Principalele boli cu transmitere sexuala in sezonul estival
Principalele boli transmise prin contactul sexual sunt urmatoarele:
1. Blenoragia sau gonoreea
2. Sifilisul sau luesul
3. Unele uretrite negonococice
Cu toate ca ultimele au o incidenta mai scazuta, trebuie sa mentionam ca ele pot prezenta un pericol potential in cazul unor contacte sexuale cu persoane necunoscute. Alaturi de aceasta grupa de boli venerice, exista un numar destul de mare de imbolnaviri, numite paravenerice care pot interesa sfera genitala transmitandu-se prin contact sexual, dar si prin alte modalitati. Agentii etiologici ai acestor maladii pot fi intalniti in mediul inconjurator, de unde pot contamina organismul prin nerespectarea unor norme, uneori de igiena elementara , ca de exemplu folosirea inadecvata a WC-urilor, bailor publice, folosirea aceluiasi prosop de mai multe persoane, utilizarea unor cearceafuri contaminate cu secretii microbiene sau a unor pijamale purtate de bolnavi si incorect dezinfectate.
Dintre bolile venerice, din cauza consecintelor pe care le au asupra individului, familiei, descendentilor si asupra starii de sanatate a colectivitatii umane, sifilisul si blenoragia sunt cele mai importante.
Incidenta infectiilor cu transmitere sexuala
Utilizarea antibioticelor pentru combaterea acestor maladii nu a dus la o scadere relativa a frecventei lor, demonstrand inca o data importanta particulara pe care o prezinta aplicarea unor masuri eficiente de prevenire. Fiind maladii transmise in majoritatea cazurilor prin contact sexual, grupele de varsta cele mai expuse contaminarii vor fi cele cuprinse intre 15-40 de ani, aceste contingente de varsta constituind 90% din cazurile de imbolnaviri.
Sursele de imbolnaviri sunt foarte variate, mai ales la adolescenti fara activitate profesionala stabila, practicand ceea ce se cheama „ vagabondaj sexual”, cu distractii oricat si oriunde , „certati” cu familia si foarte frecvent cu scoala, cu o mentalitate nu rareori infantila, ignorand uneori chiar si cele mai elementare cunostinte de igiena sexuala si avand o aproape totala necunoastere a pericolului de imbonavire la care se expun. Adolescentii constituie surse „polivalente”, intretinand relatii sexuale cu mai multe persoane, la intervale reduse de timp, declansand lanturi epidemiologice de imbolnavire, uneori cu zeci de cazuri. S-a observat ca aceste imbolnaviri sunt mai frecvente la persoanele celibatare sau divortate.
- Gonoreea sau blenoragia
Gonoreea sau blenoragia este o afectiune produsa de microbi numiti gonococi, iar contaminarea este directa prin contact sexual cu o persoana bolnava. Pentru a se produce infectia gonococica, se presupunu ca gonococii sa traverseze mucoasele vaginale sau bucale printr-un mecanism de fagocitoza din partea celulelor epiteliale. La barbat, durata scurta a perioadei de incubatie si aparitia rapida a simptomelor favorizeaza in general un tratament medical in timp util. La femei, infectia este frecvent asimptomatica, astfel ca posibilitatea unui raspuns imun prin stimularea antigenica este favorizata.
- Sifilisul
Transmiterea infectiei in mod obisnuit are loc prin contactul sexual a unei persoane bolnave cu una sanatoasa. Transmiterea mai poate avea loc si prin sarut, muscatura sau mai rar prin folosirea veselei bonavului, prin obiecte personale (masina de ras, periuta de dinti). Sifilisul este o boala infectioasa cronica fiind caracterizata prin perioade de simptomatologie clinica manifest, alternand cu perioade de latenta.
- Uretritele negonococice
Uretritele negonococice sunt niste inflamatii acute sau cronice ale uretrei, produse de diferiti agenti patogeni, cu exceptia gonococului. Dintre cele mai importante mentionam: uretrita bacteriana, uretrita inframicrobiana, uretrita trichomonazica, uretrita candidozica.
Farmaciile Catena va recomanda cardul Safe for You, care va ofera posibilitatea de a achizitiona produse pentru contraceptie si pentru uz feminin cu pana la 25% REDUCERE.
Text: Dr. Andreea Hetea – Obstetrica Ginecologie