Ce trebuie sa stii despre vorbitul in somn
Vorbitul in timpul somnului se mai numeste si somnilocvie. Este des intalnit si de cele mai multe ori nu este considerat o problema medicala. Desi pare inofensiv, el poate fi distractiv sau deranjant pentru cei din jur.
Episoadele de vorbit in timpul somnului nu dureaza mai mult de 30 de secunde, dar o persoana poate experimenta mai multe episoade pe timpul unei nopti. Persoana pare ca vorbeste sau ca se cearta cu cineva sau cu sine insasi. Vorbitul in somn se produce fara a fi constienti de acest lucru. Chiar daca sunt cuvinte articulate, sau chiar sub forma unor gemete, strigari sau soapte, vorbitul in somn nu este considerat un produs al constiintei. Cuvintele nu au un inteles real vorbitorului in somn.
Oricine poate experimenta vorbitul in somn, dar poate fi si o mostenire genetica.
Mai multi barbati decat femei experimenteaza vorbitul in somn. Copiii de asemenea au o activitate mai mare de acest gen pe timpul somnului.
Factorii care predispun la aceasta activitate ce nu tine de constiinta, includ privarea de somn, alcoolul, drogurile, febra, stresul, anxietatea, depresia. De obicei, vorbitul in somn nu este considerat o tulburare care necesita tratament, cu exceptia cazului in care un partener de somn considera ca este prea mult perturbat de acest fapt. Vorbitul in somn poate fi legat de teroarea nocturna. Teroarea nocturna implica de obicei tipete, agitatie si chiar incercarea de a lovi sau de a se lupta a celui care are cosmaruri. Copiii diagnosticati cu teroare nocturna, de obicei vorbesc in timpul somnului si sufera de somnambulism.
Cu toate ca vorbitul in timpul somnului nu este considerat o tulburare, atunci cand iti afecteaza calitatea somnului sau functionalitatea zilnica e necesar sa consulti un medic. Suprasolicitarea pe timpul somnului poate duce la dezvoltarea unor boli cardiovasculare, diabet, obezitate sau altele. Din punct de vedere medical, orice aspect care intrerupe somnul poate deveni problematic. Chiar daca somnul celui care vorbeste nu este intrerupt, el devine problematic pentru partenerul de somn care nu se poate odihni. Daca o persoana vorbeste in timpul somnului perioade indelungate, e bine sa va adresati medicului. Regulile sanatoase de a dormi bine si a nu afecta calitatea somnului includ un timp de somn intre 7 si 9 ore pe noapte si sa nu consumi bauturi alcoolice inainte de somn.
Citeste si Cosmarurile si efectele asupra somnului
Text: Ionela-Janina Sabou, psiholog