Lipsa de energie, cauze si remedii
O pierdere de energie se refera la o schimbare semnificativa a nivelului de energie a unei persoane fata nivelul energetic sau fata de ce simte in mod normal. Majoritatea oamenilor se confrunta cu mici modificari ale nivelului de energie pe parcursul unei zile sau saptamani, insa pierderea de energie nu se refera la aceste fluctuatii normale.
O persoana poate spune ca se simte obosita chiar daca nu a facut niciun efort fizic sau dupa o cantitate mica de efort. Chiar si cele mai mici sarcini par ca necesita eforturi substantiale din partea unei persoane ce sufera de o pierdere de energie. Abilitatea de a-ti indeplini sarcinile acasa sau la job, in timp util sau eficient, este de asemenea un criteriu pentru a masura o eventuala pierdere de energie. De exemplu, o persoana se poate plange ca spalatul si imbracatul de dimineata sunt epuizante sau ca dureaza de doua ori mai mult ca de obicei. Bineinteles ca nu este un semn de ingrijorare daca acest lucru se intampla intr-o zi care urmeaza dupa o saptamana solicitanta, dar daca situatia persista mai mult de o saptamana ea poate fi considerata semnificativa. O pierdere de energie este un simptom al multor probleme de sanatate, inclusiv depresia.
Cele mai simple remedii de incarcare a bateriilor, atunci cand constatam o scurgere a energiei:
- Respiratia profunda – In medicina traditionala chineza, respiratia este o forma de tratare a lipsei de energie. Stresul, postura gresita sau un obicei de a respira superficial sunt cateva din motivele pentru care respiratia nu ajunge pana-n profunzimea plamanilor nostri. Respiratia profunda sau respiratia diafragmatica este o practica simpla utilizata in medicina alternativa chineza pentru a creste energia si a imbunatati rezistenta.
- Somnul – 8 ore de somn pe noapte. Dar nu este suficient sa dormim 8 ore pe noapte, ci este important sa stim ca somnul intre orele 1.00 si 9.00 dimineata nu este la fel de odihnitor ca somnul de la 22.00 la 6.00 dimineata. Corpul nostru are nevoie sa isi restaureze pe timpul somnului functiile vitale. Cu cat ne sincronizam mai mult unui ciclu normal veghe-somn cu atat mai mult ne vom simti mai energici. Daca vom adormi la ora 3.00 dimineata, chiar daca ne trezim la 11.00, ne vom simti obositi si confuzi.
- Alimentatie sanatoasa – Evitati consumul de grasimi si zaharuri din alimentatie. Consumati pe cat posibil legume si fructe in fiecare zi. Pentru cresterea energiei sunt recomandate legume cu frunze verzi, migdale, nuci, smochine, sfecla, telina, patrunjel etc. Excesul de zahar si grasimi provoaca fluctuatii ale zaharului in sange, ceea ce poate duce la scaderea nivelului de energie. Proteina insuficienta este un alt factor pentru oboseala. Se recomanda proteinele din seminte. Consumul crescut de cafea, de tutun, consumul scazut de apa – sunt alti factori care diminueaza energia.
Cand constatam o scurgere constanta de energie si pentru o perioada mai lunga de timp este bine sa apelam la medicul de familie.
Citeste si Invata sa gandesti pozitiv, pentru o viata fericita
Text: Ionela-Janina Sabou, psiholog