Sfaturi utile pentru a alapta usor
Alaptatul presupune cel mai fericit moment din viata unei femei si de aceea pentru ca aceasta sa se bucure pe deplin de aceste momente importante, trebuie sa respecte cu strictete anumite recomandari si sfaturi medicale referitoare la alaptatul bebelusului. Pentru inceput, proaspata mamica trebuie sa stie ca igiena riguroasa a sanului presupune evitarea tuturor patogeniilor ce pot decurge din lipsa acesteia, cat si evitarea posibilelor episoade de mastita.
Ce putem face pentru un alaptat usor?
Pentru a alapta, mamica trebuie in primul rand sa aiba secretie lactata, iar pentru a avea o cantitate suficienta de lapte, mamica trebuie sa aiba conditii de viata si de mediu lipsite de stres, o alimentatie corespunzatoate acestei perioade conforma cu indicatiile medicului nutritionist.
In timpul alaptatului trebuie evitate pozitiile vicioase si cele ce creeaza disconfort atat pentru mama, cat si pentru bebelus, insa un rol decisiv in obtinerea acestora il are si ajutorul oferit mamei de catre tatal bebelusului, intrucat in noua familie in format marit de acum, se vor consolida relatiile si legaturile psihoemotionale ce vor defini in viitor profilul psihologic al bebelusului.
Sigmund Freud, unul din marii psihologi ai lumii a descoperit si a descris in operele sale importanta alaptatului in viitorul comportament al bebelusului ce va deveni adult cat si modul cum pot fi evitate eventualele derapaje ce caracterizeaza aceasta perioada, cunoscuta si sub numele „ faza orala” a copilului. Iata ca, pe langa importanta si beneficiile fiziologice ale alaptatului, exista si determinari directe, cat si indirecte in sfera emotionalului a bebelusului care peste nici 15 ani va deveni adolescentul de maine.
Pozitionarea corecta a bebelusului la san
S-a remarcat, de asemenea, ca pozitionarea bebelusului in timpul alaptatului pe o parte si nu in pozitia „pe spate” aduce beneficiul ca in cazul in care apar episoadele de voma sau de sughit riscul ca bebelusul sa se inece cu propia-i voma este practic aproape nul. Daca alaptatul intarzie, bebelusul va manca repede si cu pofta, fapt ce poate duce la ingurgitarea si a unei cantitati de aer ce poate fi scoasa din stomacel prin batai blande cu palma aplicate pe spatele bebelusului, in dreptul stomacului. Un alt factor deosebit de important si care ajuta enorm de mult in alaptare, consta in faptul ca mama trebuie sa consume o apa de baut cat mai de calitate, fara nitriti, nitrati sau alte forme biologice, intrucat nu au fost putine cazurile in care bebelusul a dezvoltat diaree sau colici si chiar alte patologii secundare ingestiei de apa nepotabila de catre mama, acest fapt determinand un real disconfort atat pentru mama cat si pentru nou-nascut in perioada alaptatului.
In momentul in care mama se pregateste de alaptat este esential sa aiba servetele de hartie la indemana, intrucat, in cazul in care bebelusul scoate mamelonul din gura in timpul suptului, sa poata opri laptele. De asemenea, pentru a creste confortul nou-nascutului cat si al mamei, se recomanda ca mama sa puna o muzica ambientala la un volum mic, pentru a crea in acest fel un act de reflex bebelusului, si anume, in momentul in care aude o melodie anume, sa stie ca este ora de masa. Exista situatii raportate in care, copilul inceteaza din plans daca aude melodia care il anunta ca urmeaza o masa pe cinste.
Farmaciile Catena intampina mamicile, dar si femeile care se pregatesc sa ramana insarcinate, cu cardul Mama si Copilul. Pe baza cardului, posesoarele pot beneficia de reduceri de pana la 25%.
Text: Dr. Hetea Andreea Obstetrica -Ginecologie