Progesteronul si influenta lui asupra fertilitatii
Progesteronul face parte din grupa hormonilor steroizi si este secretat in mare parte de ovar, mai exact de catre corpul galben al ovarului. Totodata acest hormon, cunoscut publicului si sub denumirea de luteina, poate fi secretat si de catre placenta in perioada gravidiei. Rolul principal al progesteronului este acela de a modifica din punct de vedere structural (histologic) mucoasa uterina, astfel incat in urma modificarilor suferite se favorizeaza implantarea embrionului rezultat in urma fecundarii si blocarea proceselor fiziologice ce implica ciclul menstrual.
Influenteaza sau nu progesteronul fertilitatea pacientei sau a cuplului?
Pentru a aduce in discutie importanta acestui hormon in procesele procrearii trebuie sa amintim faptul ca sub influenta secretiei normale a progesteronului creste oxigenarea tesuturilor periferice, creste apetitul sexual, creste lubrifierea vaginala, se moduleaza dezvoltarea glandelor galactofore si lucrul cel mai important se obtine o vascozitate normala a sangelui. Progesteronul are si efecte generale, fiind hipertermizant. Dupa ovulatie se produce un decalaj termic, temperatura trecand de 37 ºC cu cateva diviziuni. La fel, progesteronul are si o actiune hipnotica si analgezica in doze farmacologice, ca si o actiune hiponatremica si hipernatriurica. Cercetatorii au stabilit in urma unor studii ca progesteronul are de asemenea un rol extrem de important in starea psihica si comportamentala a pacientelor inainte de a ramane insarcinate sau in timpul sarcinii, mai ales in cazul pacientelor ce au o varsta cronologica destul de inaintata si intampina dificultati in a procrea urmasi.
S-a dovedit faptul ca dozele de progesteron secretate sub limitele minimale acceptate, influenteaza in mod direct fertilitatea pacientelor si chiar a cuplului prin faptul ca din punct de vedere comportamental pacientele prezinta modificari ale starii de dispozitie, cresterea iritabilitatii, prezenta starilor anxioase si a depresiei, agitatie psihomotorie, toate acestea ducand la stari de tensiune in cuplu mai ales in cazul in care partenerul pacientei nu identifica prin prisma semnelor si simptomelor, ce caracterizeaza secretia deficitara a progesteronului in cazul partenerelor ce sufera de aceasta patologie. In lipsa cunostintelor medicale minimale care sa permita partenerului sa isi ajute partenera sa depaseasca aceasta perioada dificila, de multe ori cuplul se destrama sau in cazurile fericite ajunge sa urmeze sedinte de terapie a cuplului sub indrumarea psihologilor in loc sa urmeze tratamentul specific acestei patologii.
Daca situatia nu este identificata la timp pacienta poate manifesta chiar stari specifice atacurilor de panica si chiar avort spontan mai ales in primul trimestru de sarcina, de aceea pentru a preveni asemenea situatii se recomanda efectuarea unui control medical si a unui set de analize medicale care sa identifice cauza secretiei deficitare de progesteron si implicit tratamentul specific necesar prevenirii unor asemenea situatii delicate in cuplu.
Citeste si Ghidul analizelor de infertilitate
Text: Dr. Hetea Andreea Obstetrica – Ginecologie