Infectii in timpul sarcinii care pot afecta bebelusul
Infectia in timpul sarcinii reprezinta o problema de sanatate publica intrucat daca agentul patogen ce a declansat infectia este transmisibil poate afecta o parte a populatiei, implicit si femeile gravide. In functie de cauza si sediul de debut al infectiei putem estima evolutia posibila a acesteia sub tratament si mai ales daca pot exista sau nu implicatii directe in evolutia favorabila a sarcinii.
Cum se poate manifesta infectia?
De regula primul semn al debutului unei infectii consta in prezenta unui episod de febra insotit sau nu de inflamatia unei zone ce poate fi remarcata de gravida. Este esential ca gravida sa apeleze de urgenta la un serviciu medical specializat, pentru a se asigura ca episodul de febra nu este secundar unei infectii.
Evident, pe langa infectiile ce prezinta un tablou clinic zgomotos, pot exista spre exemplu si infectii ce vizeaza doar un anumit aparat si care sunt mai putin sesizate de gravida. Odata stabilita cauza si s-a identificat elementul ce a determinat debutul unei infectii, gravida trebuie sa fie complianta la tratamentul prescris de medic si la recomandarile acestuia intrucat in cazul in care nu urmeaza tratamentul prescris si indicatiile medicale recomandate, situatia poate scapa de sub control si se poate ajunge la septicemie, la pierderea sarcinii sau chiar la decesul pacientei.
Au fost raportate situatii in care gravida a prezentat o infectie pe timpul sarcinii desi in anamneza si in istoricul pacientei nu au existat evenimente ce pot se pot identifica ca si factori cauzali ai infectiei, insa este bine de stiut ca pe timpul sarcinii statusul imunitar al gravidei poate scadea si in acest mod se pot reactiva microorganisme sau paraziti/virusi cu care gravida a luat contact inainte de sarcina. Acest tip de infectii sunt cunoscute in literatura de specialitate ca infectii oportuniste intrucat devin manifeste doar secundar imunodepresiei.
O alta categorie a infectiilor ce pot fi intalnite pe perioada sarcinii la gravide, pot fi secundare unor zoonoze si anume secundar contactului cu agenti infectiosi transmisi de la animale la gravida (in special cele de companie). De aceea se recomanda ca in perioada sarcinii, gravida sa evite contactul cu animalele in special cu cele de companie daca acestea nu au vaccinarile facute la zi si nu sunt deparazitate. Gravida trebuie sa stie ca in perioada sarcinii trebuie sa evite contactul cu cei ce prezinta semne ale gripei mai ales in sezoanele specifice acestei patologii intrucat avand imunitatea scazuta este posibil ca aceasta sa dezvolte infectii ale aparatului respirator, infectii ce pot avea consecinte directe asupra dezvoltarii normale a produsului de conceptie.
Gravida poate evita aparitia infectiilor in timpul sarcinii daca respecta indicatiile de preventie si de tratament ale medicului curant. Gravida trebuie sa constientizeze si sa respecte indicatiile medicale referitoare la igiena locala intima a aparatului genito-urinar, la spalatul mainilor inainte de fiecare masa, la evitarea consumului de alimente ce pot prezenta risc crescut de contactare a toxiinfectiilor alimentare (consumul conservelor, al pestelui si produselor derivate din peste, consumul inghetatei de la tonetele de inghetata stradale, consumul de lapte si oua din surse de provenienta ce nu pot prezenta un certificat de calitate si un termen de valabilitate etc.)
Cele mai frecvente infectii in timpul sarcinii
1.Toxoplasma
Agentul etiologic care genereaza aceasta boala este Toxoplasma Gondii, iar sursele de infectii sunt: carnea cruda insuficient preparata, laptele nepasteurizat, urina si fecalele de pisica. Severitatea infectiei fetale este maxima in primul trimestru, iar cel mai mare risc de transmitere materno-fetala in ultimul trimestru de sarcina. Infectia cu toxoplasma la nou-nascut se caracterizeaza prin: hidrocefalie, calcificari intracraniene, corioretinita.
2. Rubeola
Agentul etiologic este togavirus ARN care se transmite pe cale aeriana si este foarte contagios. Infectia prezenta in primul trimestru de sarcina poate duce la pierderea sarcinii sau la afectiunii destul de severe: cataracta, leziuni cardiovasculare, pierderea auzului, restrictie de crestere intrauterine, modificari osoase.
3. Citomegalovirusul
Acest virus se poate transmite prin: transfuzii de sange, contact sexual, lapte matern, transplacentar sau direct prin contact in timpul nasterii. Fetii infectati in utero pot prezenta: microcefalie sau hidrocefalie, surditate, calcificari cerebrale, corioretinita.
4. Herpesul
Acest virus se transmite prin contact intim muco-cutanat. Infectia fetala poate sa apara si in utero, dar cel mai frecvent este in timpul sarcinii.
5. Sifilisul
Agentul etiologic este Treponema pallidum care se transmite transplacentar. Sifilisul in timpul sarcinii prezinta risc de nastere prematura, cat si de moarte fetala.
6. Hepatita B
Virusul se transmite prin sange, secretii vaginale, sperma, lapte matern, transplacentar, saliva. Infectia bebelusului apare mai ales in cazul infectiei materne in trimestrul III.
7. HIV
Riscul de transmitere verticala este mai mare daca mama are CD4<300. Riscurile materne cresc in caz de scadere CD4, infectii, neoplazii.
Farmaciile Catena intampina mamicile, dar si femeile care se pregatesc sa ramana insarcinate, cu cardul Mama si Copilul. Pe baza cardului, posesoarele pot beneficia de reduceri de pana la 25%.
Text: Dr. Hetea Andreea Obstetrica-Ginecologie