Parul in timpul sarcinii si dupa nastere. Ce trebuie sa stim
Trebuie sa stim ca fiecare fir de par creste dintr-un folicul pilos acre contine niste glande sebacee situate la baza firului de par. Keratina continuta de firul de par da culoarea acestuia si rezistenta in timp sau la interperii. Folicul pilos prezinta vascularizatie si de aceea este responsabil de cresterea in lungime si in grosime a firului de par, de rezistenta sa si de tipul acestuia (poate fi cret, ondulat sau drept), toate aceste caracteristici fiind modulat/controlat hormonal mineral si nu numai.
- Intrucat in perioada sarcinii gravida traverseaza diferite perioade hormonale in toate cele 3 trimestre, evident ca firul de par trece prin niste modificari specifice fiecarei perioade. Gravida nu are cum sa nu remarce daca nu are parul vopsit ca in primul trimestru de sarcina podoaba capilara devine mai bogata, dispar varfurile despicate si devine matasos, mai bine colorat, mai lucios. Evident ca aceasta stare de fapt continua pe toata perioada sarcinii.
- Dupa nastere, mai ales daca proaspata mamica alapteaza parul ei devine uscat, scade luciul, firul de par devine aspru si chiar cade. Discutia nu se rezuma doar la firul de par ce intra in componenta podoabei capilare ci se poate centra si pe firele de par din zona inghinala, faciala sau axilara.
- Gravida trebuie sa stie ca foliculul pilos fiind vascularizat prezinta risc de infectie in momentul in care gravida sau proaspata mamica apeleaza la tehnicile de igienizare intima ce implica depilarea.
Text: Dr. Hetea Andreea, obstetrica-ginecologie