Primul trimestru de sarcina – lista de lucruri de facut
Sarcina produce in organismul matern numeroase modificari care se evidentiaza prin semne si simptome. Astfel ca aceste schimbari nu apar insa de la inceput. Pacientei careia i-a intarziat menstruatia poate sa faca teste de sarcina la domiciliu sau sa mearga la medicul ginecolog. Testele de sarcina se gasesc la ora actuala la orice farmacie si sunt simplu de utilizat. Acestea determina nivelul de gonadotropina corionica umana din urina, acest hormon este prezent doar in cazul in care femeia este insarcinata.
Daca femeia a obtinut acasa un rezultat pozitiv la testul de sarcina, trebuie sa ia legatura cu medicul ginecolog. Exista situatii in care desi testul de sarcina este pozitiv, ecografic sa nu se vizualizeze inca sarcina si atunci trebuie sa se realize o analiza de sange care sa identifice nivelul de godanotropina corionica umana in sange. Dozarea b-HCG se efectuaza in dinamica, deoarece in sarcina valoarea sa se dubleaza la 48 de ore.
Trebuie sa stim ca in primul trimestru de sarcina ecografia cu sonda endovaginala furnizeaza informatii mai precoce si mai precise decat cea cu sonda transabdominala. Sacul ovular se poate vizualiza cu ajutorul ecografiei transvaginale din saptamana a patra de amenoree si cu transductorul abdominal din saptamana a cincea. Dimensiunea cea mai mica a sacului ovular care poate sa fi surprinsa ecografic este de 2-3 mm, iar diametrul sacului ovular creste in medie cu circa 1mm/zi in perioada sarcinii precoce.
Prima intalnire cu medicul ginecolog
Primul consult la medicul ginecolog consta intr-o anamneza amanuntita, care sa cuprinda antecedentele heredocolaterale, antecedente personale si patologice. Primele intrebari in cadrul acestei exaninari se refera la data ultimei menstruatii, respectiv la prima zi a acesteia, cele mai multe dintre paciente prezentandu-se la consult pentru amenoree.
Pacientele pot relata, dar nu obligatoriu aparitia tulburarilor neuro-psihice, digestive, urinare sau la nivelul sanilor, care reprezinta manifestari functionale ale sarcinii.
Primele analize de sange
Medicul inca de la prima intalnire o sa-i prescrie viitoare mamici o serie de analize obligatorii care se fac in primul trimestru de sarcina:
• grupa de sange si Rh-ul gravidei, in unele cazuri este necesar si grupul si Rh-ul partenerului;
• hemoleucograma
• glicemia
• transaminazele hepatice: TGO, TGP;
• uree, creatinina;
• calcemie;
• sumar urina, urocultura;
• testele Lues, VDRL, Ac HIC- teste specifice pentru depistarea bolilor cu transmitere sexuala;
• Ag HBs, AcVHC- pentru depistarea hepatitei B sau C;
• INR, aPTT-probe de coagulare;
• examen de secretie vaginala, examen Babes-Papanicolau;
• Complexul Torch nu se efectueaza de rutina si cuprinde:
– Toxoplasma (IgG, IgM)
– Rubella (IgG, IgM)
– Cytomegalovirus (IgG, IgM)
– Herpes simplex (IgG, IgM)
Medicul ii recomanda gravidei la prima consultatie sa faca intre saptamanile 11-13 ecografia morfologica de trimestru I si bitestul. Bitestul este o analiza de sange care analizeaza doi hormoni, iar acesta coroborat cu parametrii din ecografie detecteaza riscul aparitiei unor anomalii cromozomiale.
Citeste si De ce ies testele de sarcina fals pozitive?
Farmaciile Catena intampina mamicile, dar si femeile care se pregatesc sa ramana insarcinate, cu cardul Mama si Copilul. Pe baza cardului, posesoarele pot beneficia de reduceri de pana la 25%.
Text: Dr. Hetea Andreea – Obstetrica-Ginecologie