Adevarat sau fals? Cele mai cunoscute mituri despre sarcina
Trebuie sa clarificam de la inceput ca nicio sarcina nu seamana cu cealalta, asa cum niciun copil nu seamana cu celalalt. Deja esti ametita de atatea pareri, sfaturi si superstitii despre sarcina? Trebuie sa faci fata celei mai mari provocari a vietii tale, pentru ca va fi nevoie sa asculti si uneori sa-ti fie impuse anumite lucruri din parte anumitor oameni grijulii, care nu mai contenesc cu sfaturile… Te sfatuiesc sa nu crezi tot ce auzi si, mai ales, sa nu pui in practica nimic din ceea ce ti se spune. Iata raspunsurile celor mai populare mituri despre sarcina!
-
Sarcina dureaza 9 luni. – FALS
Nu chiar! De la data ultimei menstruatii pana la termen (40 saptamani) sunt 9 luni si 3 saptamani. Nu mai punem la socoteala ca termenul poate fi depasit chiar si cu 2 saptamani. Deci o sarcina poate dura chiar 10 luni si o saptamana! Asa ca nu trebuie sa intri in panica atunci cand ajungi la 9 luni de sarcina, pentru ca va mai dura pana vei naste.
-
Trebuie sa mananci cat pentru doi. – FALS
Nimic mai gresit! Aceasta este o greseala pe care o fac multe dintre viitoarele mamici, mai ales sub altor persoane grijulii. NU trebuie sa mananci pentru doi, din simplul motiv ca bebelusul pe care il porti nu are aceleasi kilograme. Alimentatia ta trebuie sa creasca doar cu 300 kcal/zi, insemnand ca poti lua in plus o gustare sau doua mai mici. Obezitatea in sarcina aduce dupa sine complicatii atat in timpul sarcinii (poate creste riscul de diabet gestational, hipertensiune gestationala, preeclampsie si multe altele), cat si dupa (infectii, recuperare anevoioasa). In medie, ar trebui sa te astepti sa iei in plus 1,5 kg in primele 3 luni si apoi cate 1 kg pe luna pana la nastere. Deci 12 kg, fara sa luam in calcul separat greutatea sarcinii in sine (fat, lichid amniotic, placenta, uter).
-
Sexul afecteaza copilul – FALS
Sexul nu este interzis in timpul unei sarcini cu evolutie normala. Sarcina este separata de vagin prin colul uterin, care este inchis si masoara, de cele mai multe ori, peste 3,5 cm. Nu trebuie sa aveti contact sexual daca placenta este jos inserata (placenta praevia) sau aveti risc de nastere prematura.
-
Nu ai voie sa calatoresti cu avionul in timpul ultimului trimestru de sarcina – FALS
Acest mit a fost lansat de companiile aeriene tocmai din frica lor de a nu avea o gravida care sa nasca in avion. Trebuie sa ai in vedere insa ca e bine sa eviti calatoriile foarte lungi. Cand stai foarte mult nemiscata, picioarele se umfla si exista un risc mai mare de a face tromboza venoasa (formarea unor cheaguri de sange la nivelul venelor). Poti face cateva exercitii simple care sa iti puna sangele in miscare. Majoritatea companiilor aeriene au cateva exemple de astfel de exercitii. Zborurile de 2-3 ore sunt sigure si chiar daca se intampla sa intri spontan in travaliu in timpul zborului, nu vei naste in avion, pentru ca travaliul normal dureaza mult mai multe ore.
-
Nu poti naste natural dupa o nastere prin cezariana – FALS
Se poate! Insa riscurile pentru mama si copil sunt mai mari si pot pune in pericol viata amandurora. De cele mai multe ori, o nastere naturala dupa o cezariana decurge fara probleme. Dar atunci cand apar, complicatiile sunt extrem de grave. In cel mai rau caz, se poate rupe zona in care a fost facuta cusatura de la nivelul uterului (cicatrice uterina), aceasta ducand la desprinderea placentei de uter, oprindu-se circulatia sangvina dintre mama si fat. Copilul nu poate supravietui in aceste conditii, iar viata mamei este si ea pusa in pericol. Este o situatie de extrema urgenta, care se intampla rar, din fericire.
„Daca ai burta lasata sau tuguiata, vei avea un baietel”. Nimic mai fals! Forma burtii mamei nu are absolut nicio legatura cu sexul copilului. Nu te poti uita la o femeie si sa ii spui ce sex va avea copilul ei. Forma abdomenului depinde de cateva aspecte total diferite. In primul rand, conteaza tonusul musculaturii abdominale a mamei. Un tonul scazut va lasa uterul sa cada mai mult anterior, conform gravitatiei. Depinde si de inaltimea fundului uterin (cat de mare este uterul in sine), acesta fiind direct influentat de greutatea copilului (un copil mai mic va sta intr-o burtica mai mica) si, implicit, a placentei (greutatea placentei este aproximativ 1/6 din cea a copilului) si cantitatea de lichid amniotic.
-
Nu ai voie sa faci sport in timpul sarcinii – FALS
Din contra, este chiar bine sa o faci, mai ales daca faceai asta pana sa ramai gravida, iar sarcina decurge normal. Gravidele care sunt active nu au nicio contraindicatie de a face sport, insa e recomandat sa evite sporturile solicitante (baschet, handbal, volei). Ai voie sa faci jogging, sa mergi cu bicicleta, sa inoti sau sa faci exercitii cardio.
Citeste si Cum crestem imunitatea in sarcina
Farmaciile Catena intampina mamicile, dar si femeile care se pregatesc sa ramana insarcinate, cu cardul Mama si Copilul. Pe baza cardului, posesoarele pot beneficia de reduceri de pana la 25%.
Text: Alexandra Lupu