Cat de mult conteaza un tata implicat?
Despre familii se pot scrie multe, iar subiectul este inepuizabil. Familia reprezinta mediul in care un individ ar trebui sa se simta iubit, protejat, apreciat, locul pe care din punct de vedere sufleteste, il numeste ACASA. Familia se refera (la definitia de baza) la legaturile de rudenie, dar asta nu inseamna ca din familie nu pot face parte oameni ce nu se considera neaparat rude.
Desi familiile pot fi monoparentale, formate din parinti de acelasi gen, formate doar din bunici sau adoptive, discutam despre familiile cele mai intalnite in Romania, si anume cele formate din mama si tata (casatoriti sau nu), in special despre importanta implicarii tatalui in cresterea celui mic.
Chiar daca aparitia copilului este considerata uimitoare pentru mama, din prisma sarcinii si a nasterii, trairile tatalui sunt neglijate si este dat la o parte de mama sau de familie pe de-o parte pentru ca inca se considera ca doar femeia se pricepe la cresterea copiilor, pe de alta parte pentru ca se spune ca este treaba femeii sa aiba grija de cei mici. Nimic mai fals! Tatii sunt parinti, la fel ca mamele si sunt perfect capabili sa aiba grija de un copil indiferent de varsta acestuia! Mai mult decat atat, studiile au demonstrat ca implicarea activa a tatalui in viata celui mic ii ofera sentimentul de confort si siguranta de sine, in plus, ofera un model pentru momentul in care copiii la randul lor vor deveni parinti.
Cum ajuti un tatic sa capete incredere in el?
Despre cat de important este ajutorul tatalui si ce efecte benefice reprezinta implicarea lui pentru cel mic, s-a tot discutat, dar cum ii oferi increderea cand toata viata i s-a spus ca doar femeile se pricep la crescut copii?
- Nu il corecta intr-un mod agresiv! Chiar daca a pus scutecul gresit sau l-a imbracat necorespunzator pe cel mic, felul in care transmiti parerile conteaza enorm. „Nu asa se face!” sau „Nimic nu stii sa faci!” sunt fraze ce il indeparteaza pe tatic de cel mic din frica de esec. De multe ori acestia se gandesc ca daca tot nu stiu sa faca, mai bine nu fac deloc. In schimb, formularile de tipul „Mai bine pentru cel mic e sa…” sau „Daca faci asa, bebelusul se va simti mai bine” nu le lasa taticilor impresia ca au gresit total, ci ca exista loc de imbunatatiri.
- Nu pune monopol pe copil. Da, dragostea pe care o simti pentru cel mic si legatura ce s-a format inca de cand era in uter le fac pe mame sa fie hiperprotective fata de cel mic si sa isi doreasca doar ele sa se ocupe de el, dar in definitiv, si tatal este parinte, si tatal are dreptul sa il tina in brate si sa il ingrijeasca. In plus, echilibrul ajuta ca toti membrii familiei sa fie odihniti si fericiti.
- E dreptul tatilor sa aiba rutina lor sau sa faca lucrurile diferit. Daca intai spala copilul pe dinti si apoi il piaptana, iar tu faci asta invers, nu inseamna ca este gresit. Daca fac baita diferit, daca stau in alta pozitie la masa, asta nu inseamna ca trebuie corectat. Permite sa aiba obiceiurile lor, fara sa intervii inutil pentru ca astfel de reactii slabesc imaginea unui parinte capabil in ochii copilului. Amandoi sunteti la fel de responsabili, dar in mod diferit!
- Explica clar ce asteptari ai! Avalansa hormonala ce o cuprinde pe mamica dupa nastere, o face pe aceasta extrem de impulsiva si indecisa, iar asta poate duce la conflicte ce puteau fi evitate prin comunicare de calitate. Tatal copiilor nu citeste minti si nu stie ce te astepti sa faca. Impartiti responsabilitatile casei inca din timpul sarcinii, iar responsabilitatile legate de copil ar trebui stabilite cat mai clar.
- Fiecare are dreptul la timp pentru odihna. Da, mama este mult solicitata de cand apare cel mic si chiar are nevoie de ajutor si sustinere, dar asta nu inseamna ca tatal nu are nevoie de cateva momente de tihna. Faceti o rutina astfel incat fiecare sa aiba zilnic cateva minute de liniste. Ajuta si 5 minute!
- Nu uita ca sunteti un cuplu! Tentatia e mare ca odata transformati in parinti sa uitati ca la inceput ati fost iubiti! Faceti astfel incat macar odata pe saptamana sa-l lasati pe bebelus cu cineva si sa iesiti doar voi doi, macar o ora! Igiena mentala a cuplului o sa ofere beneficii pe termen lung in ceea ce priveste familia!
Citeste si Ce inseamna sa fii parinte in era vitezei
Text: Lupu Florentina-Natalia, Consilier psihologic