Ce se intampla cand placenta imbatraneste prematur?
Placenta este un organ ce are rolul de a asigura de schimbul nutritiv, cat si gazos intre mama si produsul de conceptie, de aceea placenta este inclusa si considerata de unii autori o glanda endocrina cu secretie temporala. Aceasta se formeaza si se dezvolta din decidua (mucoasa endometrului), tesut derivat de la mama si corion de la fat.
Este alcatuita din mai multe structuri distincte printre care putem remarca invelisul epitelial al placentei ce este format la randul lui din alte doua straturi: un strat superficial scintial si un alt strat celular situat mai profund, denumit si stratul celular Langhans. Scintiul placentar este format din nuclei numerosi, iar pe alocuri prezinta muguri din care se vor forma ulterior vilozitatile. Stratul Langhans este format din celule dispuse intr-un singur strat si este acoperit de scintiu.
Placenta prezinta de asemenea si un ax vascular, ce este alcatuit dintr-o vena si o artera ce sunt interconectate prin intermediul unei restele de vase de tip capilar. Pentru a cunoaste ce se intampla cu gravida sau cu fatul pe perioada sarcinii daca placenta imbatraneste prematur trebuie sa stim rolurile ei in ecuatia gravida – fat. Unul dintre primele roluri al placentei si cel mai important totodata, este acela de a asigura o buna circulatie sangvina intre mama si fat, circulatie ce are rol vital in dezvoltarea fatului. Evident aceasta functie poate fi perturbata de anumite patologii, precum prezenta calcificarilor, a trombozelor, a chisturilor septate.
Efectele imbatranirii premature a placentei
Daca placenta imbatraneste prematur la finalul sarcinii ea nu mai are forma de disc de culoare rosiatica inchis, ii creste consistenta si ii scade diametrul (sub 16 cm). De asemenea imbatranirea prematura a placentei conduce la alterarea functiei respiratorii a fatului si implicit a scaderii difuzarii oxigenului catre tesuturile fatului si cresterea cantitatii de dioxid ce carbon. Afectarea functiei de nutritie pe care o are placenta in dezvoltarea normala a fatului presupune scaderea aportului fluxului sangvin si implicit scaderea fluxului de proteine alimentare, de vitamine, lipide, glucide si chiar de unele medicamente necesare tratamentelor unor patologii ale fatului. Au fost observate de asemenea si alterarea functiei metabolice si a functiei imunologice prin afectarea functiei de bariera si transfer a placentei prin faptul ca fatul nu mai este expus suficient timp contactului cu anticorpii de tip gamaglobulina ce dau imunizarea de tip pasiv.
Imbatranirea precoce a placentei determina si alterarea functiei endocrine a placentei prin afectarea functiei de secretie hormonala a hormonului gonadotrifina, hormonul lactogen. O implicatie directa ce o are imbatranirea prematura a placentei consta in afectarea mecanismelor fiziologiei secretiei hormonului numit prolactina, hormon cu o deosebita importanta in fiziologia lactatiei, deci putem spune ca si pe termen mediu si lung alterarea functiilor placentei induce o afectare indirecta a fatului.
Farmaciile Catena intampina mamicile, dar si femeile care se pregatesc sa ramana insarcinate, cu cardul Mama si Copilul. Pe baza cardului, posesoarele pot beneficia de reduceri de pana la 25%.
Text: Dr. Hetea Andreea Obstetrica-Ginecologie