10 semne ale unui dezechilibru hormonal
Hormonii joacă un rol foarte important în mecanismele ce mențin în funcțiune corpul uman. Chiar și o mică modificare la nivelul producției normale de hormoni din organism poate altera întreg lanțul hormonal cu efecte mai mult sau mai puțin zgomotoase asupra corpului. Hormonii au un rol esențial în îndeplinirea unor funcții vitale în organism, metabolism, procesele de creștere, fertilitate etc.
De cele mai multe ori existența unui dezechilibru hormonal se poate manifesta sub forma unor boli sau afecțiuni care diminuează calitatea vieții. Totuși există multe situații în care simptomele sunt trecute cu vederea sau sunt atribuite altor boli.
Pentru că ştim că îţi doreşti tot ce este mai bun şi vrei să fii mereu la curent cu informaţii practice despre sănătate, Farmaciştii Catenă îţi recomandă cardul Safe for You care îţi oferă posibilitatea de a achiziţiona produse pentru contracepţie şi pentru uz feminin cu până la 25% REDUCERE. Cardul se eliberează pe loc la Catenă, după completarea unui simplu formular, iar tu beneficiezi de reduceri, promoţii şi campanii de informare create de către specialiştii Catenă, cu gândul la sănătatea ta.
Semnelele unui dezechilibru hormonal
Deși acestea pot avea și alte cauze de apariție, existența lor impune consultul endocrinologic și analizarea profilului hormonal.
1. Acneea persistentă
De cele mai multe ori acneea persistentă, refractară la tratamentul dermatologic, răspândită pe suprafețe mari ale corpului, asociază modificări hormonale. Majoritatea indivizilor experimentează pusee de acnee la pubertate, când organismul este bombardat de un nivel crescut de hormoni. Totuși există persoane care și după anii pubertății se pot confrunta cu episoade acneice greu de controlat.
Apariția acneei pare să fie datorate unei secreții excesive ale hormonilor androgeni care determina la rândul ei o secreție excesivă de sebum ducând astfel la blocarea porilor și apariția acneei.
2. Sindrom migrenos
Deși pot exista multe cauze pentru apariția durerilor de cap persistente, una dintre ele este dezechilibrul hormonal. Multe paciente se confruntă în perioada perimenstruală cu migrene ce răspund greu la tratamentele clasice antialgice, sindromul migrenos perimenstrual fiind modulat hormonal.
Pot exista situații în care migrenele să fie cauzate de alte patologii asociate care sunt exacerbate odată cu secreția hormonala caracteristică perioadei perimenstruale.
3. Transpirația excesivă
Pacientele aflate în perioada perimenopauzala se confruntă frecvent cu bufeuri și transpirații excesive. Acest lucru sunt urmarea schimbării echilibrului hormonal și scăderea drastică a nivelulilor de estrogeni. De asemenea pacienții care prezintă dereglări ale metabolismului tiroidian se pot confruntă cu episoade de transpirație excesivă.
4. Fatigabilitatea
Deși stresul cotidian și ritmul alert de muncă își pun rapid amprenta asupra organismului, din ce în ce mai multe persoane suferind de oboseală cronică, există situații în care starea permanentă de oboseală atrage atenția asupra existenței unei tulburări endocrine.
Pacienții cu tulburări ale secretiei de hormoni tiroidieni se pot confrunta cu stare de fatigabilitate. În general ei asociază și alte semne și simptome ce impun investigarea funcției tiroidiene.
5. Scăderea sau acumularea în greutate
Scăderea secretiei de hormoni tiroidienei – hipotiroidie – duce la o încetinire a metabolismului și implicit acumulare de kilograme în exces. În cazul unei secreții excesive de hormoni tiroidieni metabolismul este accelerat și pacientul se poate confrunta cu o scădere rapidă în greutate.
De asemenea există dezechilibre hormonale ce produc acumularea excesivă de lichide în țesuturi și edem generalizat.
6. Căderea părului
O pierdere excesivă și bruscă a părului poate fi cauzată de un dezechilibru al hormonilor tiroidieni sau de un nivel crescut de testosteron – în cazul femeilor.
7. Afectarea capacității de concentrare
Studiile de specialitate arată că un dezechilibru la nivelul secretiei de estrogen și cortizol poate duce la afectarea capacității de concentrare și pierderea de memorie.
8. Afectarea libidoului
Scăderea libidoului apare în contextul unei dereglări la nivelul secretiei de hormoni sexuali. La femei, scăderea libidoului în perioada perimenopauzală este asociată scăderii drastice a nivelurilor de estrogeni din organism.
9. Uscăciune vaginală
Troficitatea mucoasei vaginale este menținută de nivelele ridicate de estrogeni ale femei fertile. Odată cu instalarea menopauzei și a scăderii dramatice a nivelulilor de estrogeni, mucoasa vaginală nu mai este la fel de bine irigată și devine atrofică, ducând la semne și simptome supărătoare pentru paciente cum ar fi senzația de uscăciune vaginală, disconfort local și lubrifiere insuficientă.
10. Dereglări ale menstruației
Nu în ultimul rând, dereglările menstruației sunt urmarea unui dezechilibru hormonal.
Tulburările menstruale – amenoree, oligomenoree, hipomenoree – sunt urmarea unei secreții inadecvate a hormonilor sexuali feminini. Pacientele diagnosticate cu sindromul ovarelor micropolichistice se confruntă cu perioade lungi de absența a menstruației și pe lângă dezechilibrul hormonilor sexuali asociază dezechilibre și pe alte linii hormonale, sindromul ovarelor micropolichistice asociind frecvent obezitate, acnee și hirsutism.
Citeste si Hormonii sexuali estrogeni si testosteronul