Săptămâna 34 de sarcină
Săptămâna 34 de sarcină este caracterizată de diverse simptome foarte asemănătoare cu cele din primul trimestru. Prin urmare, este posibil să experimentați din nou o stare accentuată de oboseală și un disconfort accentuat având în vedere dimensiunea în creștere a burticii. Pe de altă parte, în săptămăna 34 de sarcină, bebelușul ocupă tot mai mult spațiu în abdomen și este activ. De asemenea, poziția lui începe să se schimbe întrucât se pregătește pentru naștere în câteva săptămâni.
Corpul meu în saptamana 34 de sarcină
Unele dintre cele mai comune schimbări ale corpului mamei în săptămân 34 de sarcină o reprezintă constipația și balonarea. Acestea sunt normale având în vedere schimbările hormonale, presiunea de la nivelul abdomenului și activitatea fizică mai redusă. De asemenea, anxietatea provocată de momentul nașterii care se apropie face ca senzația de balonare și gazele să fie mai accentuate.
Pe măsură ce sarcina avansează, în săptămâna 34 de sarcină este posibil să observați o creștere a abundenței secrețiilor vaginale. Hormonii specifici sarcinii, în special estrogenii, sunt responsabili pentru aceste modificări. Aceștia cresc fluxul de sânge de la nivelul pelvisului și stimulează membranele care produc mucus. Așadar, în săptămâna 34 de sarcină este recomandat să folosiți mai des absorbante întrucât secrețiile vor apărea în abundență.
Modificări pozitive
Săptămâna 34 de sarcină aduce și modificări pozitive, de care vă veți bucura cu siguranță. Cu siguranță ați citit despre faptul că în sarcină părul crește mai des și este mai strălucitor, dar probabil nu v-ați imaginat că acesta lucru chiar se va întâmpla. Deși aspectul și densitea părului se vor îmbunătăți vizibil în săptămâna 34 de sarcină, acesta va crește și în zone în care nu vă doriți. De exemplu, veți observa o pilozitate crescută și în zona feței.
Alte schimbări prin care trece corpul în săptămâna 34 de sarcină se referă la intensificarea vergeturilor pe abdomen. Culoarea acestora poate varia, de la roz, roșu închis și până la maroniu închis. Deși vergeturile nu vor dispărea după naștere, puteți îmbunătăți aspectul pielii cu ajutorul cremelor speciale pentru această perioadă. Menținerea unei hidratări intensive a pielii vă va ajuta să reduceți intensitatea vergeturilor după naștere.
Bebelușul meu în saptamana 34 de sarcină
În săptămâna 34 de sarcină bebelușul continuă să crească deși poate vi se pare că nu mai există suficient loc pentru el. La această vârstă de sarcină bebelușul are aproximativ 45 cm lungime, fiind de dimensiuni apropiate de cele ale unui pepene galben. Poziția acestuia este aproximativ verticală, cu capul orientat înspre partea superioară a abdomenului și cu picioarele strânse la piept. Prin urmare, pe măsură ce acesta va face mișcări de rotație, specifice pentru săptămâna 34 de sarcină, veți observa cum burtica își schimbă forma și veți putea să îl simțiți pe cel mic foarte intens.
În cazul în care sunteți însărcinată cu un băiețel, în săptămâna 34 de sarcină, testiculele sale vor coborî din abdomen în scrot. Atunci când se va naște, veți observa că organele genitale vor fi ușor mărite. Acest lucru este normal, fiind provocat de schimbările hormonale prin care a trecut bebelușul.
De asemenea, în săptămâna 34 de sarcină, bebelușului îi vor crește unghiile. Așadar, atunci când se va naște, acesta va avea deja unghiile crescute și vor trebui tăiate pentru a preveni incidente în care se va zgâria pe față. La monitorizările pe care le veți face împreună cu medicul veți observa că bebelușul începe să acumuleze grăsime și să se rotunjească la nivelul feței, dar și în alte locuri. Nu în cele din urmă, săptămâna 34 de sarcină este caracterizată și de îmbunătățirea răspunsului bebelușului la stimuli. Acesta va răspunde la sunete, lumină și atingere.
Sfaturi importante pentru săptamana 34 de sarcină
Săptămâna 34 de sarcină este caracterizată de instinctul de a vă pregăti cât mai mult pentru venirea pe lume a bebelușului. Prin urmare veți fi mai preocupată de pregătirea camerei bebelușului, de cumpărare a celor necesare pentru el și de a vă asigura că aveți tot ce vă trebuie pentru a-l îngriji corespunzător.
Alte sfaturi importante de care să țineți cont în săptămâna 34 de sarcină sunt următoarele:
Continuați să faceți exerciții fizice
– chiar dacă dimensiunea burticii este din ce în ce mai mare, este recomandat să continuați să faceți exerciții fizice pentru a vă menține în formă. De asemenea, exercițiile fizice vă vor ajuta să vă mențineți nivelul de energie ridicat și să vă ocupați de ceea ce mai aveți nevoie pentru venirea bebelușului pe lume.
Nu săriți peste micul dejun
– chiar dacă nu sunteți o persoană care să consume micul dejun, când ajungeți în săptămâna 34 de sarcină veți simți tot mai intens senzația de foame dimineața. Cu toate acestea, nu este recomandat să mâncați pentru două persoane, ci să încercați să aveți o dietă echilibrată.
Încercați să renunțați la sare
– una dintre modificările care se vor intensifica în sarcină este umflarea picioarelor. Așadar, puteți începe prin a reduce consumul de sare din mâncare. Prin urmare, este recomandat să consumați cât mai multă mâncare gătită care vă va permite să controlați cantitatea de sare pe care o puneți.
În concluzie, săptămâna 34 de sarcină vă aduce mai aproape de momentul nașterii. În această perioadă vă confruntați cu picioarele umflate, constipație și apariția vergeturilor. De asemenea, bebelușul se dezvoltă și începe să își pregătească poziția pentru naștere. Chiar dacă este mai dificil din punct de vedere fizic, este recomandat să continuați să mențineți o rutină de exerciții fizice și să nu săriți peste micul dejun, renunțând în același timp la sare.
Surse:
https://www.whattoexpect.com/pregnancy/week-by-week/week-34.aspx
https://www.nhs.uk/start-for-life/pregnancy/week-by-week-guide-to-pregnancy/3rd-trimester/week-34/
https://www.babycenter.com/pregnancy/week-by-week/34-weeks-pregnant
https://www.thebump.com/pregnancy-week-by-week/34-weeks-pregnant#6
https://www.tommys.org/pregnancy-information/im-pregnant/pregnancy-week-by-week/34-weeks-pregnant