De ce nu gasesc persoana potrivita?
In dragoste nu exista tipare. Dorinta de a gasi persoana potrivita o avem cu totii atunci cand investim sentimente. Majoritatea oamenilor isi doresc o relatie in care pe de o parte sa obtina dragoste, validare, securitate si siguranta iar pe de alta parte sa obtina satisfactia. Totodata, chiar daca aceste repere cadru sunt cumva prestabilite pentru cautarile omului pentru a da de acea potrivire, multi oameni se simt nesiguri si singuri in relatie. Acea potrivire pare ca exista dar totusi exista un sentiment de gol interior, ceva ce nu te face sa simti fericirea sau idealul de fericire.
Este evident ca viata de cuplu este complexa si dinamica si pe langa satisfactia data de sentimentul de siguranta, poti dezvolta planuri si proiecte de viitor, iti valorifici potentialul pentru a creste impreuna, mai exista si dorinta. Dorinta – in sensul ca ambii parteneri isi doresc ca flacara iubirii sa nu se stinga niciodata, acea senzatie miraculoasa de fluturi in stomac sa fie permanenta, sa fie rascolitoare, sa trezeasca sentimente din ce in ce mai puternice si legaturi emotionale sublime.
Fiecare persoana spera sa gaseasca in celalalt – jumatatea, ceva complementar, ceva care sa umple golurile
Esther Perel – specialista in terapia de cuplu – se intreaba ce pastreaza dorinta si de ce e asa de greu? Raspunsul gasit de ea este urmatorul: „Esenta pastrarii dorintei intr-o relatie de lunga durata, consta in impacarea a doua nevoi fundamentale ale omului. Pe de o parte, nevoia noastra de securitate, predictibilitate, siguranta, relatie, incredere, permanenta – toate aceste experiente ale vietii ce ne ancoreaza in ceea ce numim acasa, dar mai avem o nevoie la fel de puternica – barbati si femei – de aventura, de noutate, de mister, de risc, de pericol, de necunoscut, de neasteptat, de surpriza – de drum, de calatorie. A impaca nevoia noastra de securitate cu nevoia noastra de aventura intr-o singura relatie, sau ceea ce ne place sa numim in zilele noastre o calatorie pasionala, era pe vremuri o contradictie in termeni. Casnicia era o institutie economica in care ti se dadea un parteneriat pe viata cu copii si statut social, cu succesiune si tovarasie. Dar acum ne dorim ca partenerul sa ne dea toate aceste lucruri si in plus mai dorim ca partenerul sa fie si prietenul cel mai bun si confidentul si amantul pasional….Da-mi apartenenta, da-mi identitate, da-mi continuitate, dar da-mi si transcedenta si mister si veneratie. Da-mi confort dar da-mi si provocare. Da-mi noutate dar da-mi si familiaritate. Da-mi previzibilitate, dar da-mi si surpriza.”
Cert este ca fiecare persoana spera sa gaseasca in celalalt – jumatatea, ceva complementar, ceva care sa umple golurile. Atunci cand intentia din spatele unei relatii este doar sa obtii (toate cele de mai sus) si nu sa oferi mai intai si apoi de a primi, te poti afla intr-o situatie dilematica. Oare am gasit persoana potrivita? Oare o voi gasi vreodata?
Si-atunci probabil ca mai potrivita ar fi intrebarea – Sunt eu persoana potrivita? Sunt eu cea/cel care pot da in relatie ceea ce partenerul are nevoie? Sunt o persoana care intra in aceasta relatie cu sentimente si dorinta de a oferi sau sunt o persoana cu nevoi de a obtine dragoste si validare? Sunt o persoana deschisa si care il intelege pe celalalt? Sau sunt o persoana focusata decat pe nevoile mele?
Este posibil ca ambii parteneri sa invete aceste lucruri si deschiderea unul catre celalalt in acest proces – al cunoasterii. A invata impreuna si a impartasi dragostea pot fi obiective comune. In relatie inveti implicit despre tine. Inveti ce poti oferi, cat si cum sa oferi, inveti sa te racordezi la celalalt si inveti sa-ti cantaresti posibilitatile reale, inveti cum sa faci fata diferentelor de opinii si chiar posibilelor conflicte ce pot apare. A primi si a oferi dragoste intr-o relatie nu este iarasi totul. A invata din neintelegeri si nu a fugi din calea lor, este ce poate veni in completare, deoarece neintelegerile in cuplu pot apare oricand. Asadar criteriile de potrivire pot fi multe si diverse. Dar intr-o relatie trebuie sa existe mai multe ingrediente ca de exemplu: atractie, compasiune, empatie, interese si valori comune, implicare, disponibilitate si interes fata de celalalt.
Citeste si Credinte false care ne impiedica sa avem relatia dorita
Text: Ionela–Janina Sabou, psiholog