Tranzitia de la intalniri la relatie
Flirt, atractie, intalniri, seductie, relatie… Terminologie din aceeasi sfera insa continuturile diferite. Pana la relatie pare a fi un traseu constituit din celelalte continuturi ce presupun un mod de comportament ca si cand ai fi indragostit, dar fara intentii serioase. Intalnirile descriu faptul ca doi oameni ies si incearca o relatie si experimenteaza relatia in public la fel ca un cuplu. Insa nu este o relatie, in adevaratul sens al cuvantului, nu este asumata ci doar probata. Intalnirile in scopuri romantice permit oamenilor sa afle mai multe despre ei insisi si despre celalalt, sa petreaca timp de calitate unul cu celalalt si sa satisfaca dorinta de a stii mai multe despre cealalta persoana, sa probeze compatibilitatea dintre ei. Flirtul implica de asemenea continuturi de intimitate. Flirtul este o tendinta naturala de a te comporta sau a reactiona intr-un anumit mod care induce sau reflecta starea de atractie, fara a fi invatat. Este o reactie naturala, atunci cand esti atras de cineva. Flirtul denota destul de des superficialitate sau usurinta si pare o maniera de agatat comuna si la indemana tuturor, atat a celor ce isi doresc o relatie serioasa dar si a celor care isi doresc doar o aventura sau distractie. O relatie serioasa implica emotii mult mai inradacinate, constante si intense.
Oamenii recurg la flirt din diverse motive, dorind sa semnaleze disponibilitatea, faptul ca sunt singuri si isi doresc sa socializeze, sa se imprieteneasca, sa comunice, sa impresioneze, sa complimenteze, sau sa testeze terenul pentru a intelege interesele celuilalt. Pentru a se putea realiza, flirtul depinde de persoana cu care se doreste a se flirta, daca intra sau respinge contactul fizic. Contactul vizual este cel mai puternic element de flirt si se remarca diferente intre un mod de a privi specific pentru flirt si un mod de a se privi doi indragostiti care au deja o relatie. Emotia intensa din priviri este specifica atat flirtului cat si intalnirilor si relatiilor de dragoste, insa intr-o relatie privirea aduce in plus asumare, grija si protectie pentru celalalt, duiosie si calm. Privirea din flirt este mai seducatoare, este intruziva, este cautatoare. Dupa flirt, intalniri si seductie, oamenii se vor aseza sa se cunoasca reciproc. Cunoasterea reciproca implica deschidere spre comunicare, actiuni si planuri impreuna, sustinere, implicare, efort si evaluari reciproce ale asteptarilor si implinirilor, toate aceste demersuri in scopul stabilirii potrivirii intre cei doi, urmate mai apoi de decizia de angajare in relatie.
Aceasta este numai o incercare de a stabili cateva repere pentru un traseu firesc al termenilor mentionati mai sus catre termenul mai complex – relatie. Insa interpretarile subiective sunt multiple si tin de fiecare in parte cum intelege natura termenilor si ce relevanta li se acorda.
Citeste si Ce stil de flirt au zodiile?
Text: Ionela-Janina Sabou, psiholog