Cat si cum ne ajuta modestia in viata
Majoritatea oamenilor ar fi de acord ca modestia este o calitate pe care o admiram la ceilalti si pe care ne-am dori sa o stapanim. Cine nu si-ar dori in preajma lui o persoana cinstita, placuta, agreabila, simpla, gratioasa, usor timida, deloc aroganta sau laudaroasa. Intr-o societate de consum care valorizeaza intr-un mod exagerat realizarile personale, statutul si imaginea, modestia ramane o virtute care ne incanta mintea si simturile atunci cand o intalnim.
De ce este modestia o virtute si ce beneficii ne aduce?
Filozofii cred ca virtutile, cum ar fi curajul si bunatatea, implica constientizarea actiunii virtuoase. Modestia implica o evaluare precisa a valorii personale, combinata cu sensibilitatea fata de sentimentele altora, care te impiedica sa vorbesti prea mult despre acest lucru. Cu alte cuvinte, implica un mod sporit de constientizare de sine. Paradoxal, pentru a fi modest trebuie sa realizezi in ce fel esti mai bun decat ceilalti si cum ii depasesti, astfel incat sa ii protejezi de cunoasterea ta. De exemplu, un muzician talentat, dar lipsit de empatie poate sa vorbeasca la nesfarsit de abilitatile si succesele lui, fara sa isi dea seama ca ii face pe altii sa nu se simta prea confortabil cu lipsa lor de talent. Prin urmare, modestia nu este ignorarea sinelui, asa cum s-ar putea crede, ci orientarea spre protejarea altei persoane pentru a nu o pune intr-o pozitie de inferioritate. Ar trebui sa ne ascutim simturile pentru a deosebi modestia reala de falsa modestie, care este mai periculoasa decat infumurarea, datorita gradului crescut de perversitate si lipsa de sinceritate. Principalul beneficiu al modestiei autentice este relationarea mai buna si mai sanatoasa cu ceilalti.
Iata ce poti face pentru a iti insusi trasaturile modestiei:
- Nu te lauda cu realizarile tale
Poate ca ai facut un lucru grozav, de care chiar trebuie sa fii mandra, dar prima regula este sa nu te lauzi. Poti impartasi succesele tale cu cei din jur daca este contextul potrivit, in cuvinte simple, firesti, fara exagerari inutile.
- Alege persoanele cu care sa impartasesti succesul
Nu trebuie sa pastrezi succesul doar pentru tine pentru a fi modesta. Dar alege doar persoanele apropiate, cum ar fi partenerul de viata, copiii, parintii sau prietenii dragi. Oamenii carora le pasa se vor bucura sincer.
- Evita sa vorbesti despre nivelul finantelor tale
Evident ca esti mandra de banii castigati, dar alege sa vorbesti si sa ii imparti doar cu familia, sau pentru o cauza nobila. Strainii, oricat ar fi de perfecti, vor experimenta o usoara forma de invidie.
- Nu discuta despre primele zece cele mai uimitoare calitati ale tale
Daca vrei sa fii modesta, nu mentiona cat esti de frumoasa, inteligenta, minunata, harnica, deoarece ii vei irita pe interlocutorii tai. Spunand lucruri de genul “Stiu ca sunt o tipa desteapta” sau “Am citit mai multe carti decat toti cei prezenti aici”, nu vei fi mai apreciata de ceilalti. Lasa-i pe ei sa iti remarce calitatile deosebite si minunea care esti.
Studiile arata ca, pentru a fi modesta, trebuie sa fii constienta de calitatile tale si mai ales de modul cum le vad ceilalti. Daca esti vazuta drept un model de podium, demna de a prezenta pentru Victoria Secret, nu are sens sa te plangi de parul tau ingrozitor sau de nasul prea ascutit. Cu siguranta, o fata mai putin inzestrata se va considera Bety cea urata. Fii realista si atenta la cei din jurul tau pentru a nu ii deranja cu comentarii neglijente.
- Practica umilinta
Pentru a fi umil trebuie sa iti accepti limitele, sa stii ca exista o lume frumoasa, infinita dincolo de tine si ca tu nu esti stapana ei. Viata curge linistita si fara tine. Fii uimita de natura, admira mentorii care te-au ajutat sa te dezvolti si realizeaza ca nu esti cea mai stralucitoare persoana care a umblat vreodata pe Pamant. Recunoaste-ti greselile si, mai ales, fii recunoscatoare celor care te-au ajutat si vietii pentru ceea ce ti-a oferit.
Text: Dana Comanescu, psiholog