Cauzele lubrifierii insuficiente a vaginului
Vaginul reprezinta organul genital feminin cu rol important in reproducerea umana, mai exact aici se intampla copulatia intre celula sexuala masculina si celula sexuala feminina. Din punct de vedere anatomic este format din formatiuni musculo-membranoase si poate avea dimensiuni variabile (in functie de specificul genetic ala fiecarei paciente) acesta fiind delimitat in partea inferioara de vestibulul vaginal, iar in partea superioara de colul uterin ce formeaza asa-zisul fund de sac vaginal. S-a observat ca in dinamica sexuala vaginul are un rol important in timpul actului sexual deoarece primul raspuns la o stimulare erotica a pacientei, de natura somatica sau psihica produce lubrifierea vaginului, mai exact lubrifierea mucoasei vaginale.
Cand are loc lubrifierea naturala a vaginului?
S-a constat ca aceasta lubrifiere se manifesta cam la 10 secunde, maxim o jumatate de minut de la debutul excitatiei sexuale. Aceasta lubrifiere este secundara vasodilatatiei intense a plexului venos aferent peretilor vaginali, fapt ce determina o relaxare a structurii musculo-membranoase ce intra in compozitia peretilor vaginali rezultand in acest mod o alungire a cavitatii vaginale dar si o dilatare. Punctul de maxim al lubrifierii este atins in momentul in care tensiunea erotica este maxima producandu-se o vasocongestie la nivel local fapt ce va produce momentul cunoscut in literatura de specilitate ca platforma orgasmica. Din punct de vedere biologic in urma producerii lubrifierii vaginului se obtine un pH cuprins intre valorile numerice 4 si 5, lubrifierea vaginala atribuindu-se practic rolul de tamponare (reducere sau crestere) a pH-ului local inainte de incepere actului sexual. In urma acestei tamponari se obtine un pH ce favorizeaza motilitatea si viabilitatea spermatozoizilor in vederea producerii unei sarcini dorite de pacienta.
Cauzele lubrifierii insuficiente
S-a demonstarat ca una din cauzele majore ale lubrefierii insuficiente a vaginului este din cauza scaderii libidoului sau a dorintei sexuale a pacientei, lipsa stimularii sexuale sau chiar si lipsa excitarii acesteia, toate aceste situatii fiind secundare unor afectiuni psihosomatice sau sociale. Evident ca anumite afectiuni cardiovasculare pot produce o lipsa a vasocongestiei la nivelul vaginului fapt ce induce lipsa producerii vasodilatatiei locale si implicit lipsa secretiei lichidului vaginal cu rol in lubrifierea vaginului. Existenta in antecedentele pacientei a unor interventii chirurgicale ce au interesat vaginul sau anexele acestuia cat si vascularizatia sau terminatiile nervoase aferente acestuia pot genera lipsa producerii lubrifierii locale a vaginului.
De asemenea existenta in antecedentele pacientei a unor evenimente traumatice ce au interesat aparatul reproducator feminin cat si existenta unor boli cu transmitere sexuala ce au afectat structura vaginului pot genera o insuficienta lubrifiere vaginala. Totodata existenta unor formatiuni tumorale, a unor anomalii din punct de vedere anatomo- functional pot induce lipsa secretiei lichidului ce are rol in lubrifierea vaginului. Uscaciunea vaginala este urmarea in unele cazuri si a lipsei menstruatiei, de aceea femeile mai in varsta care au intrat la menopauza au apetitul sexual mai scazut.
Farmaciile Catena va recomanda cardul Safe for You, care va ofera posibilitatea de a achizitiona produse pentru contraceptie si pentru uz feminin cu pana la 25% REDUCERE.
Text: Dr. Hetea Andreea Obstetrica -Ginecologie