Cum e sexul dupa nastere? Lucruri pe care nu ti le spune nimeni
Pentru a putea evidentia principalele recomandari referitoare la activitatea sexuala a cuplului in perioada lauziei si dupa aceasta perioada pacienta trebuie sa inteleaga si sa cunoasca principalele transformari si evolutia prin care trece aparatul reproducator feminin atat in perioada sarcinii cat si la momentul nasterii sau in perioada lauziei si postlauziei.
Lauzie versus recuperare
Pacienta trebuie sa cunoasca faptul ca in perioada sarcinii apar modificari ale organelor genitale induse de sarcina, principala modificare fiind secundara cresterii in volum a sarcinii si implicit a uterului si vaginului. Aceasta marire de volum a uterului si vaginului in perioada sarcinii presupune instalarea unei hiperplazii si hipertrofii la nivelul fibrelor musculare ce alcatuiesc uterul si vaginul, insa in perioada imediata nasterii dimensiunea acestor fibre trebuie sa revina la normal sub influenta mecanismelor hormonale ce implica hormonii estrogeni.
De asemenea, trebuie stiut ca in timpul sarcinii anexele aparatului reproducator feminin si anume trompele uterine, ovarele, trebuie sa revina la pozitia lor initiala si sa isi recapete in principiu forma si functia. Evident sanii in perioada lauziei si secundar acestei perioade isi pot dovedi functia secundar lactogenezei insa de regula devin durerosi si chiar sensibili la atingere. Daca in timpul travaliului apar traumatisme la nivelul vaginului sau la nivelul vulvei secundare nasterii, pacienta si partenerul acesteia trebuie sa inteleaga ca o relatie sexuala in aceasta perioada delicata presupune cresterea riscului de infectii la nivelul aparatului genito urinar. De asemenea partenerul trebuie sa inteleaga ca in aceasta perioada lauza isi centreaza toata atentia asupra nou-nascutului si isi canalizaeaza toate actiunile pe hranitul, imbaiatul, schimbatul bebelusului, activitatea sexuala nu mai reprezinta deci o prioritate pentru ea. Evident aceasta schimbare de atitudine a proaspetei mamici trebuie explicata si prezentata taticului cu argumente medicale astfel incat la sfarsitul discutiei acesta sa fie cel ce o sprijina pe mamica in toate actiunile ei si nu cel ce o streseaza prin manifestarea comportamentului sexual.
Cand isi reia mama activitatea sexuala?
In perioada imediata nasterii se subintelege ca activitatea sexuala trebuie reluata numai la indicatiile medicului curant intrucat fara avizul acestuia, exista riscul de a se genera complicatii postoperatorii mai ales daca a fost vorba de o nastere prin cezariana. Cheia prevenirii acestor infectii si complicatii postnastere consta in efectuarea unei toalete locale riguroase, cat si evitarea pe cat posibil a actelor sexuale (repaus sexual cel putin 6 saptamani de la momentul nasterii). Inainte de reluarea activitatii sexuale ideal ar fi ca partenerul sa efectueze un set de investigatii centrate pe depistarea bolilor cu transmitere sexuala, mai ales daca acesta a avut relatii extraconjugale pe perioada cat a evoluat sarcina.
Farmaciile Catena va recomanda cardul Safe for You, care va ofera posibilitatea de a achizitiona produse pentru contraceptie si pentru uz feminin cu pana la 25% REDUCERE.
Text: Dr. Hetea Andreea Obstetrica-Ginecologie