5 semne ca NU sunteti compatibili
Uneori lucrurile mici dau nota de potrivire in relatii. Exista situatii cand din cele mai banale cauze partenerii au ajuns la separare sau la tensiuni in relatie.
Ea isi dorea un animal de companie, el era alergic la animale de casa…. El isi doreste mai multa independenta si sa mearga mai des cu baietii la fotbal, ea isi doreste sa petreaca orice clipa impreuna cu el in vizita la parinti, la prieteni, la evenimente sociale…. El este mai comod si nu isi pune lucrurile personale in ordine, ea este o perfectionista si nu accepta lucrurile decat la locurile lor….. Ouale de dimineata trebuie sa fie bine prajite, altfel este un motiv de cearta….deoarece la mama acasa micul dejun era perfect….
Si lista poate continua…
Cu toate acestea, odata ce oamenii incep sa se familiarizeze, aceste mici neajunsuri sunt acceptate si ei incep sa se simta confortabil unul cu celalalt si mai mult decat atat inteleg cadrul sau limitele in care isi pot manifesta propria personalitate, tinand cont si de celalalt, de dorintele, interesele, nevoile sale. Unii renunta la pretentia de a fi mereu perfect sau de a cauta perfectiunea in orice, altii renunta la activitati pe care inainte le pretuiau deoarece ajung la a valoriza cu totul alte momente sau alte perspective s.a.m.d.
Nivelul de incompatibilitate dintre parteneri nu poate fi nicidecum apreciat din afara. Numai partenerii implicati care simt intr-adevar intensitatea tensiunilor, lipsa tolerantei fata de credintele si scopurile celuilalt, nivelul eforturilor personale in a ajunge la un numitor comun si intarzierea in conturarea acestuia dupa nu stiu cate incercari si esecuri, numai ei sunt in masura sa aprecieze aceasta incompatibilitate. Motivele si gravitatea apreciata in situatia incompatibilitatii conduc ori la separare ori la decizia de a cauta un nou partener.
Poate ar fi fost nevoie ca cei doi sa lucreze mai mult la comunicarea nevoilor si preferintelor proprii. Poate ca ar fi fost nevoie de mai multa toleranta pana se ajunge la acomodare. Poate ar fi fost nevoie de o ajustare a propriului registru cognitiv obisnuit sa gandeasca in termeni de Eu fac…Eu contez…Eu stiu…in termeni de Noi facem,…Noi contam….Noi stim…s.a.m.d.
1. Atunci cand valorile difera….
Atunci cand valorile partenerilor sunt total diferite este un semn amenintator pentru relatie. Valorile si semnificatia lor pentru individ canalizeaza eforturile si actiunile. Daca pentru unul e important sa construiasca o casa pentru ca valorizeaza stabilitatea materiala iar pentru celalalt e mai important sa se implineasca spiritual studiind terapiile alternative, investitiile de efort si energie vor fi dispersate. Nu este o lege ca opozitiile se atrag si nici ca unde polaritatea este prea mare va rezulta un dezastru, dar este nevoie de comunicare si intelegere intre cei doi pentru satisfacerea intereselor intr-un mod echilibrat si pentru ca cei doi sa accepte diferentele si sa se sprijine reciproc in pofida acestora.
2. Atunci cand lipseste compatibilitatea sexuala….
Dorintele si nevoile sexuale pot fi diferite. Unul isi doreste mai mult sex, celalalt nu. Acceptarea fanteziilor sexuale de catre celalalt este un alt aspect discutabil. Depinde foarte mult de gradul de incredere acordat partenerului si de comunicarea dintre cei doi. Lipsa atractiei fata de partener, chiar daca nu se evidentiaza la inceput, cu siguranta va predomina mai tarziu si va diminua compatibilitatea dintre cei doi.
3. Atunci cand exista diferente la nivel intelectual…
Preocuparea unuia din parteneri pentru citit si documentare intr-un anume domeniu de interes si preocuparea celuilalt de jocuri pe calculator, pot contura o relatie cu un traseu dificil de urmat. Nivelul intelectual presupune sa fii pe aceeasi lungime de unda cu celalalt atunci cand iti vorbeste despre interesele sale, sa il completezi cu vreo sugestie etc. Intelegerea atat fizica cat si intelectuala este necesara unei relatii bune.
4. Atunci cand nu exista o comunicare reala….
Comunicarea reala presupune deschidere reciproca, dezvaluirea sentimentelor, a dorintelor, a nevoilor. Bune, rele, gresite, optiunile sa fie impartasite celuilalt si sa te simti validat emotional de catre celalalt.
5. Atunci cand iti doresti casatoria mai rapid decat partenerul…
Casatoria ar trebui sa fie o decizie a ambilor parteneri. Impreuna stiti care e momentul potrivit si impreuna puteti face o alegere corecta. E nevoie de timp pentru cunostere reciproca, iar daca unul din parteneri intarzie cu aceasta decizie si nu se simte pregatit sa faca pasul, nu pripiti lucrurile. Este mai bine sa va acordati timp sa va clarificati decat sa traiti in deziluzii sau tristete cauzate de constientizarea dupa casatorie ca nu este ceea ce doreai cu adevarat.
Citeste si Semne de incompatibilitate in cuplu
Text: Ionela-Janina Sabou, psiholog