta, astfel incat poate transmite partenerului cele constatate in vedere intreruperii raporturilor sexuale pentru evitarea conceperii unui copil. Aceasta tehnica cunoscuta si sub denumirea de metoda Ogino – Knaus, este cea mai putin costisitoare intrucat costurile sunt zero atat pentru bugetul familiei, cat si pentru bugetul casei de asigurari de sanatate. Aceasta metoda a fost pusa la punct de doi medici (Ogino si Knaus) care au facut studii statistice observationale asupra evolutiei ciclui menstrual si au concluzionat ca doar intr-o anumita perioada a ciclului menstrual pacientele pot ramane insarcinate, drept urmare daca nu au loc contacte sexuale in acea perioada practic poate fi evitata conceptia. Ei au stabilit ca daca ovulatia are loc intre ziua a 12- a si ziua a 17-a a ciclului menstrual inseamna ca doar in aceasta perioada femeile pot ramane insarcinate. Pentru un ciclu normal de 28 de zile calendaristice calculul acestei perioade este usor si eficient, indicele de eficacitate al acestei metode ajungand chiar si la 50% procent de siguranta. Problema apare in momentul in care pacienta nu are un ciclu regulat intrucat daca aceasta nu are minimul de educatie medicala care sa ii permita sa identifice principalele semne clinice specifice ovulatiei, poate ramane insarcinata, eficienta acestei metode scazand in acest caz si pana la 2%.
Tehnica utilizarii acestei metode
In cazul in care pacienta are cicluri menstruale ce prezinta variatii de durata, adica pacienta are cicluri menstruale neregulate, mai mari sau mai mici cu cateva zile fata de perioada normala (28 de zile), se recomanda ca abstinenta sexuala sa inceapa in functie de indicele de variatie fata de ziua a 12-a, iar sfarsitul zilei de abstinenta sa se incheie mai tarziu exact cat indica indicele de variatie, intrucat in acest mod creste rata de eficacitate in utilizarea acestei metode.
Cum se calculeaza indicele de variatie?
In cazul ciclurilor ce au o durata mai mare de 28 de zile (adica cicluri neregulate) pacienta trebuie sa faca diferenta intre totalul zilelelor celui mai lung ciclu cu durata/nr. de zile ale celui mai scurt ciclu rezultand in acest mod indicele de variatie, adica cu cate zile trebuie sa incheie activitatea sexuala fata de abstinenta sexuala in cazul unui ciclu menstrual normal sau cu cate zile sa o termine mai tarziu.
Exemplu: 30 de zile durata celui mai lung ciclu – 27 de zile durata celui mai scurt ciclu = indice de variatie 3, deci pacienta incepe abstinenta in ziua a 9-a a ciclului menstrual si o incheie in ziua a 19-a intrucat a adunat indice 3 la perioada fertila a unui ciclu normal .
Avand in vedere si luand in considerare cele enuntate anterior putem trage concluzia ca cel mai important, pentru ca aceasta metoda sa prezinte intr-adevar siguranta in utilizarea ei, este ca femeia sa isi cunoasca durata ciclului.
Farmaciile Catena intampina mamicile, dar si femeile care se pregatesc sa ramana insarcinate, cu cardul Mama si Copilul. Pe baza cardului, posesoarele pot beneficia de reduceri de pana la 25%.
Text: Dr. Hetea Andreea Obstetrica-Ginecologie