Frici de mamici
A fi mama este visul a mii de femei din lumea asta. Bucuria de a purta in pantec un pui de om, de a-i simti fiecare miscare plapanda in pantec, a simti mirosul adorabil de nou-nascut, a simti pielea fina si moale, toate sunt momente unice in viata unei femei, dar din pacate, frica de necunoscut, furtuna hormonala, informatiile contradictorii, tind sa umbreasca astfel de momente si sa creasca anxietatea proaspetelor mamici.
Mai jos discutam despre cele mai mari temeri ale acestora si ce putem face pentru a alunga anxietatea:
1. Frica de boala
Nu exista mama care sa nu isi faca scenarii sumbre inca de la primul stranut al bebelusului. Da, e crunt sa iti vezi puiul suferind, dar nici hiper protectivitatea nu il va feri de banalele raceli sau boli usoare. Este de datoria fiecarei mame sa ofere tot ce poate mai bun copilului, de la igiena pana la alimentatie si stil de viata, dar nu trebuie sa se invinovateasca pentru fiecare boala, ci sa o ia ca pe ceva atare si sa fie tare pentru cel mic care nu intelege ce i se intampla.
Pentru a minimiza totusi sansele ca cel mic sa se imbolnaveasca, parintii au datoria de a pastra o igiena riguroasa a mainilor, a hainelor, a tuturor obiectelor care intra in contact cu cel mic cel putin in perioada in care este nou-nascut. Odata ce incepe sa bage obiecte in gura, nu trebuie sa ii rapim bucuria de a explora, dar putem curata cu atentie tot ce atinge, macar o data pe zi.
Alimentatia este iarasi un factor de maxima importanta pentru dezvoltarea unui sistem imunitar puternic. Laptele matern este alimentul cel mai pur, mai sanatos si benefic, urmat fiind de laptele praf, amandoua administrate exclusiv pana la 6 luni. Odata cu inceperea diversificarii, trebuie atentie sporita in calitatea mancarii, evitarea zaharului, a sarii si a produselor prajite sau preparate in conditii neigienice. Fructele si legumele crude aduc un aport considerabil de vitamine importante pentru cresterea celui mic.
2. Frica de straini
Noi, oamenii, suntem fiinte sociabile, iar atunci cand vedem un pui de om, tot ce ne dorim e sa il luam in brate, ea il pupam, sa ne jucam cu el. Pe langa riscurile legate de boli pe care le poate lua prin contactul cu multi oameni, a invata copilul ca e ok sa fie atins de un strain reprezinta un pericol si mai mare pe termen lung. Poate cu usurinta sa fie rapit, agresat sau molestat. Este indicat sa ii invatam pe cei mici sa evite contactul cu strainii, dar cu toate astea, a-i invata sa fie politicosi, sa socializeze sunt abilitati la fel de importante precum mentinerea sanatatii fizice.
3. Frica de esec
Cu totii ne dorim sa crestem viitori adulti cu valori morale de calitate, pe scurt, vrem sa ajunga oameni buni. Da, principiile de calitate se pun inca din copilarie, dar nu doar educatia primita de la parinti de responsabila pentru deciziile proaste sau bune pe care un om le poate lua.
Esti un parinte bun daca ii arati copilului ca il iubesti, daca il inconjori cu iubire, blandete, empatie, daca iti dai silinta sa ii fie bine, atunci da, esti un parinte bun. Poti oricand sa devii si mai bun prin a-i asculta gandurile si nevoile fara sa il judeci, sa il iubesti neconditionat si sa fii langa el si atunci cand alegerile pe care le-a facut au consecinte negative.
Familia si oamenii care ne inconjoara, oricat de bine intentionati ar fi, au tendinta de a pune o presiune uriasa asupra mamelor pentru a fi perfecte. Toate mamicile trebuie sa inteleaga ca perfectiunea este un termen relativ ce variaza de la om la om. O mama buna vede interesul copiilor sai dincolo de asteptarile celorlalti. O mama buna decide ce e bine sau rau pentru cel mic independent de opinia celorlalti. Cu cat ne detasam mai repede de ceilalti, cu atat ne putem concentra cu adevarat pentru dezvoltarea unei bune relatii mama-copil.
Viata de mama vine cu o multitudine de provocari si de trairi intense, iar tot ce poate face o mama e sa se bucure de minunea din bratele ei, sa fie puternica pentru cel mic si sa gaseasca energia sa treaca peste toate cu zambetul pe buze.
Farmaciile Catena intampina mamicile, dar si femeile care se pregatesc sa ramana insarcinate, cu cardul Mama si Copilul. Pe baza cardului, posesoarele pot beneficia de reduceri de pana la 25%.
Text: Lupu Florentina-Natalia, consilier psihologic