Cand nu sunt eficiente contraceptivele?
Necesitatea utilizarii contraceptivelor trebuie sa reiasa in urma unei consultatii medicale care are ca subiect principal planificarea familiala si statusul biologic al pacientei, cat si tinand cont de raportul beneficiu/ risc. Pacienta trebuie sa cunoasca faptul ca posibilele reactii adverse si riscul ca un contraceptiv sa nu fie eficient sunt strans legate de statusul biologic al ei, de structura chimica si moleculara a preparatului utilizat ca si contraceptiv, de acuratetea si calitatea actului medical. Daca aceste conditii nu sunt respectate si daca pacienta prezinta un status biologic defavorabil contraceptiei este posibil ca principalele beneficii ale contraceptivelor precum prevenirea sarcinii, profilaxia unor afectiuni ginecologice, utilizarea contraceptivelor ca mijloc terapeutic in tratamentul unor afectiuni ginecologice, sa nu fie indeplinite.
In ce consta eficienta contraceptivelor ?
Este stiut ca utilizarea contraceptivelor progestative orale au o eficacitate si o eficienta scazuta comparativ cu a contraceptivelor estroprogestative. Daca adaugam si contraceptivele ce sunt administrate local (intravaginal) de tipul inelului intravaginal putem spune ca rata de esec in prevenirea unei sarcinii este si mai crescuta. Pacienta daca doreste o eficienta maxima a contraceptivelor trebuie asadar sa apaleze la utilizarea unor contraceptive progestative administarte pe cale orala. Absenta eficacitatii unui astfel de contraceptiv este de regula in corelatie cu complianta si implicatie scazuta a pacientei la tratament. Totodata au fost raportate si situatii in care pacienta urmeaza alte tratamente pentru patologii asociate, iar substantele active din respectivele medicamente interfereaza cu substantele active din contraceptivele administrate fapt ce poate duce la o scadere a eficientei contraceptive a anticonceptionalului utilizat. Unele patologii asociate precum prezenta sindromului diareic, prezenta sindromului de malabsorbtie, prezenta varsaturilor secundar ingestiei contraceptivelor, conduc de asemenea la scaderea eficientei efectului contraceptiv al tratamentului cu anticonceptionale administrate pe cale orala.
Cand scade eficienta contraceptivelor?
Au fost raportate cazuri in care pacienta omite sa respecte schema de administrare si nu respecta indicatiile medicului curant, mai ales la inceputul perioadei de debut al tratamentului cu contraceptive ( in special in primele zile) fapt ce conduce in mod clar scadere eficientei contraceptivelor utilizate. Existenta in antecedente a unui sindrom dispeptic sau administrarea unor medicamente ce au rol in stimularea sintezei enzimelor specifice proceselor de sinteza hepatice (tratamentul cu interferon spre exemplu), scade de asemenea eficienta unui tratament cu contraceptive. Pacienta trebuie sa cunoasca faptul ca efectul maxim al unui preparat contraceptiv are o perioada limitata de eficenta maxima din momentul administrarii (in jurul a 4 – 6 ore, in functie de tipul substantei active utilizate), cat si o perioada mai scazuta a eficientei dupa trecerea perioadei de maxima eficienta.
Farmaciile Catena va recomanda cardul Safe for You, care va ofera posibilitatea de a achizitiona produse pentru contraceptie si pentru uz feminin cu pana la 25% REDUCERE.
Text : Hetea Andreea Obstetrica-Ginecologie